Jo Eyck, heengaan van een markante kunstliefhebber
Een mooie leeftijd, 92 jaar, zo zal ongetwijfeld gezegd worden bij het nieuws van het overlijden van Jo Eyck, bewoner van Kasteel Wijlre en bedenker van kunstpaviljoen Hedge House op datzelfde landgoed.
Toch is zijn heengaan buitengewoon triest op een moment dat ‘buitenplaats Kasteel Wijlre’, zoals het domein tegenwoordig heet, nog ernstig kampt met de naweeën van de overstromingen van afgelopen zomer, toen het deels in de grond gelegen Hedge House voor een belangrijk deel onder water liep.
Jo Eyck was een enthousiaste, eigenzinnige en warme persoonlijkheid die – nadat hij een goede boterham had verdiend in de verfindustrie – in 1981 zijn intrek nam op Kasteel Wijlre. Samen met zijn charmante en even kordate echtgenote Marlies kochten ze bijzondere kunst aan en bouwde zo een bijzondere collectie op, waarbij moderne en hedendaagse kunst de boventoon voerden.
Niet alleen in de mooie kasteelkamers kreeg kunst een centrale rol, ook in de prachtige tuin zorgden opmerkelijke kunstwerken voor een toegevoegde waarde. Jo Eyck beschouwde de natuur ook als kunst en maakte van bepaalde delen van de tuin min of meer kunstkamers. Met veel plezier leidde hij je rond langs de ‘witte kamer’ en de ‘blauwe kamer’. Dat zijn dan door buxushagen omgeven grote bloemenperken, met één bepaalde kleur. Al trekkend aan zijn sigaar liep hij er met gedreven pas doorheen. Jarenlang hielp hij de tuinmensen om het resultaat dat hij voor ogen had, te bereiken. Na afloop van zo’n wandeling was het dan tijd voor een glas rode wijn op het kasteelterras.
Het Koetshuis werd al gauw een plek waar een deel van de kunstcollectie ondergebracht kon worden en regelmatig werden daar voor het publiek toegankelijke exposities gehouden. Het later door architect Wiel Arets gebouwde Hedge House werd een ultramoderne expositieruimte met internationaal belangrijke exposities.
Bij dat Hedge House kregen de kippen een eigen, zeer moderne strakke kippenren, terwijl Marlies er een aparte lichte ruimte vond voor haar orchideeën. In de loop der jaren groeide Kasteel Wijlre uit tot een populair oord bij kunstliefhebbers uit de hele wereld. Ten tijde van de jaarlijkse kunstbeurs TEFAF in Maastricht leek Wijlre tijdelijk op een buitenwijk van de Limburgse hoofdstad.
Met de ouderdom rekening houdend vond het echtpaar Eyck het op een gegeven moment verstandig om het kasteel, de tuinen en de expositieruimten over te dragen. Het onroerend goed kwam in handen van het Elisabeth Strouven Fonds dat zorgt voor het onderhoud en restauratie. De tuinen en expositieruimten worden gerund door de stichting buitenplaats Kasteel Wijlre onder leiding van directeur Brigitte Bloksma.
Jo Eyck zag afgelopen zomer nog met eigen ogen hoe verwoestend het hoge water was geweest voor met name het Hedge House. Enkele dagen later kreeg hij een hersenbloeding en sindsdien werd hij verpleegd, tot afgelopen zondag bij zijn overlijden.