Home > Health > Manons Health > Leven vanuit je gevoel: zo herken je je intuïtie

Leven vanuit je gevoel: zo herken je je intuïtie

De intuïtieve geest is een godsgeschenk, het rationele verstand een dienaar. We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten.’ – Albert Einstein

Einstein zei het treffend; intuïtie is sacred. Het is een innerlijk kompas dat ons inzichten geeft die voorbij gaan aan het ‘gewone’ denken. Een gevoel dat je een bepaalde richting opstuurt, zonder dat je daar eerst over nadenkt of het gaat analyseren.

Letterlijk vertaald vanuit het Latijn betekent intuïtie: innerlijk zien. Ik vertaal het zelf vaak als de ziel die spreekt, met je derde oog zien of door het oog van het hart kijken. De weg van het hart klopt immers altijd.

Intuïtief leven hoeft niet ingewikkeld te zijn of iets wat alleen is weggelegd voor mensen die als ‘spiritueel’ worden bestempeld

De bijzondere tijd waarin we leven, wakkert intuïtie in ons aan. Misschien voel je het ook in jezelf. Oude patronen, overtuigingen die niet meer voor je werken en onuitgewerkte thema’s duiken op. Je kunt ze gewoonweg niet meer onderdrukken of enkel invullen met je mind. Ze blijven terugkomen totdat je de innerlijke weerstand laat gaan en je je weg erdoorheen voelt.

Gebeurtenissen in de wereld die als fabels worden afgedaan, raken daarbij in een groeiende groep mensen wereldwijd iets aan door een collectief groeiende bewustwording. Mensen zoeken zelf dieper naar de essentie van dingen en voelen zich meer geroepen om hun gevoel uit te spreken of zich juist los te maken van the crowd.

Maar hoe weet je nu eigenlijk of het je intuïtie is die spreekt? Het is best lastig om die stem soms te kunnen onderscheiden van je gedachten, niet?

Het volgende kan je hierbij helpen: een beslissing vanuit je intuïtie voelt meteen goed zonder dat je het kunt verklaren. Het komt in je op en het voelt goed. Je voelt je er lichter door, je raakt erdoor geïnspireerd of gepassioneerd. Het zijn je gedachten die je vervolgens vaak aan het twijfelen brengen, want die zijn er doorgaans vaker op gericht om je te behoeden voor het onbekende en risico’s in kaart te brengen vanuit het verstand. Vooral wanneer ze in de basis al gevoed worden door (faal)angst. Als dit je focus wordt, dan gebeurt het dat je een briljant idee toch niet doorzet of fine tuned of achteraf zegt: ‘Ik had het kunnen weten, mijn gevoel zei al meteen dat het niet klopte.’

Bevind je je in een uitdagende situatie, waardoor je niet goed bij je gevoel komt, creëer dan eerst meer innerlijke rust. Mediteer, laat de dingen even zijn, durf meer op de timing te vertrouwen en weet dat oplossingen en antwoorden zich op het juiste moment aandienen. Door je minder te verzetten tegen wat er speelt, ontstaat er steeds wat meer ruimte om je innerlijke stem te herkennen zonder de verdere uitkomst in te vullen – iets wat de mind graag doet, omdat het veiliger voelt.

Daarbij uit zich een ingeving bij iedereen anders. De een weet iets heel sterk, de ander voelt het echt in zijn buik, hoort bijna letterlijk een stemmetje spreken of ziet misschien beelden. Wanneer je bij jezelf kunt herkennen hoe jouw innerlijke wijsheid het sterkst signalen afgeeft, dan zal je daar een volgende keer ook makkelijker op durven vertrouwen.

Intuïtief leven hoeft niet ingewikkeld te zijn of iets te zijn wat alleen is weggelegd voor mensen die als ‘spiritueel’ worden bestempeld. Je kan jezelf erin trainen. Het is bovendien net als een creatief proces: het krijgt vorm door niet te hard te proberen ergens iets van te maken, maar je in vertrouwen te durven laten leiden door wat er in je opkomt. En daar vrijelijk uiting aan te geven vanuit aanwezigheid. Leven vanuit je gevoel vraagt om moed en is niet bedoeld om te streven naar perfectie en een obstakelvrij leven. Soms word je ergens naartoe geleid, alleen maar omdat het nodig was om weer ergens anders uit te komen. That’s life. Niet te veel vragen stellen, maar gewoon blijven gaan en: vooral blijven voelen.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!