Home > Living > Eefjes living > Gluren bij de buren: mijn nieuwe guilty pleasure

Gluren bij de buren: mijn nieuwe guilty pleasure

Wij Nederlanders staan erom bekend dat we graag bij elkaar naar binnen kijken: we zijn het volk dat ongegeneerd laat zien hoe de aardappels zijn gekookt, hoe laat ze worden gegeten en hoeveel mensen er rond de eettafel zitten. En dat vinden we prima.

Ik ben zelf wat meer gesteld op mijn privacy, en heb mijn woonkamer dan ook verstopt achter een flinke voortuin met een bos wapperende bamboe, waardoor alleen de postbode af en toe een blik naar binnen kan werpen. Laat mij maar in alle privacy naar mijn guilty pleasures op tv kijken. Ook heb ik liever niet dat mensen zien dat ik voor de derde keer in één week tijd pizza naar binnen werk.

Er zijn dus mensen die hier minder moeite mee hebben. Gezinnen die, niet gehinderd door enige vorm van struiken, bomen of gordijnen, zelf graag naar buiten kijken en daarbij geen moeite hebben met de gedachte dat ze het risico lopen oog in oog te staan met een raamtoerist.

Toch is er nog een flinke groep Nederlanders die liever wat aan de verbeelding over laat. Uit mijn eigen, niet-wetenschappelijke onderzoek, blijkt dat er ook nog flink wat gordijnen gesloten blijven. Voor de geïnteresseerden in de woningen van deze club, is er natuurlijk een fijn gluuralternatief: Funda. Zo heb ik een vriendin die me, elke keer als ik haar spreek, attendeert op een aantal woningen in de buurt. ‘Heb je deze al gezien?’, of ‘Kijk wat ze hier hebben gedaan!’, wordt al snel gevolgd door een scherm in mijn gezicht, met daarop de verse aanwas aan woningen van deze week.

Toen ik de vriendin net leerde kennen, was ik in de naïeve veronderstelling dat ze verhuisplannen moest hebben. Maar nu, zo’n twintig jaar later, woont ze nog steeds op dezelfde plek, maar is haar liefde voor Funda onveranderd. Het is dus een hobby, die vele, vele uren in beslag kan nemen. Aan medehobbyisten heeft ze geen gebrek. Sterker nog: het zou me niet verbazen als 90 procent van de sitebezoekers (als het niet meer is!) er alleen komt om te gluren.

Dus nu ga ik ook af en toe overstag. Want interieurbladen zijn leuk, maar zien hoe het er écht bij mensen achter de voordeur aan toe gaat is ongeëvenaard. Geen gelikte interieurs (meestal dan), maar praktische en herkenbare woonoplossingen, en soms zelfs ietwat, eh, extremer. Zo voelen we ons weer even ‘normaal’.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu