Kunst en Cultuur

Vijftig nieuwe verhalen in Amerikaanse editie De Gezichten van Margraten

tekst Maarten van Laarhoven

Het veelgeprezen boek De Gezichten van Margraten, dat in 2020 werd uitgegeven naar aanleiding van 75 jaar bevrijding van Zuid-Limburg, heeft nu ook een Amerikaanse editie, getiteld The Faces of Margraten, They Will Remain Forever Young. Het eerste exemplaar, met daarin vijftig nieuwe verhalen van jonge Amerikanen die vanaf de zomer van 1944 het leven lieten bij de strijd tegen de Duitse bezetter, wordt vrijdag 3 maart officieel aangeboden aan de Amerikaanse onder-ambassadeur Aleisha Woodward.

Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst in Boekhandel Dominicanen in Maastricht. De drie auteurs, Sebastiaan Vonk, Jori Videc en Arie-Jan van Hees, hebben daar een speciale ontmoeting met Kristin Wright, een nichtje van Maurice Gosney, de jonge soldaat die zowel op de Nederlandse als de Amerikaanse kaft staat afgebeeld.

De eerste van druk The Faces van Margraten verschijnt in een oplage van 1500 exemplaren, aldus coauteur Sebastiaan Vonk. Een deel gaat naar boekhandels en bibliotheken. Via een uitgekiende promotiecampagne, waarbij het boek onder de aandacht wordt gebracht van onder meer lokale kranten en televisiestations in de Verenigde Staten, hopen de drie auteurs ook de jongere generaties voor het project te interesseren. Via vrijwilligers heeft de stichting achter het project inmiddels een lijst kunnen aanleggen met daarop ruim 1200 adressen. ,,Het is fijn dat familieleden de verhalen van ‘hun’ omgekomen soldaat nu ook in hun eigen taal kunnen lezen. Met name het feit dat ze nog altijd worden herdacht en allerminst vergeten zijn, is voor veel families erg belangrijk. Zo zijn er adoptanten van graven die kinderen naar een overleden soldaat hebben genoemd, met als gevolg dat zo iemand als het ware voorleeft in een ander lichaam.”

Het langlopende project De Gezichten van Margraten werd in 2015 geïnitieerd met de bedoeling om de jonge soldaten die op de begraafplaats in Margraten begraven liggen uit de anonimiteit te halen. Hun lichamen rusten in eindeloze rijen graven die slechts zijn gemarkeerd met witte marmeren kruizen en Davidssterren. In totaal hebben bijna 8300 Amerikaanse soldaten op het Amerikaanse ereveld hun laatste rustplaats gevonden. Ruim 1700 anderen zijn nog altijd vermist. Hun namen staan vermeld op de Muren der Vermisten. ,,Dankzij ons project hebben we van een aantal vermisten alsnog kunnen achterhalen waar zij zijn gebleven.”

In de Gezichten van Margraten, waarvan 3500 exemplaren zijn verkocht en dat dat nu dus ook toegankelijk is gemaakt voor de Amerikaanse markt, krijgt een groot aantal gesneuvelden alsnog een gezicht. Tijdens uitgebreide speurtochten, waarbij veelal gebruik is gemaakt van de hulp van journalisten van lokale Amerikaanse kranten, zijn initiatiefnemers veel te weten gekomen over de jonge mensen die stierven voorde vrijheid van Europa. Ruim zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog hebben bijna 6000 van hen een gezicht gekregen.

Speciale gast tijdens de presentatie is Kristin Wright, dochter van de lievelingszus van de omgekomen Maurice Gosney. Zij stuurde in 2019 een foto van haar oom naar De Gezichten van Margraten. Dit nadat ze tijdens een eerder bezoek aan zijn graf tot de ontdekking kwam dat er van hem geen foto was. Tijdens een zoektocht binnen de familie kwam een schat aan informatie boven water over de omgekomen soldaat. Op dat moment was nog niet bekend dat Maurice zo’n prominente rol in het boek zou krijgen. 

Toen het werk in 2020 verscheen, met Maurice op de cover, was dat voor Kristin Wrights moeder Lucretia – zij was slechts 10 jaar toen haar broer het leven liet – de perfecte aanleiding om de oversteek naar Nederland te maken, om nog voor één keer dichtbij haar lang geleden overleden broer te kunnen zijn. Helaas moest de trip als gevolg van corona worden afgeblazen. In september 2022 lukte het alsnog. ,,Haar man was enkele weken daarvoor overleden en zelf leed ze inmiddels aan dementie. Maar desondanks wilde ze de reis heel graag maken”, aldus Sebastiaan Vonk. ,,Dat zou waarschijnlijk nooit gebeurd zijn als het boek er niet was gekomen. Mensen die nog eigen herinneringen hebben aan de gesneuvelde Amerikaanse soldaten worden helaas steeds zeldzamer. Maar in veel families zijn de emoties nog altijd sterk aanwezig. Daarnaast is er heel vaak is dankbaarheid voor het feit dat er hier alles aangedaan wordt om hun omgekomen familieleden niet te vergeten.” 

The Faces of Margraten, They Will Remain Forever Young wordt uitgegeven door Amsterdam University Press

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws