Home > Living > 5 tips voor een betere verkoop van je huis

5 tips voor een betere verkoop van je huis

In deze nog steeds overspannen huizenmarkt wordt vaak gedacht dat het verkopen van een woning iets is wat vanzelf gaat. Toch gaat het niet altijd van een leien dakje. Luc Huynen van PH Exclusive Real Estate geeft tips over wat je het beste wél en níet kunt doen om de verkoop van je huis soepeltjes te laten verlopen.

 

1. Kijk kritisch naar je rommel

Voor een bezichtiging moet er opgeruimd worden, dat is algemeen bekend. Toch gaat het hier nog vaak mis. Want wat voor de één rommelig is, is voor de ander keurig opgeruimd, en gewoon gezellig. Probeer zoveel mogelijk spulletjes en prullaria op te bergen, en laat vooral geen paperassen en persoonlijke papieren slingeren. Veel kleine spullen laten het er druk en vol uitzien, en dat geeft een slechte indruk. Bloemen, planten, of andere kleine ‘opleukers’ mogen dan weer wel. Maar alles met mate.

2.Werk alles netjes af

Niemand heeft een perfect huis; er is altijd wel iets dat nog gerepareerd, vervangen of bijgewerkt moet worden. Denk aan loszittende klinken, onafgewerkte stopcontacten of kale peertjes die smeken om een lampenkap. Zelf zie je het vaak niet meer, maar een koper des te meer. Een paar kleinigheidjes is niet erg, maar als het een te grote optelsom wordt, kan hij of zij afhaken. Zonde, want met twee weekenden klussen kom je vaak al een heel eind. Weet je niet waar je moet beginnen? Focus dan op de eerste indruk: zorg dat de voortuin, de voordeur en de gang er tiptop uitzien.

3.Verduurzaam je huis

Even een stapje terug: ben je voornemens om te gaan verkopen? Investeer dan in de verduurzaming van je woning. Na de gestegen gasprijzen van vorig jaar zijn nog nooit zoveel mensen kritisch geweest op de energiekosten van een woning. Want hoewel het nu weer rustig is op de energiemarkt, kan het verkeren. Dus: installeer zonnepanelen, isoleer je woning of ga voor die nieuwe cv-ketel. Het verhoogt niet per se de prijs, maar het vergroot zeker je kansen.

4.Hou het neutraal

Een eigen stijl is prima, maar als je érg van kleur en print houdt, kan het slim zijn om je muren van tevoren een likje verf te geven. Want hoewel veel mensen zichzelf ruimdenkend vinden, kan maar een enkeling door een pimpelpaars interieur heen kijken. Ga voor wit, of als je dat écht te extreem is, beige of taupe. Wat je ook doet: zorg ervoor dat de ruimtes met al te felle of donkere kleuren worden aangepakt voordat de fotograaf komt.

5.Do it not yourself

Menig (ex)verkoper zal dit herkennen: je woning staat te koop, en iemand belt aan met de vraag of hij/zij nu even kan rondkijken. Je bent enthousiast en geeft graag even een rondleiding. In al je opwinding vertel je veel meer over het huis dan nodig is – ook zaken die beter niet gedeeld kunnen worden. Nu is de potentiële koper aan het twijfelen. Doe het dus niet. Noteer de gegevens van de geïnteresseerde en speel deze door naar de makelaar. Je hebt deze immers niet voor niks ingeschakeld. Oh, en dat zelfgemaakte bordje dat je alvast in je tuin hebt gezet? Haal dat er ook maar even uit.

show auteur

Auteur: Eefje Pieters

Interieurfanaat met een modehart

Eefje Pieters

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.