Home > Living > De voordelen van vintage

De voordelen van vintage

Het mag geen geheim meer zijn; in mijn interieur kan het voor mij niet ‘oud’ genoeg zijn. Daarom ben ik maar wat blij dat vintage weer een comeback maakt. Maar was het eigenlijk ooit weggeweest?

Vintagestukken, oftewel meubels en accessoires die de respectabele leeftijd van 30 plus hebben bereikt, geven wat mij betreft meteen sfeer in huis. Een sfeervol huis is voor mij namelijk een woning met een ziel en meubels met een verhaal. Ik probeer daarom zo min mogelijk te kopen bij grote ketens waarbij je het een en ander zelf in elkaar moet zetten, en des te meer bij kleine winkels of lokale ontwerpers. Mijn favoriete stukken in huis hebben echter al een leven achter de rug. Deze bestaan gemiddeld al zo’n zestig jaar, en ik ben ze nog lang niet beu.

De senioren in mijn huis zijn veelal lampen en dressoirs uit de jaren vijftig en zeventig, deels uit de kringloopwinkel, deels erfstukken. En die laatste vind ik het leukste. Het idee dat de lamp waarbij ik mijn boek lees, mijn moeders woonkamer verlichtte toen ze nog een klein meisje was, is toch fantastisch? Ik heb natuurlijk het geluk dat deze mooie exemplaren me in de schoot zijn geworpen, maar ik geloof dat ik ze anders ook had gevonden. ‘Vroeger’, we spreken rond de start van het nieuwe millennium, ging ik nog wel eens de rommelmarkten en kringloopwinkels af, om de ene parel na de andere op de kop te tikken. En dat voor een spotprijsje. Die tijden zijn voorbij. Toen het steeds gebruikelijker werd om rond te lopen met het internet in je broekzak, kon iedereen ter plekke opzoeken wat iets waard was, en nam de kans dat je per ongeluk een Rietveld voor vijf euro kocht aanzienlijk af. Handelaren ontdekten dat je ‘tweedehands’ kunt vermarkten als ‘vintage’ en dat mocht dan meteen een stukje duurder zijn. Maar laat je daardoor niet ontmoedigen; wanneer je nu een topstuk vindt voor een schappelijke prijs voelt de overwinning des te beter!

Vintage is fantastisch, alleen al om het simpele feit dat je niet bij vrienden op bezoek gaat en op exact dezelfde bank gaat zitten. Je laat je eigen stijl zien en hebt iets authentieks in huis, en dat voor minder geld dan een nieuw stuk. Want ook dat is niet onbelangrijk, vooral in deze extreem dure tijden. Natuurlijk hebben we het dan niet over designer vintage, maar gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Er zijn genoeg kasten, stoelen en lampen te vinden die niet ‘design’ zijn, maar wel ontzettend mooi. Ook fijn: vintage is duurzaam, want je geeft een meubel immers een tweede leven. En vintage is snel. Nu de materiaalschaarste tot een hoogtepunt stijgt en levertijden steeds vaker oplopen tot een jaar (!), is voor de ongeduldige koper een tweedehands stuk ideaal. Je kijkt, koopt en het staat morgen in huis. De ziel en zaligheid volgen vanzelf.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.