NWT ‘empowert’ mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt
In het regionale gezondheids- en vitaliteitscentrum VIE in Kerkrade heeft eind 2022 de naar arts Nico Wolter vernoemde therapie een vliegende start gemaakt. De eerste groepen mensen met een fysieke en/of mentale achterstand tot de arbeidsmarkt hebben inmiddels het innovatieve en wetenschappelijk onderbouwde programma gevolgd met tot nu toe verbluffende resultaten.
De NWT (Nico Wolter Therapie) maakt het verschil door de op de menselijke maat toegesneden aanpak die deelnemers ‘empowert’ om met hernieuwde kracht, belastbaarheid en motivatie aan de slag te gaan. „Een deel van het team van de NWT bestaat uit mensen met een maatschappelijke voorbeeldfunctie die in hun levenswandel zelf de nodige obstakels hebben moeten overwinnen”, vertelt dr. Nico Wolter. „Mensen die zelf getekend zijn door hun maatschappelijke carrière of die hebben meegemaakt wat veel van onze deelnemers in het huidige arbeidsklimaat beleven. Onze aanpak is holistisch met een geloof in de human touch.”
Multidisciplinair
Wie een dag op bezoek gaat om de Nico Wolter Therapie in de praktijk te aanschouwen kan niet anders dan versteld staan van het enthousiasme dat team en deelnemers uitstralen. In een geest van positiviteit en vooruitgangsgeloof gaan de deelnemers met hun trainers aan de slag. Er zijn zowel fysieke trainingen als ook ergotherapeutische sessies, fysiotherapie en één op één gesprekken met arbeidsdeskundigen. „Je zou het met enige fantasie een op menselijke leest geschoeide wasstraat kunnen noemen”, zegt adviseur Roberto Pennino als we langs de sporthal lopen waar oud-voetbalcoryfee Gène Hanssen (‘Mister Roda’) samen met de gewezen tweevoudig olympisch tienkamper Eugène Martineau met deelnemers werkt aan hun fysieke kracht. „De deelnemers doorlopen een parcours met diverse disciplines. Elke dag zie je ze sterker worden.” Niet iedereen in het huidige NWT-team was meteen overtuigd dat de baanbrekende therapie vruchten zou afwerpen. Zo had met name revalidatiearts Willem Blanken aanvankelijk enige scepsis. „Ik had niet kunnen bevroeden dat deze aanpak zo snel duurzaam resultaat zou kunnen opleveren. De therapie is kort, intensief en multidisciplinair, waarbij de disciplines ook nog eens feilloos op elkaar zijn afgestemd. Het is belangrijk dat we goed in beeld brengen hoe de deelnemers in het leven staan en hoe ze omgaan met de problemen die ze hebben. De inzet van zowel een mental coach als een arbeidsdeskundige is in dit proces onontbeerlijk. Die spirit slaat positief over op de deelnemers van de therapie. Ik had dit niet voor mogelijk gehouden.”
Inspiratie
Je zou oud-Roda JC speler Gène Hanssen (64) best getekend door het leven kunnen noemen. Behalve als hij met de deelnemers aan de slag gaat, dan maakt zich zijn oude vechtlust en motivatie weer van hem meester. Lachend: „Ja, ik ben en blijf een competitief ingestelde persoon. Het werk als motivational trainer voelt voor mij als de kers op de taart. Niets mooier dan mensen gelukkig te maken, ze weer op gang te helpen en ze te motiveren. Ik ben zelf ook redelijk gehavend uit mijn lange voetballoopbaan gekomen. Ik sta elke ochtend om vijf uur op en begin dan meteen met het slikken van pijnstillers om te kunnen functioneren. Je zou mijn kwalen voetbalpijnen kunnen noemen. Ik ben te lang doorgegaan, zelfs toen mijn lichaam het in feite opgaf. Maar ik klaag nooit. In die zin is Nico ook een inspiratie. Hij heeft allerlei klachten en aandoeningen, maar gaat elke dag goedgemutst door het leven.” Mister Roda vervolgt: „Levenslust is het belangrijkste wat we hebben. De deelnemers een warm gevoel geven, samen met ze aan de slag gaan, dat wil ik. Ik zie wat deze therapie met ze doet. Ruim 80% van de deelnemers is na de NWT weer in staat om deel te nemen aan het arbeidsproces. We willen dat getal nog meer naar boven bijstellen. Ik vind hier mijn geluk en voldoening in. Ik houd met deelnemers ook contact nadat de therapie is afgelopen. De deur staat open en ik ga ook bij mensen op bezoek.”
Langdurig belastbaar
Myriam Arets prijst als mental coach niet alleen de kwaliteit en de gedrevenheid van het team, maar ook de veerkracht van de deelnemers. „We werken hier aan de fysieke en mentale fitness. Lichaam en geest horen in evenwicht te zijn. Ons doel is ervoor te zorgen dat ieder mens de kans krijgt de regie over zijn eigen leven (terug) te pakken, waardoor hij/zij weer langdurig belastbaar is. Het is maatwerk. Wij maken de mensen weerbaar en brengen ze zowel lichamelijk als geestelijk in beweging. Het is inspirerend dat ook alle teamleden met de juiste instelling aan dit project zijn begonnen. Dit is een unieke therapie.”
Motivatie en groei
Oud-tienkamper en tweevoudig olympisch deelnemer Eugène Martineau is een man die overloopt van enthousiasme. Ook zijn levensverhaal spreekt tot de verbeelding. „Ik was niet het grootste talent, maar ik heb wel geleerd dat ik met toegespitste training en met de juiste mensen in mijn team boven mezelf kon uitstijgen. In feite doen we dat binnen de NWT ook. Ik ben niet alleen bezig met het geven van fysieke training, maar ook actief als motivational speaker. Zorgen voor een mental reset is even belangrijk als het volgen van de diverse trainingen en therapieën, waaronder bijvoorbeeld hydrotherapie. We willen deelnemers blijvend motiveren. Je zou dit meer mensen gunnen.”