Interieur

Klassiek Engels interieur

tekst Ingrid Beckers
, fotografie Sergé Technau

Het creëren van een sophisticated Engels interieur is een verfijnde kunst op zich. Want de mix van antiek, een enkel modern stuk en uitgestalde decoraties luistert nauw. Marcelline en Hans Schalken uit Maastricht slaagden er wonderwel in. ,,Ons interieur is heel organisch ontstaan.”

Japans Imari-porselein, antieke meubelstukken, decoraties en Oriëntaalse kunst aan de muur. Alle elementen in het klassiek Engels interieur van het charmante echtpaar Schalken zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd. „Inrichten en decoreren is echt een passie van ons”, lacht de vrouw des huizes en oud-directiesecretaresse Marcelline. Zij is er toevallig uitzonderlijk goed in. Wie niet beter weet zou zweren dat een professioneel interieurstyliste zich flink uitleefde in dit achttiende-eeuwse stadshuis aan de Thermen in hartje Maastricht. Maar Marcelline en Hans stelden hun bijzondere inrichting zelf samen. „Het interieur ontstond organisch; we hebben allebei dezelfde smaak.” Hans: „Het helpt dat we allebei uit een zelfde soort nest komen: onze ouders hadden gevoel voor sfeer en vonden het belangrijk om het thuis gezellig te maken en aandacht te besteden aan het interieur.”

Schippershuisje

Hans en Marcelline zijn in hun leven vaak verhuisd. In 2014 verruilden ze hun herenhuis aan het Stadspark voor dit schippershuisje uit 1741 in het eeuwenoude Stokstraatkwartier. „We wilden kleiner wonen”, vertelt Marcelline. „Toen ik googelde op ‘ appartement in de binnenstad’ verscheen dit pand op mijn scherm.” Hans: „We besloten nog dezelfde dag te gaan kijken en waren gelijk verkocht. De ligging is perfect: midden in de stad en toch heel rustig. Ons woonhuis maakt een geïntegreerd deel uit van het mooie Thermenplein.” Marcelline: „Kijk die klassieke lantaarns eens aan de gevels. Als die ’s avonds branden, wanen wij ons in Parijs.” Maar wie in de woonkamer rondkijkt zou toch eerder zeggen: Londen, Nothing Hill.

Open haard

Zoals in elke Engelse woonkamer vormt de open haard het centrum. De vloer is van eikenhout; radiatoren zijn aan het oog onttrokken door een klassieke bekleding van houtvlechtwerk. „Het mooie aan deze woonkamer is dat de ruimte alle functies herbergt die je nodig hebt”, vertelt Hans. „Eethoek, studeerhoek, een ruimte om te musiceren en een hoekje om tv te kijken. Rond de schouw is de zithoek waar we lezen en gasten ontvangen. En we hebben een knus borreltafeltje aan het raam met uitzicht op het plein.” Marcelline is blij dat ze haar in de loop der jaren samengestelde interieur volledig kwijt kon in deze compacte oude stadswoning. „Mijn vleugel paste nog maar net door het raam”, lacht ze. „Als dat niet had gekund, hadden we het pand waarschijnlijk niet verworven.”

Het belangrijkste kenmerk van de Engelse woonstijl is de mix van klassieke en eigentijdse meubels. De door de bewoners verzamelde kunst, accessoires en decoraties zijn zorgvuldig met elkaar gecombineerd. Marcelline wijst op een decoratief Japans porseleinen bord, dat boven een van de sofa’s hangt. „Het is een familiestuk dat in wezen het uitgangspunt vormt voor de kleuren van ons interieur.” Haar uit Polen afkomstige moeder kocht het tijdens een familiebezoek in de jaren ’60. Marcelline was vijftien en ze herinnert zich het bezoek aan de antiquair in Stare Miasto, het oude deel van Warschau, als gisteren. „Ik vond dat porselein zó prachtig. Het bord is voor mij een dierbare herinnering.”

Complementaire kleuren

In de periode dat het echtpaar in Apeldoorn woonde, was Marcelline als gids verbonden aan Paleis ‘t Loo. Hans was tot voor kort directeur van het Restauratie Atelier Limburg, dat de historische binnenruimten van Paleis ‘t Loo restaureert. Deze koninklijke omstandigheden inspireerden met name Marcelline om haar collectie Imariporselein uit te breiden. Inmiddels is het hele interieur afgestemd op de handgeschilderde negentiende-eeuwse decoraties met terra als dominante kleur. De omlijsting van de schouw is in warm terra geschilderd. Verder komt de aardse tint onder meer terug in de bekleding van de banken, in Hongaars Herend servies, bloemstukken en kunst. Ook de kleur blauw is zichtbaar in accessoires.

,,De kleuren terra en blauw zijn complementair”, zegt Marcellina. ,,Witte objecten zoals de vleugel en keukenkast uit 1920 geven luchtigheid aan het geheel. Ze contrasteren met zwaardere stukken zoals het houten bisschopsbureau en de traditionele boekenkast.” De houten eettafel combineerde Marcelline met witte antieke stoelen, die weer zijn bekleed met een ruitdessin in terra/wit. Daarboven pronkt een kristallen antieke kroonluchter.

Eigen smaak

„De kunst van inrichten is dat je durft uit te gaan van je eigen smaak”, vindt Marcellina. „Daardoor ontstaat een persoonlijke inrichting. Onze spullen komen ook echt overal vandaan. We struinden antiekwinkels af in België, Nederland, Frankrijk en Engeland. Maar onze glazen salontafel is weer heel modern. Onverwachte elementen maken een interieur spannend en luchtig zoals het antieke houten ornament boven het bed in de slaapkamer. Verder geven kunstobjecten een persoonlijke touch.”

Eén van de eyecatchers in de woonkamer is het portret dat Puck Herben schilderde van hun zoon Alexander. Er hangen verfijnde tekeningen van Albert Roelofs – Haagsche School –, Oriëntaalse schilderijen op zijden doeken –Tangka’s –, Chinese prenten. Maar er staan ook bloemstukken en houten antieke eenden. De invloed van de natuur op het interieur is weer typisch Engels. Marcelline: „Met een uiteenlopende verzameling spullen een warme en sophisticated sfeer creëren. Dat is voor mij de uitdaging.”

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws