Home > Health > Zorgeloos op vakantie met Ease Travel

Zorgeloos op vakantie met Ease Travel

Met het vakantieseizoen voor de deur beleeft de Ease Travel Clinic zijn drukste maanden. Duizenden reizigers melden zich voor de benodigde vaccinnaties en met prangende vragen. ‘Kunnen we in verband met het Zika-virus naar de Olympische Spelen in Brazilië?’ bijvoorbeeld. ”Ja,” luidt het antwoord, “mits je niet zwanger bent of snel zwanger wilt worden.”

De uitbraak van het Zika-virus in Zuid-Amerika en de Caraïben zorgt ook bij de Ease Travel Clinic voor een constante stroom aan telefoontjes. “Begrijpelijk”, zegt Astrid Oude Lashof, internist-infectioloog van het Maastricht UMC+ en nauw betrokken bij de Ease Travel Clinic. “Er is veel aandacht voor in de media en er is zelfs zoiets als lichte paniek. Als je dan net je reis geboekt hebt voor de gebieden waar het virus heerst, dan wil je wel weten of je grote risico’s loopt. De meeste mensen kunnen met een gerust hart afreizen. Behalve zwangere vrouwen of zij die spoedig zwanger willen worden. Er lijkt namelijk een verband te bestaan tussen het virus en afwijkingen bij pasgeboren kinderen. Geen risico nemen dus. De klachten die bij zika-virus infectie passen zijn onder meer een beetje koorts, hoofdpijn, milde oogontsteking, uitslag en spier- en gewrichtspijn.”

Zorgeloos

Zorgeloos op reis dus, ook naar de Caraïben en Zuid-Amerika. “Nou, zo simpel is het nu ook weer niet”, vervolgt de interniste die voor de Ease Travel Clinic fungeert als vraagbaak als het gaat om de meer exotische en avontuurlijke bestemmingen. “Diezelfde mug die het Zika-virus overbrengt kan ook het nare knokkelkoortsvirus meenemen. Andere muggen in bepaalde gebieden hebben malaria in hun bagage. Dat geldt voor Zuid-Amerikaanse landen en vooral ook Afrika en Azië. En laat nu Indonesië, Vietnam, Thailand en India in de top-vijf staan van meest populaire bestemmingen. Gebieden waar meerdere gevaren op de loer liggen zoals hepatitis, dysenterie, mazelen en zelfs hondsdolheid. In Zuid-Afrika, hoog in de top-vijf, heerst bijna geen malaria, maar daar spelen weer andere gevaren. Dus het is wel belangrijk om even langs te komen voor een uitgebreid advies en de benodigde vaccinnaties of profylaxe. Ease Travel heeft alle actuele kennis paraat.”

Zekerheid

Het verhaal van Astrid Oude Lashof nodigt misschien niet meteen uit tot reizen, terwijl dat nu net niet de bedoeling is van de Ease Travel Clinic. “We willen juist dat mensen met een onbezorgd gevoel op vakantie gaan”, zegt directeur John Jongen. “Daarbij passen horrorverhalen over enge ziektes natuurlijk niet. Maar we zien tegelijk dat veel mensen het niet zo nauw nemen met hun eigen veiligheid en gezondheid. En er is veel onwetendheid. Hoogteziekte bijvoorbeeld in Zuid-Amerika. Door rustig te klimmen en eventueel speciale medicijnen te slikken, voorkom je veel ellende. Ook wordt nogal eens bezuinigd op inentingen. Terwijl een reisverzekering heel gewoon is. Waarom dan niet bij ons informeren naar de risico’s en waar nodig die prik komen halen? Doel is reizigers een stukje zekerheid te bieden. Mensen moeten met een gerust hart op vakantie kunnen, dat is ons doel.”

Achterwacht

De Ease Travel Clinic werd opgericht in 2008 als dochteronderneming van Maastricht UMC+. Vervolgens werden de vaccinatie-activiteiten van de GGD’s in Zuid-Limburg overgenomen. Daarmee is de Ease Travel Clinic veel meer dan een vaccinnatiecentrum. De internist-infectiologen van het MUMC+, samen met artsen van de GGD, fungeren als achterwacht. “De lijnen zijn kort”, zegt Astrid Oude Lashof. “Er is altijd een arts beschikbaar als er vragen zijn. Ook als mensen in het buitenland in problemen komen of willen weten wat ze moeten doen als ze bijvoorbeeld gebeten zijn door een dier. Maar de samenwerking met Ease gaat verder. We houden nauw contact met het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). We weten wereldwijd precies waar de gevaren schuilen, waar bijvoorbeeld malaria heerst, gele koorts, hondsdolheid of buiktyfus. Zo kunnen de verpleegkundigen van Ease heel nauwkeurige adviezen geven. Verder is er nog de wetenschappelijke link. Onze afdeling doet samen met de GGD onderzoek naar de effecten en resultaten van vaccinaties.”

Bescherming

De komende maanden is het topdrukte bij de diverse vestigingen van Ease in Limburg. Astrid Oude Lashof is graag bereid alvast de nodige adviezen en waarschuwingen uit te delen. “De beste bescherming tegen malaria is niet gestoken worden door muggen. Beschermende kleding, een geïmpregneerde klamboe en muggenolie met DEET kunnen veel onheil voorkomen. In veel landen is de kans op hepatitis A aanzienlijk. In exotische landen, maar ook in bijvoorbeeld Kroatië, Servië, Turkije en Marokko. Besmetting vindt plaats via eten, water of direct contact. Ook buiktyfus komt veel voor in Azië, veroorzaakt door besmet voedsel. Beide ziektes kunnen, naast hygiënemaatregelen, met een vaccinnatie worden voorkomen. Verder raden we iedereen aan om de Dtp-prik te vernieuwen als die meer dan tien jaar geleden is gezet.”

Ease Travel

Ease Travel Clinic & Health Support is gevestigd in het MUMC+ in Maastricht en in Heerlen, Geleen, Roermond, Reuver, Panningen, Venlo en Venray. Zowel particulieren als ondernemers en bedrijven kunnen er terecht voor vaccinaties en advies. Ease Travel Clinic, GGD Zuid Limburg en de afdeling Medische Microbiologie werken aan onderzoeksprojecten op diverse gebieden zoals hepatitis B en andere Soa’s. Meer informatie op www.ease-travelclinic.nl of via 0900-8504466.

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.