Home > Health > Onbekommerd genieten van het witte goud

Onbekommerd genieten van het witte goud

Auteur: Ellis Visser

Yes, het is weer aspergetijd! Ik verheug me er ieder jaar weer op. Zodra ik ze in de winkel spot, koop ik ze direct (alhoewel ze dan soms nog helemaal niet lekker zijn). Vervolgens maak ik ze bijna elke week. Ik vind namelijk dat je de aspergeperiode flink moet uitbuiten, ze zijn er slechts een aantal weken (van half april tot juni). Asperges zijn gelukkig op veel manieren te bereiden en ook nog eens supergezond. Ik vertel je een aantal leuke weetjes over het witte goud en ik heb ook nog een lekker recept voor je.

Afkomst
We claimen weliswaar dat het witte goud van ons Limburgers is, maar het witte goud is 5000 jaar geleden voor het eerst ontdekt in de buurt van Irak en Iran. Het grootste productieland van asperges is China met 57.000 hectare land aan asperges, op de tweede plaats staat Peru en op de derde plaats Duitsland.

Vitaminebommetje
Asperges bevatten ontzettend veel vitamines. Vooral veel vitamine K en E. Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Vitamine E is een antioxidant die vet weet op te lossen. Ook spelen deze vitaminen een rol bij de aanmaak van bloedcellen en houden ze spier- en andere weefsels in stand.

Groene asperges
Een aspergeplant is een meerjarige plant en kan zo’n 8 tot 10 jaar op het zelfde veld worden geteeld. De plant ziet eruit als een struik met harde stengels. Deze sterft af in de herfst. De ondergrondse delen blijven leven en vormen de stengels voor de lente. Ze worden ondergronds gestoken. Dit zijn de witte asperges. Als de asperges doorgroeien en dus boven de grond uitkomen verkleuren ze en worden ze groen.

Vers
De lekkerste asperges zijn vers. Maar hoe weet je nu of de asperges echt vers zijn? Een echte verse asperge heeft een glanzende stengel en wanneer je de asperges zacht tegen elkaar aan wrijft maken ze een piepend geluid. De onderzijde mag niet uitgedroogd zijn, dit kun je checken door voorzichtig op de onderkant met je nagel te drukken.

Urine
Niet iedereen heeft er last van: de typische asperge-urine lucht. Jij wel? Geen zorgen. De geur ontstaat bij de opname in het lichaam van zwavelachtige stoffen genaamd mercaptanen, die in de asperge voorkomen. Dezelfde stof kun je ook vinden in rotte eieren, uien en knoflook. Er is al veel onderzoek naar gedaan, maar ze weten niet zeker hoe het ontstaat, schadelijk is het in ieder geval niet.

Schillen
Asperges niet goed schillen levert een hoop frustraties op tijdens het eten. Daarom is het schilproces een secuur werkje. Het is belangrijk dat de asperges niet breekt, leg daarom de asperges altijd op hun zij. Snijd ongeveer 1,5 cm van de onderkant af en neem een dunschiller. Ik ga minimaal 2x rond, soms zelfs 3x rond. Zorg dat de matte schil van de asperge volledig verwijderd is. Je kunt van het afval trouwens heerlijke aspergesoep maken.

Een traditioneel aspergerecept voor 2 personen

Ingrediënten:

500 gr verse witte (Limburgse) asperges

6 plakjes slagersham

3 eieren

500 gr krieltjes

100 gr ongezouten boter

peterselie

citroensap

nootmuskaat, peper en zout

olijfolie

Bereidingswijze:

1: Zet een (asperge)pan met voldoende water op het vuur en zorg dat het kookt

2: Was de asperges. Snijd 1 cm van de onderkant af en schil de asperges goed. Haal zeker 2 laagjes eraf. Kook ze in 15 minuten gaar

3: Neem een hapjespan en doe hier wat olijfolie in. Bak de krieltjes bruin

4: Neem een steelpannetje en vul deze met water voor de eieren. Kook 2 eieren hard in 8 minuten

5: Neem de borden en leg hier de ham op

6: Maak nu de botersaus door de boter te smelten. Voeg het eigeel van 1 ei toe en roer goed door met een vork. Voeg het citroensap van een halve citroen erdoor en breng op smaak met een snufje nootmuskaat, peper en zout

7: Schil de eieren en snijd doormidden. Giet de asperges af. Leg beide bij de ham. Leg ook de krieltjes op het bord en maak af met de botersaus en grof gesneden peterselie.

Smakelijk eten en geniet van dit overheerlijke aspergeseizoen.

______________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu