Home > Health > Manon Berns: Schrijven over kunst in tijden van corona

Manon Berns: Schrijven over kunst in tijden van corona

Na een positieve corona test en anderhalve week quarantaine, ben ik alweer een tijdje beter. Gelukkig waren mijn klachten mild en was de grootste uitdaging om niet in contact met mijn gezinsleden te komen. Vooral een beproeving voor de rest van het gezin die mij op mijn slaapkamer van eten en drinken moest voorzien. Bordje voor de deur, kloppen en wegwezen. Maar uitzieken op je eigen kamer is beter dan op de IC terechtkomen, dus mij hoor je niet klagen.

Inmiddels ben ik weer aan het werk. Thuis, waar ook mijn vier zonen de tijd doorbrengen met huiswerk maken, pingpongen, hangen en kibbelen. Niet echt de ideale omgeving om lekker rustig te schrijven. Alhoewel, het went sneller dan gedacht. Iedereen heeft een eigen werkplekje in huis. Ik trek me dagelijks terug in mijn slaapkamer. In quarantaine tijd was het daar tenslotte lekker rustig. Maar waar schrijf je als redacteur kunst & cultuur over als alle culturele instellingen noodgedwongen hun deuren hebben gesloten? Gelukkig ben ik ook schrijver van de spannende jeugdboekenserie Blockbusters. Helaas zijn al mijn schoolbezoeken afgelast, waardoor ik wel alle tijd heb om aan mijn volgende boek te werken. Dagelijks verdwijn ik even uit de echte wereld vol corona, volle Ic’s en een dreigende economische crisis. In mijn wereld zijn Banksy, graffiti, milieuvervuiling en nieuwsgierig kinderen het onderwerp. De vaart zit erin en het laadt me elke dag op.

Ondertussen mis ik mijn portie kunst en cultuur en doe ik aan thuis cultuur. Goeie films kijk ik nu gewoon op de bank omdat Lumière tijdelijk is aangesloten bij het online platform Picl. Ik heb een abonnement op Storytel genomen en luister ’s avonds in bed lekker naar een boek. Met mijn jongste zoon ben ik aan het boetseren geslagen. Met je handen wroeten in hompen klei. Heerlijk! De resultaten zijn lachwekkend en laten me straks weer vol bewondering kijken naar werk van anderen. In corona tijden valt er trouwens nog steeds veel moois te zien. De collectie van Bonnefanten is online toegankelijk. Gewoon vanuit mijn hangmat in de achtertuin. Concerten en opera’s luister je gratis via de website van philharmonie zuidnederland. En voor kinderen biedt theatergroep het Laagland op de website een paar voorstellingen aan.

Thuiswerken en thuis culturen: het gaat me beter af dan gedacht. Toch hoop ik dat we allemaal snel bevrijd zijn uit deze situatie en weer kunnen genieten van theater, muziek, musea en festivals! Live, met elkaar en met een drankje na afloop!

hide auteur

Auteur: Manon A. Berns

Levenslang kunst en cultuur liefhebber

Manon A. Berns

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu