Home > Living > Eefjes living > Goed voornemen: genieten van de kleine dingen

Goed voornemen: genieten van de kleine dingen

Het is alweer bijna half januari. Toch ontkom je nog steeds niet aan de tips voor verandering: eet gezond(er)! Ga meer sporten! Volg een cursus mindfulness! Want alle marketeers weten: die goede voornemens, daar moeten we wat mee. Maar zullen we dat gewoon eens níet doen?

Ik hou niet van goede voornemens. Impliciet zeggen ze dat je niet tevreden moet zijn, want er is altijd iets te verbeteren. En natuurlijk, als je gaat zoeken, dan vind je wel iets wat beter kan – méér bewegen (het kan altijd meer zijn), je ouders vaker bezoeken, minder tijd besteden op social media: wie zoekt, die vindt. Ik zeg niet dat die zaken niet het verbeteren waard zijn, maar hoe meer je je hiermee gaat bezighouden, des te minder blij je wordt met jezelf. Je wordt immers geconfronteerd met je tekortkomingen, die je eerder mogelijk helemaal niet zag. Ik zou dus liever zien dat iedereen simpelweg wat meer tevreden was. Daar is eigenlijk helemaal niet zoveel voor nodig.

Persoonlijk heb ik, na twee jaar ups en (lock)downs, geconcludeerd dat het vooral gaat om het waarderen en genieten van de kleine dingen des levens. Die kun je vinden in de mensen om je heen, of de natuur – we hebben nog nooit zoveel gewandeld met zijn allen – maar je hoeft er eigenlijk helemaal de deur niet voor uit.

Begin eens met het meer waarderen van je eigen huis. Wanneer je zoveel aan huis gekluisterd bent, is het zaak ervoor te zorgen dat je je thuis prettig voelt en dat je er in je element bent. Wanneer je jezelf omringt met spullen, geuren of kleuren waar je blij van wordt, draagt dat gegarandeerd bij aan je basisgeluk. 

Nu weet ik dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan, want na zoveel weken lockdown komen de muren soms op je af en kun je je eigen behang niet meer zien. Maar probeer eens om in elke ruimte in huis iets te vinden om van te genieten.

In mijn geval is dat: zien hoe het zonlicht in de ochtend mijn keuken binnenvalt. Het licht laat de schaduw van de bamboe uit mijn tuin mooi dansen op de muren. Elke keer als ik dat zie maakt mijn hart een vreugdesprongetje. Maar ook: de geur van mijn favoriete geurstokjes, de verse bloemen die ik eens in de drie weken bezorgd krijg of het geluid van regen op het raam terwijl ik binnen zit met alle kaarsjes aan. Maar ook: opgeruimde keukenlades en kledingkasten. Het kan allemaal heel simpel zijn. 

Genieten van uit eten gaan, festivals bezoeken en onbezorgd winkelen kan zeker ook leuk zijn, en daar kijk ik ook stiekem naar uit. Maar laten we tot die tijd van ons huis ons eigen paradijs maken. En daar heb je echt geen flink budget voor nodig. En al helemaal geen minderwaardigheidscomplex.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.