Steun gezocht voor Limburgs hart- en vaatonderzoek
Elk jaar krijgen ongeveer 300.000 Nederlanders een hartinfarct. Meer dan 50.000 mensen overlijden aan de gevolgen van een hart- of vaataandoening. Daarmee zijn hart- en vaatziekten nog altijd doodsoorzaak nummer een in ons land. Het Hart en vaat onderzoekfonds Limburg werft fondsen waarmee wetenschappers in de Limburgse ziekenhuizen baanbrekend onderzoek verrichten naar oorzaken, behandelingen en preventie.
Het Maastricht UMC+ heeft met CARIM een van de Europese topinstituten onder zijn dak op het gebied van cardiovasculair onderzoek. Het Hart+Vaat Centrum geldt als een van de beste behandelcentra voor mensen met hartklachten. In totaal werken ruim duizend artsen, onderzoekers en studenten dagelijks aan.
Scherpe keuzes
Indrukwekkende cijfers, maar de financiering van de tientallen miljoenen euro’s kostende faciliteiten en mensen is geen sinecure. De oplopende zorgkosten nopen tot scherpe keuzes; door overheid, verzekeraars en het academisch ziekenhuis zelf. In dat kader worden extra geldstromen waaronder die van het Hart en vaat onderzoekfonds Limburg, onderdeel van de Health Foundation Limburg, steeds belangrijker. Dit fonds zorgt jaarlijks voor de nodige financiële lucht voor het opzetten en continueren van verschillende onderzoeken, die gecoördineerd vanuit het MUMC+ ook in andere Limburgse ziekenhuizen plaatsvinden. Zo brengt een team in kaart welke genetische factoren verantwoordelijk zijn voor een plotselinge hartdood, een relatief veel voorkomend fenomeen in Zuid-Limburg. Een ander onderzoek richt zich op hartfalen bij vrouwen, weer een ander op hartritmestoornissen. Veel aandacht is er ook voor reanimatieonderwijs, de basis voor het redden van vele levens.
Theo Bovens: ‘Leer reanimeren’
Theo Bovens, voorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer en oud-gouverneur, pleit als ambassadeur van Mijn Limburgs Hart vooral voor het stimuleren van reanimatie-onderwijs. „Mijn vader overleed in 1993 aan een hartstilstand. Tijdens een weekje vakantie aan de Belgische kust. Ma was even naar de bakker en bij terugkomst vond ze hem levenloos in een stoel. Net 67 jaar oud. Voor mijn moeder, mijn broers en mezelf natuurlijk een schok. Te vroeg, totaal onverwacht. En je kunt geen afscheid nemen. ”In die tijd was reanimatie iets voor artsen, maar dat is in de loop der jaren veranderd. „Pa was alleen toen het gebeurde, voor hem kwam hulp te laat. Nu kan eigenlijk iedereen met de defibrillator, hartmassage en mond op mond beademing iemand met een hartstilstand redden. Zeker na een cursus. Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk, maar de jeugd op scholen leren om te reanimeren is dat zeker ook. Goed dat het Hart en vaat onderzoekfonds hier een speerpunt van heeft gemaakt.”
Fabienne Nijsten: Aandacht voor preventie
Fabienne Nijsten, presentatrice bij L1, verloor vorig jaar haar schoonvader na een hartstilstand. „Hij was al bijna 84 jaar,” zegt ze, „maar topfit. Altijd gezond geleefd, niet gerookt en veel gesport. Nog helemaal in het leven en volop plannen. Op een ochtend viel hij thuis pardoes om. Mijn schoonmoeder heeft meteen 112 gebeld, maar de ambulancemensen konden niets meer voor hem doen. Met reanimatie kregen ze zijn hart niet meer aan het kloppen. ”De oorzaak was waarschijnlijk een aneurysma, een scheur in een grote slagader. „Achteraf hoorden we dat meer familieleden van hem overleden waren aan hartproblemen. Waarschijnlijk is het ook iets erfelijks. Mijn man en zijn broer hebben zich uitgebreid laten onderzoeken en gelukkig zijn er geen aanwijzingen dat er iets fout zit. ”Het blijft echter schuren, zegt Fabienne. „Je kunt zomaar omvallen. Ik ook, al leef ik gezond, sport ik, hou ik het bij af en toe een glaasje wijn. Daarom is onderzoek zo belangrijk en dan met name op het gebied van preventie. Als ambassadeur van het Hart en vaat onderzoekfonds vraag ik daar met name aandacht voor. Misschien zou mijn schoonvader nog leven als hij eerder bij de arts was geweest.”
Impact gezondheid
„Stuk voor stuk baanbrekende onderzoeken”, zegt Maggie Kooman, fondsenwerver voor het Hart en vaat onderzoekfonds. „Helaas is het altijd puzzelen om de benodigde middelen binnen te halen. Met onze inspanningen en acties halen we gelukkig veel particulieren en bedrijven over om te steunen. Essentieel om de onderzoeken voort te zetten. Niet alleen omdat ze direct impact hebben op de gezondheid van de Limburgers, maar ook omdat de resultaten ten goede komen aan landelijke en internationale innovaties. En ook belangrijk voor de Limburgse economie en het onderwijs. Het Maastricht UMC+ is een van de grootste werkgevers in de euregio, honderden studenten, artsen en zorgprofessionals worden hier opgeleid.”
Mijn Limburgs Hart
Hart en vaat onderzoekfonds Limburg heeft een nieuwe doneercampagne gelanceerd: Mijn Limburgs Hart. Bekende Limburgers; bestuurders, sportmensen, artiesten, ondernemers, mensen uit de media zetten hun netwerken in en roepen op om te doneren. In dit geval voor onderzoek in de Limburgse ziekenhuizen waar elke gedoneerde euro terecht komt. Geven aan ons fonds is steun voor onderzoek in Limburg. Ons motto is niet voor niets: Leef in Limburg, geef voor Limburg.
Deze campagne is ontstaan in ‘de Broedkas’; een innovatieve samenwerking tussen Samen voor Maastricht en Trajekt.