Home > Health > Uit het prestige trendboek: Monotasken

Uit het prestige trendboek: Monotasken

Het Prestige Trendboek, een kleurrijk overzicht van de nieuwste trends op het gebied wonen, werken en lifestyle in een prachtig boek met hard kaft, is in Belgisch Limburg alweer jaren een begrip. In samenwerking met Chapeau heeft de uitgever dit jaar voor het eerst een grensoverschrijdende editie op de markt gebracht en is de inhoud van het boek gericht op zowel Belgisch als Nederlands Limburg. Het boek omvat honderd trendsetters, waarvan Chapeau er vanaf vandaag elke week een voor u uitlicht. Vandaag: Monotasken.

Durf jij je taken al eens zo laten ophopen dat je niet meer weet waar te beginnen? In 2019 leren we opnieuw focussen en dat komt onze productiviteit ten goede. 

Minder productief
Of we nu met vrienden tafelen, op kantoor zijn of tv kijken, we grijpen de hele tijd naar onze smartphone. Doen we dat even niet, dan is er wel een bliepje van een inkomend WhatsApp-bericht of een nieuwe mail die onze nieuwsgierigheid wekt. Kortom: er is altijd wel iets dat ons afleidt. En dat heeft serieuze gevolgen. Volgens trendwatcher Herman Konings zorgt deze continue focusverschuiving ervoor dat we met z’n allen 40 procent minder productief zijn.

Verslavende afleiders
Ons brein kan maximaal zeven à negen taken onthouden, maar in dat onthouden kruipt ontzettend veel energie. Door voortdurend te springen van mailtje A over opdracht B naar telefoontje C en dan via berichtje D terug te keren naar mailtje A, maken we de cirkel niet rond, maar vierkant. Dat leidt ertoe dat we op geen enkele taak nog volledig focussen. Toch blijven we die slechte gewoonte aanhouden omdat het vluchtig switchen tussen verschillende opdrachten zo verslavend werkt.

Stoppen met hoppen

Het is niet meer tijd die we nodig hebben, die zouden we toch maar verspillen met het hoppen van taak naar taak. Neen, in 2019 gaan we op zoek naar een betere concentratie. Om te slagen zeggen we vaarwel tegen multitasken en omarmen we het monotasken. Want ook al denken we dat onze productiviteit piekt tijdens het multitasken, niets is minder waar. Focussen lukt namelijk het best als we onze dagen opdelen in blokken en ons binnen één blok concentreren op één taak.

De berg bedwingen
Wie erg verslingerd is aan zijn smartphone of andere stoorzender kan bij het Amerikaanse Cave Day een sessie volgen, individueel of in groep. Tijdens zo’n sessie staat focussen centraal. Met een aantal tips en tricks leer je opnieuw hoe je je productiviteit laat pieken. Dit doe je door werk te doseren en te groeperen. Zo vermijd je dat je to-do’s een onoverkomelijke berg worden.

__________________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu