Home > Living > Eefjes living > Een goed interieur combineert vintage met nieuw

Een goed interieur combineert vintage met nieuw

Vintage meubels zijn niet meer weg te denken uit het interieuraanbod anno 2023. De vintage look is zo hot dat populaire merken zelfs meubels van vroeger opnieuw uitbrengen. Maar hoe combineer je nou de stijl van toen met de meubels van nu?

We vragen het aan Sil Snijkers van vintagewinkel Bestwelhip en Marike van Gerven, interieurdesigner bij Interior Playground. Zij sloegen onlangs de handen ineen en openden samen een gigantische winkel in het centrum van Geleen, met daarin het beste van hun twee werelden. De pop-up store laat perfect zien hoe vintage en modern elkaar versterken, dankzij een goede mix van mid-century, Scandinavisch en nieuw design. De twee interieurspecialisten geven vier tips over het combineren van deze stijlen.

  1. Begin bij het begin

Marike: ,,Bij een nieuw interieurproject stellen we altijd vragen om iemand te leren kennen. Een interieur moet immers iemands persoonlijkheid weergeven. Reis je graag, komen er veel vrienden over de vloer, wat zijn je hobby’s? Enzovoorts. Die vragen moet je jezelf ook stellen bij de inrichting van een ruimte. Op basis daarvan bepaal je je stijl en kies je materialen en kleuren. Of een woonkamer een serene uitstraling heeft, of een eclectisch geheel is, maakt nogal een verschil.”

  1. Weet wat vintage inhoudt

Sil: ,,Er bestaan veel misverstanden over vintage. Zo vinden mensen het soms vies en stoffig, of denken ze dat het alleen om de oranje bloemetjesbehangstijl gaat uit de jaren zeventig. En ja, vintage kan een zitkuil zijn, maar ook een Artifort stoel of marmeren tafel, die qua kwaliteit niet te onderscheiden is van het design van nu. Vintage is eigenlijk alles uit de jaren vijftig tot de jaren tachtig. Niet te verwarren met retro, trouwens. Dat zijn meubels met de look van toen, die nu opnieuw geproduceerd worden.”

  1. Bepaal je stijl

Sil: ,,Vintage meubels zijn er dus in vele soorten en maten, en er zijn ook duidelijke verschillen te zien in stijlen en trends. De laatste paar jaar was het veel goud wat de klok sloeg, de zogenaamde Hollywood Regency stijl. Ik zie nu een ontwikkeling richting de Brutalist trend: die is rauwer, met materialen als hout, beton en rechte vormen. Wat minder sierlijk en meer basic en stoer. Dan zijn er ook nog stromingen als eclectisch, of space age. Maar de klassiekers, zoals Scandinavisch design, zullen altijd blijven. Alles heeft zo zijn eigen look en feel.”

  1. Maak het eigen

Marike: ,,Het leukste aan het combineren van oud en nieuw is dat het zo goed samensmelt. Waar een modern interieur al snel klinisch is, en een kamer met alleen maar vintage vaak stoffig oogt, is de combinatie goud. Het mooie van vintage is dat je een uniek stuk in huis hebt, met karakter, dat mooi in contrast staat met iets dat pas uit de fabriek komt. Deze mix geeft elk interieur een eigen handschrift en maakt het warm en persoonlijk. En dat wil je in een interieur.”

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.