Home > Living > Eefjes living > Ook binnen maken we er een feestje van

Ook binnen maken we er een feestje van

Het lijkt vrij ondenkbaar met de hitte van de afgelopen dagen, maar langzamerhand nadert de herfst. De dagen worden korter, de nachten kouder en over een paar weken is het ‘binnenseizoen’ officieel geopend. Mooi, hebben we weer een excuus om ons interieur aan te passen.

Voor mij kan de zomer niet lang genoeg duren. Ik zou het liefst de hele dag buiten doorbrengen, en de zomer leent zich daar natuurlijk perfect voor. Maar ik hoor genoeg mensen die puffen, steunen en kraken onder de walm van deze hitte en dus niet kunnen wachten tot de herfst aantreedt. Voor hen is er goed nieuws, want ons Hollandse klimaat kennende kan het vanaf volgende week zomaar ineens herfst zijn, met alle gevolgen van dien. Vallende bladeren, regen en – herinnert u zich deze nog? – voor het eerst weer eens een jas aan.

Mooi nieuws voor mensen die meer het type ‘warme chocomel en dekentjes’ zijn dan ‘zwembad en barbecue’. Maar wat betekent dat voor ons interieur? Interieurontwerper Lore van Marres-Atelier des Amis in Lanaken weet het zeker: mensen gaan dit najaar weer voor kleur. ,,Dat zagen we ook op de Salone del Mobile, de woonbeurs in Milaan. Feest, overdaad en kleur is wat de klok slaat. Zelfs de meest ingetogen merken hebben nu kleurrijke items, tot neon aan toe. Na een paar sobere coronajaren vieren we dat alles weer mag, ook in het interieur.”

Kleur dus. Maar hoe passen we dat toe?

Het kiezen van kleuren is voor ieder persoonlijk, daar zal ik niemand in adviseren. Er zijn echter wel verschillende manieren om kleur toe te passen in een bepaalde ruimte. Je kunt kiezen voor twee kleuren die samen een spannend contrast vormen – zoals geel en paars. Maar daar voelt niet iedereen zich bij thuis. Een veiligere keuze is een zogeheten analoog kleurenschema, waarbij je een kleur kiest die je mooi vindt en twee kleuren selecteert die er niet teveel van afwijken. Zo werk je ton-sur-ton en past het geheel mooi bij elkaar.

De regel waar ik zelf fan van ben is de 60-30-10-regel, voor de ultieme balans van drie kleuren binnen een ruimte. De dominante kleur – oftewel je favoriet – gebruik je in 60 procent van je interieur – denk hierbij bijvoorbeeld aan je bank of tafel. De secundaire kleur is meestal wat heftiger, deze neemt ongeveer 30 procent van de ruimte in beslag. Dat kan in de vorm van kleine meubels zijn, zoals wandkastjes en krukken. Voor de overige 10 procent is er je accentkleur – die mag knallen. Die zie je dan alleen terug in accessoires, zoals kussens en potten. Gaan je handen al jeuken? Mooi.

Welke kleuren je kiest is aan jou. Als je maar belooft er een feest van te maken deze herfst.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.