Home > Health > Kerst, geniet er optimaal van!

Kerst, geniet er optimaal van!

Kerstmis is voor mij persoonlijk een moment van bezinning, een paar dagen vrij, maar ook een periode van rust, familie, eten en drinken. Ik verheug me er altijd erg op, maar ik merk dat ik op de weg ernaartoe – maar ook tijdens de kerstdagen zelf – stress ervaar. Het huis moet versierd worden, cadeaus gekocht en eten ingekocht. Lucky me dat ik dit jaar niet het kerstdiner voor de hele familie moet verzorgen, maar toch een en al stress. Misschien herken je jezelf hier in? Volgend jaar ga je dat helemaal anders doen. Hierbij een aantal tips om van je kerst optimaal te genieten.

Begin eerder

Kerstkleren kunnen al gekocht worden voor dat de sint in het land is en het kerstmenu kan ook veel eerder gemaakt worden dan de week voor kerst. Doordat je eerder begint zorg je ervoor dat niet alles nog op de laatste minuut gedaan moet worden. Hierdoor ben je veel beter voorbereid en heb je meer rust voor de kerstdagen.

Plan het

Kerstkleren, kerstmenu, kerstcadeaus, kerstversiering en ga zo maar door. Onderschat het niet, het is nogal wat allemaal. De meeste mensen gaan gewoon aan de slag en beseffen niet dat er veel gebeurt tijdens deze dagen. Maak daarom een checklist en plan het. Zodra je iets gedaan hebt komt er een vinkje en kun je het ook uit je hoofd zetten. Je gaat niks vergeten en het gaat je veel rust geven.

Koop online

Cadeautjes en boodschappen kunnen online gekocht worden en als je slim bent doe je dit al voor Sinterklaas. Er zijn dan veel kortingen (denk bijvoorbeeld aan Black Friday en Cyber Monday). Doordat je vroeg begint met online shoppen, moet je ook eerder nadenken over het kerstmenu en de cadeaus voor onder de boom. Vink!

Maak een verlanglijstje

Wij hebben thuis de traditie om verlanglijstjes te maken. Wel zo handig. Je kunt hierdoor doelgericht cadeaus inkopen, de ontvanger is er altijd blij mee en het scheelt mij tijd en stress. Doen jullie dit nu niet, zorg er dan voor dat je door het jaar heen een lijstje bijhoudt. Ik doe dat in mijn telefoon, ook handig voor een verjaardag!

Adem in, Adem uit

Relativeer de kerst een beetje. Het is kerst en er moet vooral genoten worden. Het gaat om het samenzijn en niet over de vraag hoe warm het vlees is of hoe mooi de tafel is gedekt. Leg de lat daarom niet te hoog. Alles wat je doet is goed en een gestreste gemoedstoestand gaat er echt niet voor zorgen dat de kerst leuker wordt. Zorg daarom voor voldoende ontspanning in december en maak het jezelf niet te moeilijk.

Besteed uit

Dit is een lastige voor me, maar elk jaar denk ik weer: Waarom wil ik dit allemaal alleen doen? Mijn huishouden heeft twee personen wat dus kan betekenen dat het ook twee keer minder stress kan veroorzaken. Delegeer dus werkzaamheden. Dit kun je perfect doen als je een planning maakt en je partner hierin meeneemt. Het leuke eraan is dat het dan iets van jullie samen gaat worden en ook hij/zij hetzelfde kerstgevoel hebt als jij.

Rest mij jou een hele fijne stressloze kerst te wensen en bovenal een gezond en gelukkig 2019!

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu