Home > Living > Designatelier voor amis

Designatelier voor amis

Wanneer je op zoek gaat naar interieurinspiratie kun je het internet afstruinen of de gebruikelijke woonwinkels bezoeken. Maar je kunt je ook laten inspireren bij het unieke Marres — Atelier des Amis. In deze voormalige wortelfabriek komt interieur tot leven.

Marres in Lanaken, dat is voor velen een begrip. De meubelzaak zit meer dan 85 jaar in de familie, en gaat al drie generaties terug. Mede dankzij de strategische ligging wist decennialang iedereen in Nederlands- en Belgisch-Limburg (en ver daarbuiten) de winkel te vinden voor meubilair en woon-advies. Sinds Peter Marres het stokje jaren geleden van zijn ouders overnam, begon het te knagen. Paste een grootschalige meubelwinkel nog wel bij wat hij ambieerde? Zou het niet fijner zijn om klanten om een meer persoonlijke manier te kunnen voorzien van interieur- en designadvies?

Markant en industrieel

Toen zich twee jaar geleden de kans voordeed om het toenmalige pand te vermarkten, wisten Peter en zijn echtgenote Valérie het zeker. Dit was het moment om Marres te verhuizen naar de overzijde van de straat, en het meer toe te spitsen op persoonlijke aandacht en uniek, tijdloos design. Het pand aan de overkant betrof een voormalige wortelwasserij uit het begin van de vorige eeuw: een markant, industrieel gebouw dat in de jaren tachtig door de familie Marres werd benut als low budget meubelmarkt, en de laatste jaren dienstdeed als woning van Peter en zijn gezin. De mooie, grote open ruimte bovenin werd al die tijd ingezet als opslag voor Marres. Zonde; een karakteristiek pand als dat verdiende beter.

Hospitality is key

Inmiddels is het 2021. Begin september is Marres — Atelier des Amis geopend in deze industriële setting. De woning en opslagruimte zijn met behulp van designer Niels Maier omgetoverd tot een interieur- en designhotspot en winkel, met high-end meubels en decoratie. Met twee verdiepingen vol interieurinspiratie, een ondergrondse ruimte en een stadstuin was het moeilijk om er een titel op te plakken. Peter: „Wij kiezen voor de term Atelier des Amis. Het is de plek van waaruit wij werken en klanten, architecten en leveranciers ontvangen. Dat zijn onze amis: onze vrienden. Want hospitality is voor ons key, zowel voor privé-klanten als zakelijk partners. Ons atelier is daarbij de creatieve hotspot, waar bezoekers kunnen rondstruinen en we hen kunnen voorzien van interieuradvies. Het is ons visitekaartje.”

De samenwerking met Niels Maier was voor Peter vanzelfsprekend. Toch vonden sommigen het ook gek: Marres heeft toch zelf interieurontwerpers? Waarom zou je dan nog hulp nodig hebben? „Klopt, dat horen we vaak. We werken echter al langer samen met Niels, we werken geregeld voor dezelfde klanten, we voelen elkaar goed aan en hij pas perfect bij onze high-end stijl. Bovendien bleek het praktisch gezien ook erg prettig om iemand als Niels erbij te betrekken. Hij kwam ook met geweldige ideeën, die wij simpelweg niet hadden kunnen bedenken”, vertelt Peter.

Black Box

Eén zo’n idee van Niels is de entree. Wanneer je het pand betreedt, word je ontvangen in een kleine, zwarte ‘hal’ – de Black Box – van gebrand Japans hout, waarbij een rustgevend muziekje je welkom heet. Zodra vanuit dat punt de deuren opengaan, waad je je in een oase van licht. Peter: „Zo’n manier van binnenkomen geeft toch net iets extra’s. De kleine, donkere ontvangstomgeving staat in groot contrast met de open, lichte ruimte waar het heenleidt. En dat is natuurlijk precies de bedoeling.”

Eenmaal binnen is het een keur aan exclusieve designmeubelen wat de klok slaat. Maar, alles blijft binnen een ingetogen kleurenpatroon, wat de stijl van Marres typeert. Niet schreeuwerig, maar wel aanwezig in hun sterke ontwerp. Het aanbod varieert van vele klassiekers, zoals een Barcelona-stoel, Saarinen-eettafel en Minotti-bank, tot meubilair van nieuw, hedendaags talent. Het design is veelal Italiaans dat zich onderscheidt in vorm en materiaalgebruik. De lichte kleuren en warme stoffen zijn perfect in balans met de bakstenen muren, betonnen vloeren en zwart metalen trap.

Exclusief design

Marres — Atelier des Amis werkt van kleine, particuliere opdrachten tot grootschalige projecten en villa’s in Zuid-Europa. Valérie vertelt: „We geven interieuradvies op maat, van de designfase tot de realisatie door onze Marres designers, inclusief 3D-visualisatie. Afhankelijk van de wensen kan de service variëren van een huisbezoek voor advies, of het onder handen nemen van een specifieke ruimte tot een grootschalige verbouwing. Onze klanten waarderen ons bijzondere aanbod van tailor made ontwerpen – van meubilair tot verlichting – en exclusieve Belgische en internationale collecties. Ze weten dat ze bij ons aan het juiste adres zijn voor de allerhoogste kwaliteit en het absolute topsegment. Daarbij begeleiden we hen altijd van begin tot eind, als één aanspreekpunt. Dat wordt gewaardeerd.”

Nu de opening heeft plaatsgevonden, betekent dat niet dat Marres klaar is met vernieuwen. Zo laat Peter vallen dat de bovenverdieping zich met zijn open karakter en mooie lichtinval ook voor andere doeleinden goed zou lenen. „We kijken nu naar de mogelijkheden om de ruimte af en toe open te stellen voor verhuur, bijvoorbeeld voor fotoshoots of tentoonstellingen. Daarnaast zijn we ook nog druk bezig met onze urban garden, deze zal in het voorjaar van 2022 gereed zijn. Net op tijd, want dan starten we ook met een outdoor-lijn. Voorlopig zijn we dus nog wel even zoet.”

Elke vrijdag en zaterdag tussen 13.00 en 17.00 heeft Marres — Atelier des Amis ‘open huis’, op dinsdag, woensdag en donderdag op afspraak.

Tongersesteenweg 2, Lanaken (BE) – www.marres.com

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.