Mars Diversités
Mars Diversités, zo heet het veelzijdig aanbod aan evenementen die zich in de maand maart in Luik afspelen en die allemaal, op hun manier, uitdrukking geven aan de grote culturele en artistieke diversiteit die deze stad kenmerkt. Dit jaar maken we een bijzondere editie mee, want het wordt de tiende verjaardag van het project. Een maand lang staat de thematiek van de sociale, culturele en etnische verscheidenheid in de samenleving centraal in een reeks activiteiten (films, toneelstukken, concerten, tentoonstellingen, festivals, lezingen, debatten, workshops, e.d.). Het doel van dit initiatief is namelijk de verdediging van een samenleving waarin de gelijkheid van rechten gewaarborgd wordt en waarin de diversiteit een bron van rijkdom is.
Dat al deze activiteiten juist in de maand maart op het programma staan, heeft te maken met het feit dat de Verenigde Naties 21 maart hebben uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie. Het maatschappelijk en politiek concept van interculturaliteit is iets wat Luik (een stad met meer dan 160 verschillende nationaliteiten) van oudsher hoog in het vaandel heeft staan. De grote culturele diversiteit was in 1995 voor het College van Burgemeester en Schepenen aanleiding om de interculturele betrekkingen officieel een aparte plaats te geven in het beleid. Veel inwoners hebben een migratieachtergrond en de conclusie lag dan ook voor de hand: dit was een kans om de ander te leren kennen, om deze culturele rijkdom als iets positiefs te zien. Het beleid van de gemeente is er dus op gericht om via allerlei acties het samenleven te bevorderen, in deze grote verscheidenheid van culturen. Het kaderprogramma dat wil meehelpen deze ‘weg van gelijkheid’ tot stand te brengen, heet LE RÊVE DE MARTIN, de droom van Martin (Luther King).
Het is dan ook niet voor niets dat het hoogste bestuursorgaan van de stad een schepen (wethouder) van cultuur, toerisme en interculturaliteit telt: Jean Pierre Hupkens. Over editie 2020 van Mars Diversités zegt hij: „De stad Luik heeft besloten het gelijkheidsbeginsel te verankeren in al het beleid dat zij op haar grondgebied voert en in de partnerschappen die zij met andere steden in België en op internationaal niveau aangaat. Ook deze tiende jaargang van Mars Diversités draagt weer het stempel van deze ambitie. Het overvloedige programma van meer dan zeventig projecten illustreert deze wens om acties te stimuleren die in de publieke sfeer zijn gedefinieerd of die betrekking hebben op de associatieve dynamiek. Deze activiteiten vormen het kader van een operatie die focust op kwesties van gendergelijkheid, racisme en homofobie. In een stad met zoveel verschillende nationaliteiten is het belangrijk om de aandacht te vestigen op de bijdragen van degenen die hun land hebben verlaten om hier te wonen. Het bouwen aan een samenleving die onze democratische waarden in ere houdt is een permanente taak. Diversiteit in gelijkheid en respect blijft een onmisbare horizon.”Als we de geplande activiteiten van dit jaar de revue laten passeren, dan zien we een bont palet van programmaonderdelen, te veel om hier alle-maal op te noemen. De theatergroep Les baladins du miroir geeft bijvoorbeeld vier voorstellingen in het park van de Jardin botanique, met als thema de harde leefomstandigheden van de vrouw op het platteland. In het Théâtre de Liège vindt het festival Atlas of Transitions plaats, gewijd aan kwesties als ballingschap en het samenleven van burgers en migranten, met een breed scala aan toneel, lezingen, ontmoetingen, debatten en een tentoonstelling.
Verder wordt op 21 maart het vroegere Madmusée in het Parc d’Avroy heropend, dat niet alleen een compleet nieuw jasje, maar ook een nieuwe naam gekregen heeft: Trinkhall Museum (Trinkhall was in feite de naam van het paviljoen dat hier vroeger op deze plek gestaan heeft).En dan is er op dezelfde dag nog in de Cité Miroir de uitreiking van de ECCAR Award 2020 (de prijs die de European Coalition of Cities against Racism in het leven heeft geroepen). Die gaat naar Hassan Jarfi, de initiatiefnemer van de Fondation Ihsane Jarfi.Al deze activiteiten kunnen niet los gezien worden van de interculturele en sociaal-maatschappelijke achtergrond waartegen ook andere initiatieven zich aftekenen, zoals bijvoorbeeld Liège Ville Hospitalière, ‘Luik, gastvrije stad’. Het doel dat de stad Luik met dergelijke acties voor ogen staat, is en blijft: het opkomen voor een samenleving waarin de gelijkheid van rechten gewaarborgd wordt en waarin de diversiteit een bron van rijkdom is.
Les baladins du miroir:
Jardin Botanique. 12, 13 en 14 maart om 20 uur;
15 maart om 16 uur
Festival Atlas of Transitions:
Théâtre de LiègeVan 10 t/m 14 maart
Officiële opening TrinkhallMuseum:
Parc d’Avroy, 19 maart om 18.30 uur
Uitreiking van de ECCAR Award:
La Cité Miroir
21 maart om 11 uur