Health

Slaaptekort? Zo word je een slaapexpert

Auteur: Ellis Visser

Slapen. Voor de een verloren tijd, voor de andere de grootste hobby. Ik hoor bij de laatste categorie, maar de afgelopen periode gaat me die hobby niet altijd even goed af. Die grootste hobby kan dan zomaar opeens je grootste vijand worden. Slaap is namelijk belangrijk en daar kom je pas achter als je er te weinig van hebt. Maar wat gebeurt er nu precies met je als je een slaaptekort hebt? Ik vertel het je. En ben je het eindeloos schaapjes tellen zat, lees dan vooral ook even verder.

Ga slapen!
Dat een slaaptekort ongezond is, weten we allemaal wel. Maar wat voor een effect het nou echt op je heeft, daar staan we allemaal wat minder bij stil. Hoeveel slaap iemand nog heeft, verschilt per persoon. Maar slapen moeten we allemaal, dat is een ding wat zeker is. Tijdens je slaap herstel je, hou je je brein gezond, zorg je voor een goed geheugen en krijg je een betere concentratie.

Een slaaptekort kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Hartziekten en diabetes liggen op de loer, je hebt kans op een hoge bloeddruk, een hersenbloeding en een hartaanval. Maar naast deze ernstige aandoeningen kun je ook last krijgen van wat kleinere kwaaltjes. Als ik weinig slaap heb ik bijvoorbeeld last van brandige ogen, is mijn huid slechter, heb ik de hele dag honger en kom ik slechter op gang. Hoe meer nachten ik schaapjes tel, des te meer deze kwaaltjes zich verergeren. En dat wil ik niet. Daarom heb ik sinds kort wat ritueeltjes aangeleerd. Daarnaast heb ik ook nog wat andere tips voor je verzameld.

Bodyscan
Als ik niet kan slapen doe ik een bodyscan. Het is een tip van mijn moeder. Een die ik mijn hele leven al toepas en meestal met groot (droom)succes. De bodyscan is niks anders dan je volledig ontspannen. Je start bij je dikke teen en gaat zo langzaam al je tenen af, langzaam naar boven. Als het goed is, haal je je heupen niet omdat je al diep in dromenland bent. Haal je dit nu wel, zet dan je scan door, relax, de slaap komt vanzelf.

Stel uit
Bij een normaal slaapritme ga ik om 22.30 uur naar bed en slaap ik tot 7.00 uur. Dat is achtenhalf uur slaap per nacht en eigenlijk best wel veel. Maar ik voel me er comfortabel bij. Nu moet ik eerlijk bekennen dat me dat de afgelopen tijd niet meer lukt en deze tip dus ook niet meer bij me werkt. Maar heb jij nu wel een vast slaapritme, maar kom je slecht in slaap, kruip dan eens een halfuurtje later onder de wol. Je vermindert hiermee de druk om in slaap te moeten vallen en je bent ook nog een tikkeltje vermoeider.

Schaapjes tellen new style
Waar we vroeger schaapjes telden, is er nu een nieuwe techniek. Tel van 1000 terug. Heel simpel, maar super effectief. Het gaat allemaal om concentratie op één ding. Het helpt je te ontspannen, waardoor je geen aandacht hebt voor je zorgen, maar je juist sneller in slaap valt. 999, 998, 997, 996…

Afschakelen
Even een momentje afschakelen. Dat is wat ik doe voordat ik het bed in duik. Voor mij is dat ten minste 30 minuten op de bank met een kopje slaapthee. Niks aan mijn hoofd en alleen maar ontspanning. Geen laptop, harde muziek of heftige gesprekken. Zo laat ik mijn lichaam en geest tot rust komen en ga ik niet naar bed met enorm veel prikkels.

Slaapkamer
Zorg voor een goede slaapkamertemperatuur. Het moet niet te warm, maar ook niet te koud. Volgens experts is de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 15 en 18 graden. Daarom slaap ik standaard met het raam open. Het zorgt voor die goede temperatuur, frisse lucht en ’s morgens een natuurlijke wekker: de fluitende vogeltjes.

Slaap zacht allemaal.

____________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Health

Gerelateerd nieuws