Home > Living > Eefjes living > Terracotta: een vleugje Toscane in huis

Terracotta: een vleugje Toscane in huis

De een associeert het met Toscane, de ander met Marokko. Maar in welk team je ook zit: met een zweem terracotta in huis waan je je meteen in zomerse sferen.

Aangezien het woord uit het Italiaans stamt – aarde (terra) gebakken (cotta) – ligt de Italiaanse oorsprong voor de hand. De roots van het aardewerk schijnen in Toscane te liggen, waar het al ruim 3.000 jaar wordt gemaakt. De oranjerozige kleur wordt in warme landen gebruikt voor potten en vazen, maar je treft het ook geregeld aan op een muur, kleed of meubel. Gelukkig weet de kleur de weg naar ons land ook steeds beter te vinden – inmiddels is het officieel bestempeld tot trendkleur. Er is geen interieurmerk, -blog of -winkel die geen terracottaproduct of accessoire in het assortiment heeft. Wij begrijpen het wel. Met terracotta breng je warmte en sfeer in huis. Wie wil dat nou niet?

Terracotta aan de wand

Voor de mensen met lef én zin in kleur in het interieur: neem terracotta als basis, en ga voor alle wanden in deze tint. Een kleur als dit doet wonderen voor je woonkamer. Het geeft warmte, het is een mooie achtergrondkleur voor vele andere tinten en het combineert prachtig met alle soorten hout. Te heftig? Kies dan eerst één muur.

Een terra touch

Misschien wil je eerst wennen aan de kleur, of wil je je huisgenoten nog wat overtuigen van de schoonheid ervan. Ga dan voor accessoires. Een plaid, kussen of vaas in terra is zo aangeschaft, en kan al net die warmte toevoegen die je zo mist in huis. Pak je liever iets groter uit? Ga dan voor een bank of stoelen in deze tint, zoals onderstaand exemplaar van Westwing.

Sfeervol slapen

Een slaapkamer verdient net wat meer warmte dan de rest – omdat deze ruimte vaak wat kleiner en compacter is, komt een kleur als terracotta hier nog beter tot zijn recht. Er is weinig afleiding, dus de sfeer is meteen gezet. Ga voor een hoofdbord in aardetint, een sprei of een dekbed in deze kleur. Dan lig je er elke avond warmpjes bij.

Maak er een een-tweetje van

Zoals gezegd past terracotta bij vele andere kleuren. Een combinatie die echter altijd mooi is, en meteen het heftige van de roodtint neutraliseert, is terracotta met beige. Een goed duo, dat elke ruimte tot een rustgevende en serene, maar tegelijkertijd sfeervolle plek maakt.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.