Home > Living > 7 Tips om je huis koel te houden zonder airco

7 Tips om je huis koel te houden zonder airco

Het is een probleem waar veel huishoudens tegenaan lopen. Als de buitentemperatuur stijgt, is het binnenshuis vaak niet uit te houden. Het resulteert in extreem warme middagen en zwoele nachten. Toch zijn er – Naast het aanschaffen van een airco – een aantal oplossingen om je huis koel te houden. Gehlen Zonwering in Sittard zet ze voor je op een rijtje.

3 Oplossingen voor de korte termijn

  1. #1 Zet ’s morgens zo veel mogelijk ramen en deuren open! Laat de (dan nog) koele temperatuur door het huis gaan en zorg dat je op tijd alles dichtmaakt als de zon op volle sterkte is. Ook ’s nachts kun je alles open zetten. Er zijn op maat gemaakte raamhorren die kunnen worden ingezet om het huis te beschermen tegen rondvliegende insecten zoals muggen.

  2. #2 Schakel zo veel mogelijk elektrische apparaten uit. Het is niet aan te raden om overdag te gaan wassen, strijken of stofzuigen. Niet voor het huis en al zeker niet voor jezelf. Feit is wel dat alle apparaten van gloeilampen, tv’s, een heteluchtoven of diverse adapters warmte uitstralen.

  3. #3 Maak gebruik van ventilatoren. Ze gaan niet het hele huis voor je verkoelen, maar het voelt vaker wel verkoelend als er een ventilator op je gericht is. Een collega van bij Gehlen Zonwering kwam met een zogeheten lifehack. Hij vertelde ons dit:

– Vul 2 flessen met water en leg deze in de diepvries. Als ze bevroren zijn, zet je ze op een tactische plek neer met een theedoek eroverheen. Plaats vervolgens de ventilator achter deze flessen en dan wordt er pas echt koude lucht verspreid. –

 

 

 

 

 

 

4 Oplossingen voor de lange termijn

  1. #4 Maak gebruik van rolluiken. Bij het omlaag laten van rolluiken komt er natuurlijk geen licht binnen. Naast het feit dat een rolluik een inbraakwerende functie heeft en geluid isoleert is het ook warmtewerend. Een rolluik van Gehlen houdt tot wel 90 procent warmte tegen in de zomer en werkt hierdoor verkoelend in het huis. Het is dan ook aan te raden om bij zomerse temperaturen de rolluiken omlaag te laten.

  2. #5 Screens & Ritsscreens. Onze diverse soorten, maten en kleuren screens en ritsscreens hebben allemaal één ding gemeen. Ze zijn zonwerend en 90 procent van de warmte en het zonlicht wordt gereflecteerd. Zodoende is een investering in screens een investering in energiebesparing. Ze zijn uitermate geschikt voor het afsluiten van een overkapping of veranda en te plaatsen voor ieder raam.

  3. #6 Rolgordijn met een metalliserende achterkant. Een wat? De rolgordijnen die Gehlen Zonwering in huis heeft, zijn te combineren met een metalliserende achterkant dat een extra zonwerende functie heeft. Aan de achterzijde zit een ultra dun laagje aluminium. Dit dunne laagje aluminium werkt als een reflecterend warmteschild en houdt daardoor zeer goed de warmte uit de kamer of kantoor.

  4. #7 Een aangename temperatuur met Serrezonwering. Voor veel terrasoverkappingen, veranda’s en serres geldt dat het plafond van glas is. Als de zon dan schijnt, wordt dit al snel warm en is het niet uit te houden om er lekker te zitten. Een serrezonwering wordt aan de buitenkant geplaatst en doordat er wat ruimte tussen de zonwering en het glas zit, kan de lucht er goed onder circuleren en blijft het binnen koel.

Vergeet daarnaast ook niet te genieten van het warme weer!

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.