Kunst en Cultuur

Kunst staat gelijk aan kennis

tekst Ludo Diels
, fotografie Hugo Thomassen

Kunstenaar Koen Vanmechelen (1965, Sint-Truiden) is erin geslaagd om zijn levensvervulling te materialiseren in een evoluerend kunstwerk dat in de vorm van een 24-hectare groot park en natuurgebied met atelier en paviljoen zijn weerga niet kent: LABIOMISTA – Studio Koen Vanmechelen in Genk-Zwartberg. Op bezoek bij een kunstenaar die zich met ziel en zaligheid inzet om inzicht te verkrijgen in de werkelijkheid.

Geen gemakkelijke kost, die kippen van Koen Vanmechelen. De vermaarde Belgisch-Limburgse kunstenaar is al zo’n dertig jaar bezig met zijn Cosmopolitan Chicken Project (CCP) dat in metaforische, maar ook in concreto hoogst actuele vraagstukken – bijvoorbeeld over diversiteit – aansnijdt. „We proberen hier een balans te vinden tussen natuur en cultuur. Ik wil de kaders weghalen en iets nieuws neerzetten dat de monocultuur doorbreekt. Diversiteit is de enige manier om te overleven, dat tonen we hier aan. En wie dat niet ziet of oren heeft naar het verhaal dat we willen vertellen? Die kan nog altijd genieten van de dromedaris die rondloopt of een mooie natuurwandeling maken.”

Vanmechelen werd wereldberoemd met zijn kippenthema waarmee hij probeert iets wezenlijks over de tijd waarin we leven te zeggen. Schoonheid, humor, ironie en ernst zijn de ingrediënten waaruit zijn fysieke oeuvre is opgebouwd. Het kan confronterend zijn en tegelijk voeding geven aan de universele zijnsvraag. Maar je hoeft de thematiek niet te begrijpen om van het werk te kunnen genieten. „Voor mij staat kunst gelijk aan kennis. We leven in een kosmopolitische renaissance waarin we, dankzij de technische mogelijkheden, met iedereen kunnen praten en waarbij we inzicht en kennis over de wereld weten te vergaren; als we dat tenminste willen. De kunst belichaamt voor mij een onderzoek. In dat onderzoek zoek ik de grenzen op van biologie en wetenschap en haal ik de kaders weg om zodoende iets nieuws te kunnen neerzetten. Mijn Cosmopolitan Chicken Project bevindt zich in het midden van genetic engineering en een natuurlijk broedprogramma. Het is kunst en zegt iets over de wereld, tenminste dat is mijn inzet.”

Uffizi

Als een kosmopolitische nomade trekt hij al jaren over de wereld. Op de Biënnale van Venetië geldt hij inmiddels als een regular. Zijn tentoonstellingen, zoals onlangs nog in het Uffizi in Florence, gooien internationaal hoge ogen en leveren stof tot reflectie. Vanmechelen is een wereldburger die gelooft in Europa en voor wie Limburg nooit gescheiden had mogen worden in een Belgisch en Nederlands deel. Een beminnelijke man, dat ook. En bovenal iemand die zijn gehoor moeiteloos op sleeptouw neemt om ze iets te laten ervaren wat ze nog niet kenden. De wereld is complex. Juist daarom is de kunst daarin zo belangrijk. Ze biedt ons verwondering. En fungeert misschien ook wel als instrument dat dient om de wereld te kunnen begrijpen…

Chapeau los exemplaar

VERDER LEZEN?

Je leest de volledige reportage nu in de nieuwste editie van CHAPEAU magazine. Bemachtig jouw exemplaar bij een van de verkooppunten of word abonnee en ontvang CHAPEAU magazine zes keer per jaar thuis!

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Kunst en Cultuur

Gerelateerd nieuws