Eind september ging de nieuwe locatie van Lumière, het voormalige ‘filmhuis’, open aan het Bassin in Maastricht. Sindsdien loopt het er storm, zowel voor de films als voor de dranken en gerechten.
Een nieuwe culturele parel in Maastricht, zo wordt de nieuwe Lumière door menigeen ervaren. Het filmhuis van destijds, dat al meer dan veertig jaar in de Limburgse hoofdstad aanwezig, kampte vanaf de beginperiode met een tekort aan ruimte en goede voorzieningen. De liefhebbers voor de ‘alternatieve film’ moesten veel voor lief nemen om toch hun favoriete film te zien.
Begonnen met een zaaltje van 6o stoelen in de Capucijnengang en nadien verhuisd naar een grotere, maar bepaald niet luxe locatie in de Boogaardenstraat. De behoefte aan ‘de betere film’ – minder commercieel en vaak wat meer intellectueel – werd mede door de groeiende Universiteit Maastricht steeds groter. En zo steeg het aantal bezoekers op jaarbasis van een paar duizend naar ruim honderdduizend.
Het ziet er naar uit dat dit aantal nu verder zal stijgen, met eindelijk een professionele behuizing aan ’t Bassin in een oude energiecentrale. Van buiten een monumentaal industriële architectuur, van binnen zes moderne zalen met alle gewenste techniek. „Ook ons publiek wil meer comfort, goede stoelen, en professioneel beeld en geluid”, zegt artistiek directeur David Deprez.
Met een investering van ruim tien miljoen euro is er iets moois neergezet in een stad die na het mislopen van de titel Culturele Hoofdstad in een dip zat op cultureel vlak, maar nu een nieuwe impuls heeft gekregen.
De Lumière is er niet alleen voor het vertonen van vele films in de zes nieuwe zalen, van groot tot klein, maar ook voor vele educatieve programma’s. Het medium film wordt in al z’n facetten uitgelegd aan geïnteresseerden en aan scholieren.
Een groot verschil met de oude locatie is niet alleen de veel betere behuizing, maar ook de komst van in feite een volledig nieuw horecabedrijf, waardoor er twee bronnen van inkomsten gecreëerd worden. Het grote en sfeervolle restaurant met maar liefst 130 couverts blijkt qua populariteit een voltreffer. „In het begin was de keuken vaak overbelast, we hebben voor extra personeel en meubilair moeten zorgen. De combinatie van een bezoek aan de film en uit eten of een drankje aan de bar blijkt heel goed aan te slaan, het versterkt elkaar. En het wordt op die manier een hele avond uit.”
Lumière Cinema Maastricht blaast tegenwoordig ook landelijk een aardig partijtje mee. De film ‘Toni Erdmann’ kwam qua bezoekersaantallen op nationaal niveau in de top-drie. Het was ook meteen de openingsfilm met actrice Hadewych Minis die zelf naar haar geboortestad kwam om de officiële ceremonie in te vullen.
„Sinds die opening hebben we maar liefst een kwart meer bezoekers, dat is meer dan waarop we gerekend hadden”, zegt Deprez. „Voor ons is het natuurlijk nu de kunst om die mensen vast te houden, zodat het bij de nieuwkomers niet blijft bij nieuwsgierigheid na een opening.” Met hetgeen we nu aan kwaliteit kunnen bieden, met het restaurant als extra trekker, hopen we daar in te slagen.”
Foto’s: Joris Vroemen
www.lumiere.nl