Home > Health > Manons Health > De kracht van dankbaarheid

De kracht van dankbaarheid

Alweer heel wat jaren geleden ben ik begonnen met het opschrijven van dingen waarvoor ik dankbaar voor ben. Ik had te maken met wat uitdagingen die op mijn pad gekomen waren en merkte dat de zwaarte – die ik op momenten voelen kon – me minder aanwezig maakte. Die staat van ‘zijn’ voelde niet als mijn authentieke optimistische zelf. Maar ik wilde me er niet door laten leiden. Naast de kracht van mijn woorden en gedachten, werd ik me daarom ook bewuster van mijn focus. Want datgene waar je je aandacht naar laat uitgaan, bepaalt immers grotendeels hoe je je voelt.

Ik begon gebeurtenissen en dingen door de dag heen bewuster te zien en te omarmen en meer door de bril van dankbaarheid te kijken. Aan het einde van elke dag noteerde ik waar ik dankbaar voor was geweest. Dat kon variëren van een glimlach van iemand die mijn pad had gekruist, een met liefde bereid vers soepje, tot een mooie veer op de grond. Of de zon, die bij ondergang de hemel flamingoroze kleurde. Het waren veelal kleine, simpele dingen, die het leven tegelijkertijd zoveel rijker maken.

Het was fijn om mijn dagen al schrijvende in dankbaarheid af te sluiten en mijn focus te verleggen. En al snel merkte ik het effect ervan. Niet alleen had ik gedurende de dag meer ‘lichtmomentjes’, ook was ik meer aanwezig en voelde ik mijn innerlijke connectie weer sterker.

Tegenwoordig vormen dankbaarheid en waardering de rode draad door mijn leven. Een dankbaarheidsboekje houd ik niet altijd meer bij, maar de innerlijke rust die grotendeels regeert, geeft ruimte voor waardering, waar ik ook ben. En het mooie ervan is dat het leven je automatisch nog meer aanreikt om dankbaar voor te zijn, vanaf het moment dat je jezelf meer opent voor de dingen in het leven.

Uit onderzoek blijkt ook dat dankbaarheid beoefenen een waardevolle wijze is voor het verkrijgen van meer voldoening en inner peace. Het zorgt ervoor dat mensen meer waarderen wat ze hebben in plaats van dat ze altijd hunkeren naar iets nieuws, in de hoop dat het hen gelukkiger maakt.

Daarbij zou het helpen om meer zelfvertrouwen te hebben en over meer zelfcontrole te beschikken – ook bij ongezonde leefgewoonten. In het begin voelt het misschien gekunsteld, maar gaandeweg wordt ‘bewuster dankbaar zijn’ steeds natuurlijker. Het past van nature bij de mens om in een harmonieuze, liefdevolle staat van zijn te verkeren.

Wil je ook meer voldoening halen uit je leven? De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

  1. Start de dag in dankbaarheid
    Hoe je je dag begint, heeft behoorlijk wat invloed op het verloop van je dag. Wees je bij het ontwaken bewust van dat moment in plaats van op de automatische piloot uit bed te springen. Spreek je dankbaarheid uit voor dit nieuwe begin. En dank ook je lichaam dat het weer voor je klaarstaat. Deze state of mind brengt je meer in het nu en je zet er ook meteen een mooie intentie mee voor de hele dag.
  2. Maak van dankbaarheid je mantra
    Bedank bijvoorbeeld eens tijdens een wandeling in gedachten bij iedere stap. Zeg met iedere rechterstap ‘dank’ en met links ‘je’. Zo ga je letterlijk dankbaar door het leven.
  3. Bundel je waardering
    Noteer dagelijks drie dingen waarvoor je die dag dankbaar bent geweest in een speciaal daarvoor bedoeld boekje. Het hoeft niet veel tijd te kosten en het is daarbij verrijkend om na een tijdje terug te lezen. Zeker ook op mindere dagen helpt het je op weg.

Dank je wel!

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!