Home > Living > Eefjes living > Duurzaam maar niet duur: kerst in huis

Duurzaam maar niet duur: kerst in huis

Welkom in december: de gezelligste maand van het jaar, vol warmte en sfeer. We kleden ons huis graag aan met een boom, ornamenten, guirlandes en natuurlijk verlichting. Maar hoe houden we dat in deze kostbare tijden nog een beetje leuk én duurzaam?

Ik hoorde laatst iemand opperen dat zij de kerstverlichting dit jaar maar helemaal overslaat, om een onaangename verrassing op haar energierekening te voorkomen. Begrijpelijk, maar ook wat ongezellig. Gelukkig is dat niet per se nodig. Er zijn best wat manieren om een gezellig kersthuis te creëren, zonder het extra in de papieren te laten lopen.

Om te beginnen bij de lampjes. Neem afscheid van je traditionele kerstverlichting uit 2001 – die waarschijnlijk veel meer stroom verbruikt dan je lief is – en schakel over op ledverlichting. Ter vergelijking: een snoer met ledlampjes is acht keer zuiniger dan een snoer met gloeilampjes (bron: Milieucentraal). En ledlicht hoeft absoluut niet meer fel, wit licht te betekenen. Sterker nog, er zijn tegenwoordig zoveel goede opties qua kleur en warmte dat je absoluut niet hoeft in te leveren op sfeer. Zelfs de ouderwetse lampjes in de vorm van kaarsjes, zoals vroeger bij opa en oma, zijn weer terug in led-vorm. Score!

Ben je eenmaal ‘aan de led’? Koppel dan meteen een timer aan je verlichting, zowel binnen als buiten, zodat je niet onnodig energie verbruikt. In dat kader is het ook slim om je transformator uit te trekken wanneer je de lampjes niet gebruikt, bijvoorbeeld als je de hele dag buiten de deur bent. Dit is een vorm van ‘sluipverbruik’ die onnodig geld kost. Oh ja, wellicht overbodig… maar als je je lampjes vervangt, doe dat dan wel milieubewust. Je oude lichtsnoer gooi je dus niet in de prullenbak, maar levert deze in bij een bouwmarkt of milieudepot. Vaak kun je de lampjes ook inleveren op de plek waar je je nieuwe verlichting koopt.

Wil je je huis verder nog versieren? Gezellig! Ook hiervoor kun je slim te werk gaan; begin eens bij de kringloop voordat je alles nieuw aanschaft. De meeste tweedehandswinkels hebben bakken met kerstornamenten, gesorteerd op kleur, die je voor een fractie van de nieuwprijs kunt meenemen. Vaak ook hartstikke retro en dus origineel. Slingers en kransen maak je eenvoudig zelf, het kost je alleen wat tijd. Maak een kerstkrans van takken uit de tuin (of die van je buren), droog schijfjes sinaasappel en maak er een slinger van, of maak eens een ouderwets kerststukje. Klinkt suf, maar is eigenlijk hartstikke mindfull. En daar kunnen we allemaal niet genoeg van hebben zo aan het eind van het jaar.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.