Schunck museum presenteert Keith Haring: Grace House Mural
Op 9 maart 2022 opent in SCHUNCK Museum te Heerlen Keith Haring: Grace House Mural. De tentoonstelling presenteert een selectie van werken van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring uit de periode 1980-1984, voornamelijk gemaakt in openbare ruimtes, zoals het metrostelsel van New York.
Keith Haring (1958 – 1990) woonde en werkte in New York City. Hij vertaalde de energie van de straat en de extatische ervaring van dans in de nachtclubs in rennende, dansende, springende en stralende figuren met cartoonachtige bewegingsstreepjes. Met dit energieke en speelse lijngebruik in zijn werk sneed hij maatschappelijke thema’s aan als racisme, homo-emancipatie, aidsbestrijding en drugsmisbruik. Haring beschouwde zijn schilderingen en tekeningen als performances. In deze tentoonstelling ligt de focus op het spontane karakter van zijn werk. Het gaat van zijn krijttekeningen in de metro tot tekeningen voor de dansvoorstelling Epochal Songs (1982), en een dertiendelige muurschildering afkomstig uit Grace House, New York. De werken worden aangevuld met foto’s van de conceptuele fotograaf Tseng Kwong Chi. De beelden geven een beeld van de straten, metrostations en clubscenes van het New York in de jaren tachtig.
De Grace House Mural
In 1983/84 maakte Keith Haring de Grace House Mural, een schildering die de wanden besloeg van drie verdiepingen binnen een New Yorks katholiek jeugdcentrum (Grace House). Hij schilderde er in één avond dertien meer dan levensgrote figuren, dansend op de wanden van het trappenhuis. Deze mural is een voorbeeld van Haring als artiest: spontaan en informeel. Haring wilde kunst voor iedereen toegankelijk maken en had daarom een voorkeur voor het schilderen in openbare ruimtes. Hij kwam tijdens zijn studie aan de School of Visual Arts in aanraking met graffiti en street art en maakte zelf uiteindelijk meer dan vijftig muurschilderingen.
Subway drawings
Naast de Grace House Mural zijn er ook zeven subway drawings te zien van Keith Haring. In de jaren tachtig tekende Haring zijn beroemde tekeningen in de New Yorkse metrostations, waarbij de metroreizigers als een toevallig publiek het proces aanschouwden. Haring was zich bewust van het spektakel dat hij daarmee creëerde en vroeg vriend en fotograaf Tseng Kwong Chi om hem vast te leggen tijdens het tekenen. Een flink deel van deze foto’s is ook te zien tijdens de tentoonstelling in SCHUNCK.
Epochal Songs
Dans en beweging nemen een bijzondere plek in de beeldtaal van Haring in. Minder bekend is dat hij diverse decorstukken maakte voor dansvoorstelling Epochal Songs (1982) van danser en choreograaf Muna Tseng (zus van fotograaf Tseng Kwong Chi). In SCHUNCK Museum wordt de dansvoorstelling eenmalig opnieuw tot leven gewekt met behulp van een dynamische installatie. Deze komt voort uit een samenwerking tussen Muna Tseng, lichtdesigner Thomas Dunn en componisten Bruce Tovsky en Tracy Wuischpard. Ook worden er vijf originele tekeningen van Haring voor Epochal Songs getoond.
Fabian de Kloe, artistiek leider bij SCHUNCK Museum: „Keith Haring stond bekend om zijn unieke en herkenbare figuren, maar net zozeer om zijn maatschappelijke betrokkenheid. Hij stipte actuele thema’s aan en vond veel aansluiting bij jongeren. Haring’s credo was: Art is for everybody. Hij zocht bewust een publiek op dat niet vanzelf met kunst in aanraking zou komen, zoals de jongeren van Grace House. De tentoonstelling in SCHUNCK sluit hier precies op aan. Het werk inspireert zowel nieuwe, jongere bezoekers als ervaren, kunstgeoriënteerde liefhebbers.”
Keith Haring: Grace House Mural
9 maart t/m 25 september
Glaspaleis Bongerd 18 Heerlen – Schunck.nl