Home > Health > Manons Health > Earthing levert gezondheidsvoordelen op

Earthing levert gezondheidsvoordelen op

Ontstressen en energie opdoen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je doet het heel eenvoudig. Op je blote voeten. Uit diverse studies blijkt dat earthing tal van gezondheidsvoordelen oplevert. Earthing, ook wel grounding genoemd, of aarden op zijn Nederlands, is eigenlijk niets anders dan met je blote voeten contact maken met de aarde.

Wat daar helend aan is? Dat zit zo. De aardbodem is elektrisch geladen met negatieve ionen. Als ze in verbinding komen met ons lichaam ondersteunen deze ionen lichamelijke processen en ontstaat er meer innerlijke balans. Een

teveel aan positieve ionen in het lichaam wordt afgevoerd, terwijl negatieve ionen worden aangevoerd. Doordat onze voeten zijn uitgerust met een groot aantal sensorische uiteinden, zijn we daar blootvoets het meest ontvankelijk voor.

Gezondheidsvoordelen
Uit diverse studies blijkt dat earthing tal van gezondheidsvoordelen oplevert. Zo verlaagt het stresslevels in het bloed, reguleert het je hartritme, vermindert het ontstekingen en werkt het slaapbevorderend. Hoewel vliegen nu even niet aan de orde is, werkt het ook goed bij een jetlag (een strandwandeling is er ideaal voor).

Eigenlijk is die helende verbinding met de aarde niet zo gek als je bedenkt dat bloemen groeien en bloeien wanneer ze verbonden zijn met de grond. Zijn ze eenmaal geplukt, dan verwelken ze al na een week of twee. Ook de mens is onderdeel van de natuur. Dat aardecontact is als je het zo bekijkt dan ook geen luxe. Het kost niets; het levert enkel voordelen op.

Zo doe je het
Zoek een plekje op waar je zo’n half uur rustig kunt vertoeven. Bij voorkeur een locatie met een natuurlijke ondergrond zoals zand, gras of aarde. Maar ook een terrasvloer volstaat. Ga zitten met beide blote voeten op de grond, of loop blootvoets rond. Laat je mobieltje en je computer even voor wat ze zijn. Dit is niet het moment om even door social media te scrollen of werk af te maken. Benut deze selfcare tijd om jezelf op te laden en tegelijkertijd te ontladen. En verder even he-le-maal niets te hoeven. Doe dan ook even niets (zeg zelf, wanneer heb je dat voor het laatst gedaan?) of keer naar binnen, bewonder de omgeving, haal een paar keer diep adem, mediteer, doe rek- en strekoefeningen of ga lekker zitten lezen.

Wie liever binnenblijft: op een (natuur)stenen vloer kun je ook goed aarden, mits de vloer direct in verbinding staat met de muren en de grond. Je moet dan wel op de begane grond wonen. Waar en hoe dan ook: investeer in een half uurtje grounding en je staat letterlijk weer wat meer met beide benen op de grond.

Een tip tot slot: er zijn ook speciale earthing producten verkrijgbaar, zoals geleidende matten, lakens en inlegzolen, die je dag en nacht helpen aarden zonder dat je daar tijd voor vrij hoeft te maken.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.