Ik vind mezelf best een trendgevoelig persoon. Als het om mode, interieur en cultuur gaat, ben ik graag zo snel mogelijk op de hoogte. Maar de smart home trend is bijna volledig aan me voorbijgegaan. Het wordt tijd voor een inhaalslag.
Als ik thuiskom van een dagje weg, zet ik handmatig mijn verwarming aan en moet ik dus even wachten tot het huis warm is. Wanneer mijn deurbel gaat kan ik niet zien wie het is, tenzij ik me in gevouwen toestand achter de gordijnen wurm en stiekem door het raam gluur. En als ik wil weten hoe laat het is roep ik niet door de kamer ‘Hey Google’, maar kijk ik simpelweg op een van mijn drie analoge klokken.
Mijn huis is niet ‘smart’. En dat was heel lang een bewuste keuze, want: waarom moest alles toch online zijn/ik kan toch zeker zelf nadenken/is dat wel veilig? Maar goed, het is 2022, en sinds kort heb ik niet alleen een slimme meter in de meterkast, maar heb ik ook een smart tv, waarop ik het Spotify streamen vanaf mijn telefoon afwissel met kunst kijken uit de online gallery die daaraan verbonden is. En dat vind ik fantastisch – dus nu wil ik meer. Maar wat kan ik eigenlijk allemaal?

Smart home wordt wel gedefinieerd als: ‘een handige set up in je huis waarbij apparaten en toestellen automatisch op afstand kunnen worden bediend, bijvoorbeeld met behulp van een smartphone. Denk aan beveiliging van het huis, maar ook temperatuur, verlichting en de thuisbioscoop’.
Nu ben ik het type ‘alles of niets’. Ik zou dus het liefst in één keer alles in huis smart maken. Maar omdat ik hierin dus compleet achterlig op de rest van de wereld (of lijkt dat maar zo?), weet ik niet waar te beginnen. Elk jaar komt er techniek bij en wordt het een steeds grotere brei aan mogelijkheden, wat mij niet helpt. Dus ik start maar bij de basis: de keuze van een spraakbesturingssysteem, zoals Amazon Alexa of Google Assistent. Zodra ik deze in huis heb, wordt het een kwestie van ‘slim’ kiezen: hoe ‘tech’ wil ik het hebben? Een slimme deurbel, thermostaat, verlichting, alarmsysteem of stofzuiger? Het kan allemaal al en het klinkt eigenlijk best verleidelijk.
Bijkomend voordeel is dat mijn nieuwe spraakvriend heel veel taken kan uitvoeren die ik voorheen zelf op mijn telefoon deed. Zoals bellen, lijstjes maken en vooral dingen opzoeken. Dát scheelt weer heel wat schermtijd.
Binnenkort zie je dus ook mij schreeuwend door mijn woning lopen, net als alle mensen die ik ooit voor gek verklaarde. Hey Google, wanneer word je geleverd?