Lekker slapen bij 35 graden doe je zo
Hobby’s, ik heb er best wel wat. Maar mijn favoriete bezigheid is toch wel slapen. Niet dat ik de hele dag door in mijn nest lig te stinken of een kei ben in uitslapen, maar ik doe het meer dan graag. Ik heb dan ook een ritme waar je u tegen zegt. Iedere dag kruip ik rond half elf mijn bedje in, om er rond half 7 weer uit te rollen. De gezonde acht uur tik ik hiermee makkelijk aan. In het weekend slaap ik soms wel een uurtje langer, maar een ‘dagbraker’ ben ik niet. Die acht uur zijn trouwens een uitdaging tijdens deze warme dagen. Ik kom minder goed in slaap en word ik ook wel eens wakker vanwege een zweetaanval. Ik ging op onderzoek uit om dit te verbeteren en deel graag een paar merkwaardige uitkomsten.
Negatief effect
Slecht slapen heeft meer negatieve effecten op je gezondheid dan je waarschijnlijk weet. Dat je chagrijnig en dik wordt, dat weten we allemaal wel, maar wist je ook dat je sneller rimpels krijgt door een structureel slaaptekort? Dit komt doordat er een deel van de huidveroudering ’s nachts weer herstelt. Daarnaast heeft slaaptekort een negatief effect op je geheugen. Bij een diepe slaap werken de delen in je hersenen die zorgen voor een goed geheugen beter. Daardoor sla je informatie dus beter op.
Warm weer
Wist je dat ongeveer 75 procent van de Nederlanders slaapproblemen heeft bij warm weer? Wees dus gerust, want je bent niet de enige. Gelukkig is er genoeg aan te doen om dit te verminderen. Bij mijn onderzoekje liep ik tegen een paar leuke weetjes aan die het slapen bij warm weer verbeterd. Ik deel alleen de écht bruikbare met je.
Ventilator-vriend
De ventilator is mijn beste vriend tijdens deze warme dagen. Ik plaats hem het liefst bij het raam, zodat hij ’s avonds de koude lucht van buiten naar binnen blaast. Wil je nog een tandje verder gaan, kun je bevroren waterflessen voor de ventilator zetten. De lucht die de ventilator blaast wordt afgekoeld door de bevroren flessen, waardoor de kamer koeler wordt.
Verkoelen
Je nek is een belangrijk punt als het om warmte gaat. Als dat plekje koel is, heeft het een positieve werking op de rest van het lichaam. Zorg daarom dat je deze plek goed afkoelt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een washandje nat te maken en in je nek te leggen. Een stapje verder is een koelelement. Wikkel het in een handdoek en koel jezelf af. Een lauwwarme douche voor het slapen gaan kan ook helpen. Je koelt even af waardoor je de tijd hebt om in slaap te vallen.
Talk
Het geeft niet de mooiste slaaplook, maar het koelt wel je lichaam: talkpoeder. Talkpoeder wordt vaak gebruikt bij jeuk en koelt de huid. Daarom zou het ook best een goed middel kunnen zijn voor een slapeloze klamme nacht. De huid wordt droog en gaat minder snel zweten.
Alcohol
Hoewel je tijdens deze warme dagen waarschijnlijk van terrasje naar terrasje gaat, is het toch raadzaam te proberen om je alcoholinname enigszins te beperken. Buiten het feit dat overmatig alcoholgebruik niet gezond is, verhoogt het ook nog eens je lichaamstemperatuur. Niet handig als je iedere nacht ligt te zweten.
Werken deze tips niet, en is het binnen écht niet meer uit te houden, dan kun je nog altijd in de buitenlucht slapen. Het is een avontuurtje, maar waarschijnlijk krijg je daar wel de beste nachtrust. Je valt heerlijk in slaap onder de sterrenhemel om vervolgens gewekt te worden door de opkomende zon. Zorg wel dat je je goed insmeert met insectenspray, anders heb je alsnog een gebroken nacht en je weet ondertussen wat je daarvan krijgt…
—————
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <