Home > Living > Eefjes living > Keuken verbouwen? Het hóeft niet

Keuken verbouwen? Het hóeft niet

Ik woon al negen jaar in mijn eerste koopwoning, en eigenlijk wil ik al negen jaar een nieuwe keuken. Maar: ik wil niet verbouwen. Dus doe ik er alles aan om het V-woord te vermijden.

Oké, ik zal wat even wat achtergrondinfo geven over mijn verbouwangst. Laten we beginnen in de jaren negentig; bij mijn ouders, met mij als überpuber, met een verbouwing die zo rigoureus was dat we weken moesten eten van een campingstelletje omdat we geen keuken hadden. Als volwassen dertiger denk je, oké prima, kunnen we aan. Maar als puber-aller-pubers was dat het grootste leed wat mij kon worden aangedaan. Tel daarbij op dat er constant vreemde mensen in huis waren, met alle geuren, geluiden en nukken van dien, en ik kan alleen maar herinneren dat het (lees: ik) heel ’gezellig’ was. Dat de bouwvakkers bij het afronden van de klus speciaal voor mij een afscheidscadeautje hadden gekocht in de vorm van een T-shirt met daarop ‘het zonnetje in huis’, zegt waarschijnlijk genoeg.

Tegen beter weten in heb ik – inmiddels volwassen en hopelijk beter gezind – twee jaar geleden de badkamer laten verbouwen. Alles waar ik bang voor was kwam uit. De geraamde twee weken werden twee maanden, de kranen uit Italië zijn wekenlang ergens in het luchtruim boven Frankrijk blijven hangen, het stucwerk droogde maar niet en toen het eenmaal af was besloot de afvoer van de douche te gaan lekken op de gang beneden.

Dus nu ben ik huiverig. Ik wil niet meer verbouwen – ik kan niet tegen de steeds veranderende planningen, mensen die zich niet aan afspraken houden en simpelweg de stress en rotzooi die het met zich meebrengt. Tel daarbij op dat we ons in een markt bevinden die bol staat van de schaarste wanneer het op klussen aankomt. Timmermannen, elektriciens en installateurs zijn de meest gewilde vakmensen van het moment. Dat heeft zijn weerslag op de prijzen, planningen en helaas soms ook de kwaliteit van het werk. Een mooi moment om op zoek te gaan naar alternatieven dus. En die blijken er op keukengebied best te zijn.

Zo heeft een bevriend stel onlangs hun keuken laten renoveren binnen een dag, en het ziet eruit als een geheel nieuwe ruimte. Een keuken die in de basis nog goed is (en dat is vaak het geval, de meeste schade wordt immers geleden aan het oppervlak) blijkt een compleet andere look te kunnen krijgen door simpelweg de fronten, ombouw en plinten te vervangen. Er zijn meerdere bedrijven die specifiek hierin gespecialiseerd zijn – google het maar eens: de make-overs zijn geweldig. De enige vereiste is dat de indeling grotendeels hetzelfde blijft. De keuken krijgt dan simpelweg een nieuw jasje – en indien gewenst ook wat nieuwe knopen of zakken. Gelukkig is mijn keuken hiervoor een prima kandidaat, dus ik weet wat ik ga doen. Geen campingkeuken, geen rotzooi, geen rib uit mijn lijf. Nu rest alleen nog mijn minst favoriete hobby: kleur kiezen.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.