Home > TEFAF > Culturele programmering in de stad tijdens TEFAF 2024

Culturele programmering in de stad tijdens TEFAF 2024

Traditiegetrouw zet de regio Maastricht er op cultureel gebied een extra tandje bij als de kunstbeurs TEFAF neerdaalt. Dat leidt tot een aantrekkelijke programmering.

Tentoonstellingen Isaac Julien: What Freedom Is To Me | Bonnefanten, Maastricht

Isaac Julien, geboren in Londen in 1960, is een baanbrekende pionier in video- en installatiekunst sinds de vroege jaren ’80. Zijn indrukwekkende installaties integreren film, fotografie, performance, muziek en schilderkunst. Hierbij dienen esthetiek, poëzie, beweging en muziek als communicatiemiddelen.

9 maart t/m 18 augustus 2024 | bonnefanten.nl

Shinkichi Tajiri: The Restless Wanderer | Bonnefanten, Maastricht.

Shinkichi Tajiri: The Restless Wanderer is georganiseerd ter gelegenheid van de honderste geboortedag van de Japans-Amerikaanse kunstenaar Shinkichi Tajiri. Deze tentoonstelling is samengesteld door zijn kleinkinderen Tanéa en Shakuru en neemt de bezoeker mee door Tajiri’s bewogen leven. Hij werd geboren in 1923 in de Afro-Amerikaanse wijk Watts, waar hij tot zijn internering tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde.

t/m 12 mei 2024 | bonnefanten.nl

Arturo Kameya ‘Opaque Spirits’ | Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur

Arturo Kameya en Claudia Martínez Garay creëren een intrigerende tentoonstelling in Marres. Het duo transformeert het gebouw tot een spookachtig hotel, waar de geesten van de falende Peruaanse staat hun intrek hebben genomen. De gevel toont enorme schilderijen met hedendaagse messianistische beelden, terwijl het interieur bizarre scènes onthult, zoals een betegeld badhuis, vermomd als restaurant of een meerarmige bierfontein.

7 maart t/m 26 mei 2024 | marres.org

In Vitro, de vele levens van glas | Bureau Europa, Vitro

De vele levens van glas belicht de diversiteit van glas in architectuur, van traditioneel vakmanschap tot moderne innovaties. Het symboliseert historisch gezien verhalen in kerkenvensters en spreekt vandaag over gezondheid, privacy en natuur. Limburg heeft een rijke glastraditie, van ambachtelijke glas-in-lood bovenlichten tot werk van hedendaagse architecten. De expositie combineert archiefmateriaal en oud glas met eigentijdse installaties. Het onderzoekt hoe glas ons begrip van architectuur, samenleving en natuur heeft beïnvloed en benadrukt het duurzaamheidspotentieel van glas voor zowel nieuwe als oude gebouwen.

t/m 16 juni 2024 | bureau-europa.nl

Humberto Tan: Morgen gaat het beter | Vrijthof, Maastricht

Humberto Tan, bekend als presentator, journalist, schrijver en fotograaf, toont in Morgen gaat het beter een bewonderenswaardige collectie indrukwekkende close-up portretten, foto’s van handen en interieurs van honderd honderdjarigen. Zijn langdurige fascinatie voor ouderen dreef hem ruim drie jaar lang door het land, waar hij meer dan honderd eeuwelingen fotografeerde en hen dezelfde vier levensvragen stelde over geluk, angsten, levenslessen en toekomstdromen.

t/m 17 maart 2024 | fotomuseumaanhetvrijthof.nl

© Humberto Tan

Maastricht 1673 – De Zonnekoning verovert de stad | Maastricht Museum

De tentoonstelling markeert het 350-jarig jubileum van de belegering en verovering van Maastricht door Lodewijk XIV in 1673. De expositie onthult verborgen verhalen uit deze cruciale periode in de Europese, Nederlandse en Maastrichtse geschiedenis. In de expositie schitteren topstukken als een nieuw ontdekte kaart van John Scott, met details van het Zonnekoning-kampement en de locatie waar d’Artagnan stierf.

t/m 31 maart 2024 | maastrichtmuseum.nl

CONCERT/MUSICAL
Jekerjazz Maastricht viert TEFAF | Diverse locaties Maastricht

Jekerjazz Maastricht viert TEFAF met een bruisend muziekprogramma. Geniet in het hartje van de stad van een gevarieerde mix concerten met jazz, funk, salsa, bossanova, pop, blues, en meer. Prominente muzikanten als Hans Dulfer, het Moses Rosenberg Trio, Flamp met Bart Oostindie, Arno Adams, Paulus Schafer, Dominique Paats en anderen treden tijdens deze dagen op. Beleef een onvergetelijke muzikale ervaring tijdens TEFAF, waar diversiteit en cultuur samenkomen in de klanken van Jekerjazz.

11, 12 & 13 maart 2024 | jekerjazz.com

Jesus Christ Superstar | Theater aan het Vrijthof

Jesus Christ Superstar is een bijzondere theaterbeleving. Een eigentijds verhaal dat je aan het denken zet. De musical is geregisseerd door Ivo van Hove en heeft een sterrencast, onder wie Jeangu Macrooy, Lucas Hamming, Edwin Jonker, Alex Klaasen en Magtel de Laat. De rockmusical is volledig in het Engels en gebruikt de onvergetelijke tekst en muziek van Tim Rice en Andrew Lloyd Webber.

7, 8, 9 & 10 maart 2024 – theateraanhetvrijthof.nl

© Jan Versweyveld

Dutch Classical Talent – Georgia Burashko (mezzosopraan) | Theater aan het Vrijthof, Maastricht

In Beauty Awake verkent de Canadese mezzosopraan Georgia Burashko de essentie van het leven: van kindertijd, liefde, hartzeer en eeuwigheid. Het programma bestaat uit een veelzijdige selectie Engelse liederen uit de Elizabethaanse renaissance tot de hoogbarok, inclusief hedendaagse composities van Danika Lorèn, Dolly Parton en de Nederlandse Karmit Fadael. Begeleid door een flexibel ensemble van twee gamba’s en een luit. Onder de laureaten van het Dutch Clasical Talent vind je vele gerenommeerde namen, waaronder Tania Kross, Lavinia Meijer, Nora Fischer, het Van Baerle Trio en het Berlage Saxophone Quartet.

10 maart 2024 | theateraanhetvrijthof.nl

EVENEMENT Maastricht Antiquarian Book & Print Fair | Sint Janskerk, Maastricht

De Maastricht Antiquarian Book & Print Fair is een ware schatkamer voor boeken-, kaarten- en prentenliefhebbers. Als de grootste beurs in de Benelux presenteren dertig gerenommeerde antiquaren uit binnen- en buitenland hun meest waardevolle vondsten. De beurs biedt niet alleen iets voor de collectioneur van verluchte handschriften, maar ook voor de bescheiden boekenliefhebber en de magazine-minded lezer. Duik in deze boekenhemel en ontdek een bijzonder aanbod aan prachtige stukken die je kunt bewonderen en aanschaffen.

8 t/m 10 maart 2024 | mabp.eu

Heritage Unlocked | Diverse locaties Maastricht

Tijdens Heritage Unlocked openen vijf iconische historische gebouwen in Maastricht hun deuren voor het publiek: Sint Servaasbasiliek, Sint Janskerk, de Dominicanenkerk, het Dinghuis en het Stadhuis. Begeleid door Official Maastricht Guides verken je de stad en ontdek je boeiende verhalen van deze unieke monumenten. Daarnaast heb je als bezoeker de mogelijkheid om elke locatie op eigen houtje te ontdekken en te verkennen waarbij je inzicht krijgt in de geschiedenis van deze monumentale panden en hun huidige rol in de stad.

12 maart 2024 | bezoekmaastricht.nl/maastrichtembracestefaf

Kunst in de Etalage ‒ Maastricht embraces TEFAF | Diverse locaties Maastricht

Dit jaar omarmen ondernemers in het centrum van Maastricht TEFAF en brengen de grootste, prestigieuze kunstbeurs ter wereld tot leven. Ondernemers toveren hun etalages om tot ware kunst. Wandel door de straten en bewonder. Samen vieren we de kunst van verwondering via een spraakmakende TEFAF-etalageroute.

9 t/m 14 maart 2024 | bezoekmaastricht.nl

Emerging Artists Unveiled Maastrichtse galeries tonen rijzende sterren tijdens TEFAF | Diverse galeries Maastricht

Een tiental Maastrichtse galeries biedt lokale en jonge talenten (t/m 27 jaar) een podium tijdens TEFAF. De talenten hebben zich aangemeld na een Open Call die is verspreid via de kunstacademie, Jan van Eijck Academie en de Samenwerkende Ateliers Maastricht (SAM). Een professionele jury heeft uit alle aanmeldingen. een selectie gemaakt die gepresenteerd gaat worden. Iedere deelnemende galerie zal een speciale activiteit organiseren met deze talenten tijdens een van de TEFAF-dagen en zal gedurende de gehele TEFAF haar deuren openen.

7 t/m 14 maart 2024 |bezoekmaastricht.nl

Het SRAL Restauratie Spreekuur Ontdek de Verhalen Achter Uw Kunst | Rob van Rijn Kunsthandel Galerie en Artichoque Art Gallery

Ontdek de verhalen achter je kunstwerken tijdens het SRAL Restauratie Spreekuur bij Rob van Rijn & Artichoque Art Gallery. Heb je vergeten schatten op zolder gevonden of familieportretten die door de tand des tijds zijn aangetast? Breng je kunstwerk naar het spreekuur waar ervaren experts van SRAL de conditie beoordelen en restauratiemogelijkheden bespreken. Ontvang waardevolle tips over kunstbehandeling en leer over preventieve conservering. Loop binnen, neem je kunstwerk mee en ontdek hoe je het optimaal kunt behouden.

9 t/m 12 maart 2024 | bezoekersmaastricht.nl

© SRAL

Erfgoedwandeling: Het Maastricht van JAN | Startpunt is de Helpoort Maastricht

Tijdens deze wandeling word je meegenomen door Maastricht in de sporen van Jan van Steffeswert. Waar heeft hij gewerkt? Wie waren zijn opdrachtgevers? Hoe verkreeg hij zijn materialen? Deze vragen, samen met aspecten van beeldenrestauratie, worden besproken tijdens de wandeling. In het Maastricht van rond 1500 waren talloze kunstenaars en ambachtslieden actief. Een van hen was de befaamde houtsnijder Jan van Steffeswert. De meest uitgebreide collectie bevindt zich in het Bonnefanten.

10 & 12 maart 2024 | bezoekersmaastricht.nl

REGIO
Tentoonstelling Kunstdepot | Schunk, Heerlen

De eerste expositie in het Kunstdepot belicht de kunst van aandachtig kijken. Kunstwerken uit de SCHUNCK-collectie variëren sterk op het eerste gezicht, maar delen de fascinerende eigenschap dat er meer te ontdekken valt dan aanvankelijk lijkt. Denk aan Berend Striks geborduurde foto, Tom de Groots volumineuze schilderij waar de verf vanaf lijkt te druipen, of Rik Meijers mystieke portret. Ze wekken herinneringen op aan wat je wellicht eerder hebt gezien of bieden juist een geheel nieuw perspectief op iets onbekends.

t/m 31 maart 2024 | schunck.nl

Between Graveyard and Museum’s Sphere | Het nieuwe Domein, Sittard-Geleen | Het Nieuwe Domein, Sittard-Geleen

In Between Graveyard and Museum’s Sphere verbindt Joseph Sassoon Semah schijnbaar ongerelateerde locaties zoals een begraafplaats en een museumzaal. Hij neemt bezoekers mee op een intrigerende reis van de Tempel van Salomo in Jeruzalem tot de verloren publieke ruimte van Bagdad, de wachtkamer van zijn grootvader en Auschwitz-Birkenau. Centrale thema’s voor het werk van Sassoon Semah zijn ballingschap, verloren cultuur, geschiedenis en identiteit.

3 februari t/m 30 juni 2024 | hetnieuwedomein.nl

Bill Viola – sculptor of time | Parc de la Boverie, Luik

De eerste Belgische overzichtstentoonstelling van de internationaal geprezen videokunstenaar Bill Viola biedt een unieke ervaring. Zijn technisch verbluffende en diepmenselijke oeuvre, doordrenkt van universeel humanisme, omvat achttien belangrijke werken uit de afgelopen dertig jaar. Thema’s als overgang, ritueel, relatie met het hiernamaals, leven en dood, water en metamorfose, vormen een rode draad.

t/m 28 april 2024 | expo-billvoila.be

Home advantage. Flemish painting at home in Aachen | Suermondt-Ludwig-Museum, Aken

In de vroegmoderne periode in de Bourgondische Nederlanden, nu de Benelux-landen, waren schilders als Jan Van Eyck, Hans Memling en Joos van Cleve invloedrijk in heel Europa. Het Suermondt Ludwig Museum in Aken herbergt meer dan vijftig schilderijen uit de vijftiende en zestiende eeuw, met een focus op oude Vlaamse kunst.

t/m 14 april 2024 | suermondt-ludwig-museum.de/en

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.