Manons Health

Waarom ik elke dag kruidenthee drink

tekst Manon Meyering

Wist je dat saliethee je lever boost en dat je met eucalyptusthee sneller van je verkoudheid af kunt zijn? Jawel, hier spreekt een theeleut. Afgezien van het feit dat ik het lekker vind, vind ik het een prettig idee dat ik met het drinken van thee mijn lichaam kan ondersteunen. Op dagen dat ik wat minder healthy heb geleefd, kan bijvoorbeeld een kop kamillethee in de avond net even wat meer rust brengen, zowel fysiek als mentaal.

Eigenlijk mag je de thee die ik drink geen thee noemen; er komt meestal geen theïne in voor. Het gaat bij mij dus veelal om kruidenthee.

In de loop der jaren heb ik veel geschreven voor magazines over de heilzame werking van kruiden en wortels. Wat een schat aan levenskracht hebben we toch op aarde groeien – en vaak gewoon binnen handbereik! Ik drink dan ook van alles, maar niet alles door elkaar en beperk me op een dag of gedurende een paar dagen meestal tot een en soms twee kruidensoorten.

Kruidenthee heeft een medicinale werking en daarom kun je beter niet continu hetzelfde drinken, ook om je lichaam wel eens wat rust te gunnen. En als je zwanger bent, gezondheidsklachten hebt of bepaalde medicijnen slikt, is het raadzaam om eerst even te checken of het kruid wel veilig is om te nemen.

Daarnaast kunnen je behoeften ook per dag verschillen. Veel mensen drinken op de automatische piloot steevast hetzelfde. Maar bij gespannenheid is het wegklokken van een stimulerend middel – natuurlijk of niet – nou net niet wat je nodig hebt. Meestal ‘scan’ ik mezelf daarom eerst even voordat ik iets tot me neem. Hoe voel ik me? Waar ligt mijn behoefte eigenlijk? Waar zit ik in mijn energie vandaag? Ik heb tal van soorten kruidenthee in huis (of in de tuin) waar ik fan van ben, maar op een heel kruidennaslagwerk zit je waarschijnlijk niet te wachten, dus ik deel er een paar. Komen ze.

Brandnetel

Heel vroeger al werden brandnetels ingezet om wondjes of insectenbeten te ontsmetten of tegen reuma. Ikzelf drink graag brandnetelthee om de zuiverende werking op de organen waaronder de blaas, nieren en het bloed. Oogt mijn huid wat onrustig, dan drink ik het als kuurtje gedurende een paar dagen. Na een dag merk ik dan al verschil. Ook bij spierkrampen (kan een teken van magnesiumtekort zijn), kan dit kruid verlichting bieden, is mijn ervaring. Naast fytonutriënten (chemische verbindingen, die van nature in planten voorkomen) barsten brandnetels van de vitamines en mineralen. Brandnetelthee is tegenwoordig overal te koop, maar tuinbezitters die niet al te driftig in de weer zijn geweest met tuinieren, halen ze gewoon uit eigen jardin. Tip: ga voor de jongere knoppen bovenaan; ze geven net wat meer smaak. Wees voorzichtig met plukken, maar vrees niet: het prikeffect van brandnetels verdwijnt zodra ze in contact komen met heet water.

Lavendel

Oemf, alleen al om de geur is lavendel een van mijn favoriete kruiden. Het kan bovendien worden ingezet bij neerslachtigheid, reuma, hoofdpijn, buikpijn en slapeloosheid – to name a few. En het heeft daarnaast een sterke antiseptische werking. Ik badder graag zo nu en dan in lavendel aan het einde van een lange dag en trek ik dus ook wel eens thee van door wat (onbespoten) twijgen in gekookt water (afgekoeld tot 90 graden) te laten weken. Of ik doe wat lavendelbloemetjes in een thee-ei en laat ze dan een paar minuten trekken in gekookt water. De frisse, bittere smaak kan een aangename afwisseling zijn wanneer je veel kruidenthee drinkt. En last but not least: je wordt er heerlijk zen van.

Tip: vraag altijd even als je ergens verse kruidenthee drinkt of het om onbespoten kruiden gaat. Zeg zelf, het idee dat je een bakje vol geweekt bestrijdingsmiddel drinkt, klinkt toch minder aantrekkelijk, niet? Koop je liever kant- en klare kruidenthee, ga dan voor een biologische versie in ongebleekte theezakjes.

Kurkuma

Overgewaaid uit India: kurkuma. Ook wel geelwortel of koenjit genoemd. De populariteit is niet voor niets; het werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend, en het ondersteunt de spijsvertering.  Ook zou het veelvuldige gebruik van het kruid in de Indiase keuken de reden zijn waarom er daar minder Alzheimer en Parkinson voorkomt.

De reden waarom het kruid steeds meer opduikt in het Westen komt onder andere doordat hippere-health tentjes het serveren als Ayurvedische drank met kruiden als kardemom, kaneel, peper in de mix met plantaardige melk. Dit drankje wordt ook wel golden milk genoemd.

Veel mensen kennen kurkuma vooral als poeder, maar net als gember is het een wortel. Het kan net als gemberthee gedronken worden door fijngehakte stukjes of schijfjes aan gekookt water toe te voegen. Of je het nou als thee of golden milk drinkt, voeg ook altijd een snufje zwarte peper toe, dit versterkt de opname gigantisch.

Tip: de belangrijkste stof in kurkuma is overigens curcurmine, een superantioxidant. Om echt alle voordelen uit kurkuma te halen, zou je het heel veelvuldig moeten toepassen in de keuken. Voor heel specifiek gezondheidsredenen kan een geconcentreerd supplement dan ook een overweging zijn.

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Manons Health

Manon Meyering

Buitenmens en natuurliefhebber

Manon Meyering is al zo’n achttien jaar werkzaam in de Nederlandse bladenwereld. Onlangs keerde ze terug naar haar Limburgse roots en verruilde ze, na bijna een kwart eeuw, de hoofdstad voor het buitenleven op een oude boerderij in Limburg, waar ze samen met haar gezin woont. Vind je haar niet daar, dan is ze te vinden in het familiehuis aan de Indische Oceaan in Kenia.

Manon eet plantaardig en is het liefst de hele dag buiten, omringd door natuur en dieren. Naast freelance schrijfwerk, geeft Manon energetische healing sessies en bied ze begeleiding aan diegenen met levensvragen in haar praktijk voor spirituele groei. Haar favoriete schrijfonderwerp zal je vast niet verbazen: wellbeing. Manon hoopt dat ze met tips, die ze vanaf heden hier met jou zal delen, een bijdrage mag leveren aan jouw welzijn!

Manon Meyering 's topic(s):
Health

Gerelateerd nieuws