Home > Branded content > ‘Mensen gelukkig maken met een uiterlijk dat bij ze past’

‘Mensen gelukkig maken met een uiterlijk dat bij ze past’

Met de komst van plastisch chirurg Vincent Donders (38) focust de zelfstandige Reinaert Kliniek in Maastricht meer op esthetische chirurgie. Kwalitatief goede, persoonlijke zorg staat voor de in borstreconstructies gespecialiseerde Donders voorop. En een uitgebreide intake is alles. „Vind je ronde, opvallende borsten mooi? Of houd je van een natuurlijke druppelvorm? Het is heel belangrijk om wensen en verwachtingen eerlijk door te spreken.”

De populariteit van esthetische ingrepen neemt in Nederland al jaren toe. Op dit moment worden in Nederland ruim 100.000 cosmetische ingrepen per jaar uitgevoerd. Belangrijke ontwikkeling is dat steeds meer vrouwen én mannen er ook op jongere leeftijd voor kiezen om iets aan hun uiterlijk te doen. Jonge moeders tussen de 25 en veertig bijvoorbeeld, die na een zwangerschap slappe borsten krijgen waar ze zich niet lekker bij voelen. Maar ook dertigers die kilo’s afvallen en vervolgens een buikwandcorrectie laten doen. Met kleine cosmetische ingrepen zoals botox wordt al lang niet meer gewacht tot het moment dat de rimpels er zijn. Volgens plastisch chirurg Vincent Donders is daar ook helemaal niets op tegen, zolang het vakkundig gebeurt en cliënten goed worden voorgelicht. „Natuurlijk, bij jongvolwassenen onder de achttien raad ik esthetische chirurgie af. Dat is bovendien ook gewoon verboden door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Maar als je rimpels voor wil zijn, kun je inderdaad het beste rond de 25 met een beetje botox beginnen. En waarom zou je tot je veertigste wachten met een borstvergroting?” Met het aantrekken van een tweede, nieuwe plastisch chirurg springt Reinaert Kliniek in op de groeiende belangstelling van jonge mensen voor esthetische chirurgie. „Ik ben er geen voorstander om iedereen zomaar van top tot teen strak te trekken,” aldus Donders. „Wat ik wel graag doe: mensen helpen die ongelukkig zijn met een lichaam waarin ze niet helemaal zichzelf kunnen zijn. Mijn drijfveer is om cliënten het uiterlijk te geven dat bij ze past. Zo deed ik onlangs een buikwandcorrectie bij een jongen van twintig. Hij was zo’n honderd kilo afgevallen maar durfde uit schaamte voor zijn slappe, overtollige buikhuid de deur niet meer uit. Na de operatie was deze jongen zielsgelukkig. Maar ook een kleine, subtiele cosmetische ingreep kan een wereld van verschil maken.”

Bekende probleemzones
Vincent Donders is gespecialiseerd in borstreconstructies, buikwandcorrecties en de relatief nieuwe lowerbody lift van tegelijkertijd buik, billen en buitenkant van de bovenbenen. Je zou dus ook kunnen zeggen: hij weet goed raad met de bekende probleemzones. In Maastricht MUMC volgde hij de specialisatie tot plastisch chirurg en deed veel ervaring op in borstreconstructies met eigen weefsel. Nu werkt hij drie dagen per week als plastisch chirurg in het Elkerliek Ziekenhuis Helmond. Binnen Reinaert Kliniek gaat hij zich daarnaast toeleggen op de esthetische chirurgie, waaronder ook kleinere ingrepen als ooglidcorrecties, facelifts en botox/fillers. „Reinaert biedt mij de mogelijkheid tot kwalitatief goede en persoonlijke zorg,” aldus de in Maastricht woonachtige plastisch chirurg. „Dat is voor mij een belangrijke voorwaarde, wat binnen de esthetische chirurgie lang niet altijd vanzelfsprekend is. Helaas gebeuren veel cosmetische ingrepen in achterafkamers van commerciële klinieken door basisartsen die er niet voldoende voor zijn opgeleid.”

Open en eerlijke intake
Goede, persoonlijke zorg begint voor Donders met een uitgebreide, open en eerlijke intake. „Daarmee staat of valt het resultaat, of je het nu over een ooglidcorrectie of borstvergroting hebt. Cliënten worden gelukkig steeds mondiger en zijn over het algemeen best goed op de hoogte van de mogelijkheden. Toch kun je als esthetisch chirurg ontzettend veel toevoegen. Laten we de borstvergroting als voorbeeld nemen. Er zijn veel klinieken die werken met één goedkope standaard prothese. Dat kan eigenlijk niet. Het type prothese, maar net zozeer de manier waarop deze wordt geplaatst − boven of onder de borst-spier − bepaalt in grote mate het eindresultaat.”Tijdens de intake, benadrukt Donders, is het daarom essentieel om verwachtingen duidelijk af te stemmen. „Wenst een vrouw ronde, pronte Barbie-borsten of houdt ze van de subtiele druppelvorm met een natuurlijke overgang? En waar moet het litteken komen? Dat zijn allemaal heel persoonlijke voorkeuren die je als arts goed hoort uit te vragen.” Wat vrouwen zich volgens Donders te weinig realiseren en waarvoor volgens hem ook veel meer aandacht mag zijn: „Bij een borstvergroting krijg je één kans om het helemaal goed te doen. Het resultaat van die eerste operatie, daar zit je de rest van je leven aan vast.”„Plastisch chirurgen krijgen helaas vaak de vraag om prutswerk van anderen te herstellen. We kunnen veel, maar herstelwerk blijft lastig. Het resultaat zal nooit zo mooi worden als bij een eerste, goed uitgevoerde borstvergroting. Mijn advies is dan ook: als je het doet, doe het gelijk goed!”

Eigen operatiekamers
Kenmerkend voor Reinaert is dat intake, operatie en nabehandeling altijd in handen zijn van een en dezelfde plastisch chirurg met een klein team verpleegkundigen. Donders: „Ander groot voordeel is dat we over eigen operatiekamers en 23 bedden beschikken. Alle ingrepen zijn dagbehandelingen en er gaat nooit iets fout. Maar just in case: cliënten worden hier altijd in de veilige omgeving van de kliniek geopereerd.” Nauwere samenwerking met andere specialismen sluit Donders overigens niet uit. Als ik verder in de toekomst kijk, zie ik Reinaert Kliniek uitgroeien tot een soort Beauty, Fit & Gezondheidscentrum. „Ik kan me voorstellen dat iemand die toch onder het mes gaat voor een sportblessure dan gelijk in één moeite door de ooglidcorrectie laat doen die steeds werd uitgesteld. Zo lang het om kleine ingrepen gaat, zijn dergelijke combinaties echt geen enkel probleem.”

Reinaert Kliniek
www.reinaert-kliniek.nl

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu