Home > Health > Zomerdipje! Wat nu?

Zomerdipje! Wat nu?

Auteur: Ellis Visser

Eindelijk schijnt de zon, de mensen zijn vrolijk, iedereen loopt in fleurige kleding maar jij voelt je niet zo blij. Welkom; je zit midden in een zomerdip. Hoe gek het misschien ook klinkt, ook in de zomer kun je te maken hebben met een mentaal dalletje. Veelal denken mensen dat dit fenomeen alleen in de winter kan ontstaan, maar niets is minder waar. Ik dook in dit onbekende dipje en kwam erachter dat het helemaal niet zo’n vreemd fenomeen is.

Nu moet het gebeuren
Het lijkt een collectief gebeuren. We ergeren ons met zijn allen dood aan de winter en de bijkomende winterse buien en korte dagen. De tijd kan niet snel genoeg gaan, zodat spoedig de lente aanbreekt en we weer kunnen genieten van al het goeds dat de twee ‘betere’ seizoenen te bieden hebben. Maar wanneer het zonnige seizoen dan ook echt is aangebroken, is het gevoel om te ‘moeten’ genieten groot. Er komt een enorme druk op de schouders, want hier hebben we tenslotte naar toegeleefd. Deze druk kan stress veroorzaken, vooral wanneer die momenten van genieten uitblijven en het gevoel van falen ontstaat. Met het gevoel ‘saai’ te zijn tot gevolg, een vervelend gevoel dat niet gemakkelijk verdwijnt.

Ritme
In de zomer zijn de dagen langer en is het dus lang licht en vaak warm. Dat verstoort ons ritme. We slapen slechter door de hitte en de langere dagen. Minder slaap is een van de voornaamste redenen waarom ons humeur kan omslaan en we dus in een neerwaartse spiraal terecht kunnen komen. Door de langere dagen hebben we het gevoel elke avond iets te ‘moeten’ ondernemen, terwijl we daar niet altijd de energie voor hebben. De verveling slaat toe en het gevoel van leegte en doelloosheid ontstaat.

Eenzaamheid
De terrassen zitten vol en iedereen is graag buiten. Mensen kleden zich uitbundiger en lijken extra vrolijk. Als je al een type bent dat graag alleen is of je hebt een somber gevoel, dan zal het contrast tussen jou en de mensen buiten groter worden. Dat zorgt voor een gevoel van eenzaamheid.

Onbegrip
De zon schijnt en dat geeft energie en maakt gelukkig, toch? Daar denkt iemand met een zomerdip anders over. Het percentage mensen dat last heeft van een winterdip is vele malen groter dan de mensen die het moeilijk hebben de zomerse variant. Er is daarom veel onbegrip voor de mensen met een zomerdip. Het gevolg is dat er weinig over gesproken wordt, waardoor het negatieve gevoel wordt weggestopt. Hierdoor verergert het alleen maar.

Een zomerdip is niet erg, zolang je er maar voldoende aandacht aan geeft. Als je er langer dan twee weken mee rondloopt is het raadzaam om ook echt serieus aan de bel te trekken. Ga met iemand praten die je handvatten geeft om je sombere stemming te verlichten, je hoeft dit niet alleen te doen.

Mocht je nu een dip ervaren, dan kun je het volgende doen:

1: Zorg voor ritme. De structuren en patronen die je gewend bent zorgen voor rust en verlichten stress

2: Zonder jezelf niet af, maar zorg dat je onder de mensen blijft

3: Doe aan sport en vooral een sport die je leuk vindt. Sport ontspant lichaam en geest en geeft een stofje af waar je een gelukkig gevoel van gaat krijgen

4: Laat je niet te zeer beïnvloeden door mensen die gelukkig lijken te zijn. Niet alles wat blinkt is goud

5: Praat erover. Door je gevoelens te delen krijg je meer begrip van je omgeving

En vergeet niet: je hebt dipjes nodig om hoogtepunten in je leven te ervaren. Er komen altijd weer betere tijden.

Maak het beste van jouw zomer!
______________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu