Home > Health > Wat te eten na het sporten?

Wat te eten na het sporten?

Tijdens deze zomerse dagen zoeken we vaak de buitenlucht op. Niet alleen voor dat zonnige terras of die actieve wandeling door de Limburgse bossen, maar ook om te sporten. Ik merk het ook aan mezelf, ik ben gemotiveerder dan in de winter om te sporten. Lekker buiten, je helemaal in het zweet werken. Het liefst iedere dag. Echt. Voeding is bij veel lichamelijke inspanning (en gewoon altijd) ontzettend belangrijk, dat is waarschijnlijk niks nieuws. Maar wat kun je nu het beste eten na zo’n sportsessie? Ik ga het je vertellen.

 

Puzzel
Het is best een puzzel: Wat kun je nu het beste eten op een dag dat je veel lichamelijke inspanning gaat leveren of hebt geleverd. Ik hoor mensen vaak zeggen: ‘Ik probeer ’s avonds zo min mogelijk te eten zodat mijn workout ook echt zin heeft gehad’. Niet heel erg slim wat mij betreft, ook niet als je probeert af te vallen. Het is juist belangrijk om je lichaam te voorzien van bouwstenen om spierafbreuk te voorkomen. Dit is voor elke sport en ieder mens anders. Zo is de inname van koolhydraten belangrijk bij duursport en de inname van eiwitten bij krachttrainers. Maar het allerbelangrijkste is dat je een juiste combinatie binnen krijgt van koolhydraten, eiwitten en vetten. Niet alle tips zullen op jou van toepassing zijn; kijk vooral wat het beste bij jou en je sport past. En wil je echt afvallen? Zorg voor een constant energietekort over de gehele dag en eet na je workout.

 

Chocomelk
Voor de chocomelkliefhebbers: drink chocomelk na een workout. Ik zorg dat ik het altijd in huis heb. Buiten het feit dat het super lekker is (ook na een workout) is het ook goed voor je herstel. Chocomelk bevat koolhydraten, proteïnen, vetten en water. Ingrediënten die goed zijn voor je herstel. Drink er ook weer niet teveel van, want de keerzijde van chocomelk is dat het veel calorieën bevat.

 

Kwark
Kwark is een eitwitbommetje en daarom perfect om te herstellen. Kwark is lekker fris en lekker met een stukje fruit en wat nootjes. Doe er een banaan in, dan heb je ook weer je energie aangevuld. Nootjes kunnen helpen om ook weer voldoende vetten binnen te krijgen. Ik ben trouwens zelf geen kwarkliefhebber. Maar omdat het een gemakkelijke eiwitbron is maak ik er vaak een smoothie van. Dat drinkt zo lekker weg en je hebt toch alle voedingsstoffen binnen.

Eieren
Ik zorg altijd dat ik een gekookt eitje in mijn koelkast heb liggen. Makkelijke en voedzame snack en al helemaal makkelijk na een workout. Eieren zijn rijk aan eitwitten, vitamines en mineralen. Wederom ideaal om de spieropbouw te stimuleren na een krachttraining. Je kunt het trouwens ook op een boterham of rijstwafel eten.

Maaltijd
Staat er nog een maaltijd op de planning? Zorg dan voor een maaltijd met voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten. Een voorbeeld hiervan is een maaltijd met kip of tempeh, avocado, groenten en pasta of zoete aardappel.

Krentenbol
Wanneer ik ga fietsen heb ik dit standaard bij me. Dit is dus niet per se een tip voor na de workout, maar meer voor tijdens de workout. Een krentenbol bevat koolhydraten en is makkelijk verteerbaar. Je zult er dus niet snel last van hebben. Daarnaast eet je een krentenbol snel weg. Super handig wanneer je onderweg bent dus.

Het spreekt misschien voor zich, maar drink voldoende na een workout. Je lichaam staat voor een groot gedeelte uit vocht en juist tijdens een workout raak je daar veel van kwijt. Drink dus water, het liefst twee goede glazen.

Het is toch niet zo lastig he? Met de meest simpele voedingsmiddelen kun je je gemakkelijk voorzien van brandstof die je nodig hebt om goed te herstellen en uiteindelijk beter te worden. Hoe beter je herstelt, des te beter je er de volgende keer weer heerlijk tegenaan kunt. En dat willen we allemaal toch? Zorg goed voor jezelf deze zomer!

_________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu