Carmetum: van grasperceel tot outdoor woonkamer
Het is nog geen eeuwigheid geleden dat een tuin nauwelijks meer was dan het met gras bezaaide perceel rond een woning. Vandaag de dag is een tuin voor steeds meer mensen het verlengde van hun woonkamer. Carmetum speelt in op die trend met outdoor meubilair in het hogere segment.
Lutetia, Colonia Claudia Ara Agrippinensium, Atuatuca Tungrorum, Mosae Traiectum … In de loop der eeuwen evolueerden alle Latijnse stadsnamen naar de actuele variant, in dit geval Parijs, Keulen, Tongeren en Maastricht. Bij de keuze van een naam voor haar bedrijf volgde Ilse Biesemans (45) bijna een kwarteeuw geleden de omgekeerde weg: ze veranderde de huidige naam van de eerste vestigingsplaats in de Latijnse versie: van Kermt naar Carmetum.
Het zegt iets over de klassieke tijdloosheid die zij en haar man Alain Philippart (51) beogen in de samenstelling van hun collectie en het ontwerp van een tuin.
,,Het is niet de bedoeling dat onze klanten om de vijf jaar hun tuin opnieuw aanleggen en het buitenmeubilair vervangen”, zegt Ilse. ,,Vandaag de dag zijn mensen steeds vaker op zoek naar warmte, Gemütlichkeit. Daar horen geen schreeuwerige kleuren bij. Harmonie is het codewoord geworden. Ik wil het niet te cru stellen, maar ik merk dat de black and white-trend voorbij is. Je creëert daarmee geen rustgevend effect voor de ogen, en zeker niet als het buitenlicht hard is. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hout volledig terug is.”
De pandemie zette buitenlandse vakanties in 2020 voor een groot stuk on hold, deze zomer zal het niet totaal anders zijn. Mogen we logischerwijs concluderen dat er nu nóg meer aandacht wordt besteed aan tuinbeleving?
Alain Philippart: ,,Corona heeft veel mensen niet alleen het besef bijgebracht dat er in eigen streek ontzettend veel te ontdekken valt; ze realiseren zich ook dat ze in eigen huis en tuin kunnen genieten van de dingen die het leven boven het alledaagse niveau tillen. Door Covid-19 werden we gedwongen om nog uitsluitend op afspraak te werken, maar dat heeft ook zijn voordelen. De klanten voelen zich gesoigneerd. Je komt sowieso niet naar ons om snel vier stoelen en een tafel te bestellen en binnen het halfuur weer in je auto te springen. Wij gaan nooit over tot een directe verkoop. Wie bij ons naar buiten gaat, krijg je de tijd om alles te laten bezinken.”
Jullie realiseren ook totaalprojecten.
Ilse Biesemans: ,,Precies. Daarvoor gaan we uiteraard ter plaatse om te zien wat de mogelijkheden zijn, want alles moet kloppen. De mooiste en duurste meubels stellen weinig – of alleszins veel minder – voor als de rest niet in orde is. Potten, planten, terrastegels… elk detail telt. Tegenwoordig kunnen we zelfs buitentapijten in duurzame materialen voorzien.”
Paola Lenti, Extremis, Manutti, Knoll, Gloster, Tribù, Royal Botania… in jullie portfolio zien we alleen exclusieve merken. Mag daaruit worden afgeleid dat jullie vooral voor the rich and famous werken?
Ilse: ,,Wij vinden het even boeiend om een strakke villa of landhuis van a tot z in te richten als om een sfeervol stadstuintje te creëren, of in een al grotendeels aangeklede tuin een onderscheidend accent aan te brengen. Vaak zijn de klanten zo tevreden, dat ze na een paar jaar komen aankloppen voor de inrichting van een tweede verblijf in binnen- of buitenland. Wij zijn gepassioneerd door tuininrichting. Als we meubels verkopen of een project ontwerpen, moeten we ons daar zelf goed bij voelen. We gaan heel ver in de zoektocht naar de juiste combinaties. Daarom gebeurt het zelden dat we alle meubels van hetzelfde merk kiezen.”
Hebben jullie inspraak in de collecties van de merken waarmee jullie samenwerken?
Alain: ,,Uiteraard bepalen de ontwerpers van die merken wat er op de markt komt, maar we worden wel geregeld uitgenodigd om onze mening te geven. Wat kan beter aan de bestaande collecties? Wat ontbreekt in het gamma? Ik zeg niet dat ze ons in alles volgen, maar er wordt zeker rekening mee gehouden.”
Is er één merk waarvoor jullie een voorkeur hebben?
Alain: ,,Het is onmogelijk om één favoriet merk aan te duiden, maar ik zou wel Tribù willen vermelden. Het is een Belgisch-Limburgs bedrijf uit Bilzen met een mondiale renommee. Zowel op het vlak van kwaliteit als design kan het wedijveren met de wereldtop. Over design gesproken: de huisontwerper is Studio Segers uit Maaseik, óók Limburgs. We mogen er best trots op zijn dat we in eigen regio zulke topmerken hebben.”
Vier jaar geleden openden jullie een tweede vestiging in Maasmechelen.
Ilse: Stilstaan is achteruitgaan. Een tweede vestiging biedt ons de mogelijkheid om onze collectie in een andere setting te presenteren en een breder publiek te bereiken. Onze showrooms zijn belevingsruimtes, waar de bezoeker de merken en combinaties zelf kan ervaren.”
Carmetum is al meer dan twintig jaar een referentie in de sector van outdoor furniture. Wat is de x-factor daarachter?
Alain: ,,Wat Ilse daarstraks al zei: passie. Zij studeerde economie, ik hotelmanagement. Niet direct studierichtingen die je linkt aan deze branche, maar wij zijn allebei geïntrigeerd door mooie dingen. Ze maken mensen gelukkig, geven een meerwaarde aan hun bestaan. Het is een voorrecht om daar elke dag mee bezig te zijn. Over les goûts et les couleurs – ik ben Franstalig van origine – kun je niet discussiëren, maar wij hebben het niet zo voor met tuinstoeltjes in witte kunststof. Wij zijn vanaf dag één resoluut voor topkwaliteit en -design gegaan.”
Wat is voor jullie een no-go in de tuin?
Alain: ,,We vinden het niet onze taak om anderen te zeggen wat moet. We geven alleen maar advies. Het belangrijkste is dat iedereen zich gelukkig voelt met zijn keuzes, maar als ik dan toch een antwoord moet geven: een mediterrane boom. Een olijfboom, bijvoorbeeld. Dat hoort niet bij het Belgische klimaat, vinden wij. Wie weet, als de aarde verder blijft opwarmen, kan het binnen twintig jaar misschien toch. (lacht) Maar nogmaals, het is niet aan ons om te zeggen wat iemand leuk moet vinden. Wie is de mooiste man of vrouw ter wereld? Wie is de beste hedendaagse kunstenaar? De meest getalenteerde voetballer? Het antwoord kan niet anders dan subjectief zijn.”
Tot voor enkele decennia was de aanleg van een tuin voor jonge bouwers een ver toekomstproject. Is daarin verandering gekomen?
Ilse: Je mag niet veralgemeniseren, maar jonge mensen leven tegenwoordig meer met het idee dat ze nú moeten genieten en niet als de kinderen groot zijn – of verder nog – als ze met pensioen gaan. Daarom voorzien ze in hun bouwbudget vaak een bedrag voor de tuin of voor een terras, waarvoor ze aangepast meubilair kopen.”
Tot slot: hebben jullie een favoriete ontwerper?
Alain: ,,Zeer moeilijke vraag, omdat er zoveel ontwerpers zijn met interessante collecties, maar één naam wil ik zeker vermelden: Charlotte Perriand (1909-1999, red.). Zij was ervan overtuigd dat een geslaagd ontwerp kon bijdragen aan een betere samenleving. Ze werkte samen met de iconische Le Corbusier en was één van de belangrijkste ontwerpers-architecten van de twintigste eeuw. Ze had een aparte visie op haar beroep, zeg maar haar missie. Schilder- en beeldhouwkunst, fotografie, architectuur, design: ze vond alle artistieke disciplines evenveel waard. Die brede focus vinden wij uitermate boeiend.”