Health

Trouwen een goed middel tegen hartinfarct

, fotografie Richard Stark

Het hart is het orgaan van de liefde. Het hart kan overslaan van liefdesgeluk en zelfs op hol slaan van verliefdheid. En wat is nou een mooier moment dan een huwelijk? Twee geliefden die elkaar met vochtige ogen aanstaren, het jawoord prevelen en elkaar eeuwige trouw beloven. Wat een prachtige emoties zijn dat toch!

Natuurlijk komt er vaak ook wel wat stress bij kijken en is de huwelijksdag vaak best kostbaar. De vraag rijst dan of trouwen eigenlijk wel goed is voor de algehele gezondheid? Kunnen we niet veel beter als alleenstaande door het leven gaan? Een studie uit Finland met meer dan vijftienduizend deelnemers gaf nogal verrassende inzichten over het huwelijk. Deze zogenaamde FINAMI-studie liet zien dat alleenstaande mensen vergeleken met getrouwde mensen een veel hogere kans hebben op het ontwikkelen van een hartinfarct. Zowel alleenstaande mannen als vrouwen bleken 60-65% meer kans op een hartinfarct te hebben. Trouwen lijkt daarmee een flinke bescherming te geven tegen het ontwikkelen van een hartinfarct.

Ik zou willen dat ik medicatie kon voorschrijven die net zo goed werkt voor het hart als een huwelijk! En met deze lagere kans op een hartinfarct hield het voordeel voor de getrouwde stellen nog niet op. Als een gehuwde persoon werd getroffen door een hartinfarct, bleek de kans op overlijden door dit hartinfarct ook nog eens tweemaal zo laag vergeleken met alleenstaanden die een hartinfarct kregen. Dat betekend dubbel goed nieuws voor getrouwde mensen.

Hoe dit kan? Een kritieke factor kan sociale isolatie zijn. Als iemand veel alleen is, blijkt de kans op een hartinfarct of beroerte 30% hoger te zijn. Daarnaast zit er natuurlijk ook wel enige selectie in het proces van ‘matching’ voor het huwelijk. Rokende en veel te zware kandidaten die het met hun lifestyle niet zo nauw nemen, hebben wellicht een wat lagere kans om een goede tegenkandidaat aan de haak te slaan. Een andere factor is dat mensen die alleen wonen later hulp gaan zoeken bij klachten van drukkende pijn op de borst. En dan kan het zo maar te laat zijn. De kans op een late diagnose bij alleenstaanden is maar liefst tweemaal zo hoog in vergelijking met getrouwden.

Alleenstaanden lopen meer risico

Helaas is het huwelijk niet in dezelfde mate beschermend voor mannen en vrouwen. Onderzoek laat zien dat het huwelijk mannen wel beschermt tegen late diagnose, maar vrouwen niet. Dit wordt verklaard doordat vrouwen meestal empathischer en verzorgender zijn en daardoor veel sneller aan de bel trekken voor hun partner. Mannen, daarentegen, draaien zich nog eens om in bed, als de vrouw zegt pijn op de borst te hebben. Kennelijk komt het niet in ze op dat vrouwen evenveel kans hebben op een hartinfarct.

Voordat alleenstaanden nu massaal op zoek gaan naar een geschikte huwelijkspartner, voel ik me wel genoodzaakt een kleine kanttekening te maken. Wat gebeurt er met de huwelijkse bescherming van het hart als de kwaliteit van het huwelijk afbrokkelt? Houdt de bescherming voor het hart dan stand?

Onderzoek laat zien dat vrouwen die in een slecht huwelijk zitten belangrijke risicofactoren voor het hart ontwikkelen, terwijl dit bij mannen niet wordt gezien. Anders gezegd: een slecht huwelijk brengt wel extra risico met zich mee voor de vrouw maar niet voor de man. Vanuit het perspectief van het hart lijkt het daarmee voor vrouwen veel gunstiger om uit een slecht huwelijk te breken dan voor de man.

Of ik zelf goed beschermd ben tegen een hartinfarct? Ik gebruik preventief medicatie. Maar ik gun iedereen natuurlijk een gelukkig huwelijk!

Prof. Dr. Leonard Hofstra – Cardiologie Centrum Nederland

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws