Home > Health > Jojo of hypergezond, vind de middenweg

Jojo of hypergezond, vind de middenweg

Auteur: Ellis Visser

Wanneer je, zoals ik, actief bent in de gezondheidsbranche staan vaak de schijnwerpers op je gedrag gericht wanneer het gaat om sport en voeding. Zodra ik gespot word in de rij bij de frituur of met een wijntje in mijn hand, krijg ik direct vragen. Het is vanzelfsprekend dat ik vegan ben, de snelste tijd neerzet op de atletiekbaan en er altijd stralend uitzie.

De realiteit is echt wel anders. Mensen vinden het fijn om andere mensen in een hokje te stoppen en vooral te oordelen of ze er nog in thuishoren of niet. Maar ik moet toegeven, tegenwoordig is het lastig om er zelf achter te komen wat nu voor jou de beste en meest gezonde keuze is (ok, dat frietje is echt niet gezond, maar moet kunnen binnen een gezonde leefstijl). Ook ik leer iedere dag weer bij en daar ga ik je meer over vertellen.

Dr. Google
Wanneer je als leek gezonder wilt gaan eten, ga je al snel onderzoek doen op het net. Dr. Google weet werkelijk alles. En dat maakt het ook zo moeilijk. Aan de hand van je zoekwoorden, zal Google ‘de beste’ diëten of dieetpillen voor je selecteren. Omdat je na een paar dagen zoeken door de bomen het bos niet meer ziet, zul je niet de allerbeste keuze gaan maken. Ik ben ervan overtuigd dat een dieet niet altijd de oplossing is voor een gezonder leven. Daarom is het altijd verstandig om met een professional te gaan praten. Die zal altijd kijken naar jouw situatie en het advies geven wat bij jouw leefstijl het beste past.

Iedereen is anders
Professioneel advies is altijd de beste manier om erachter te komen welke gedragsverandering je moet doorvoeren om gezonder te gaan leven (afvallen zou daarvan een gevolg kunnen zijn!). Iedereen is anders, zoals het kennisniveau van iedereen ook anders is. Ik krijg best vaak de vraag: maar hoe kan ik dan het beste afvallen of gezonder leven? Terwijl ik weet dat de vraagsteller rookt, niet sport en elke dag een Snickers eet, maar dan wel aankomt met een koolhydraten-armdieet. Ze willen het verschil maken door te beginnen met een ander eetpatroon, terwijl ik dan zou beginnen bij de zaken waarvan we allemaal weten dat ze niet gezond zijn. Erg lastig om deze mensen te adviseren, omdat je weet dat dat gezonde eetpatroon er waarschijnlijk nooit gaat komen.

Focus
Wat ik wil zeggen is dat we ons vergissen in het effect van ons slechte gedrag op onze gezondheid. En dan heb ik het specifiek over roken, niet bewegen en alcoholgebruik. We focussen ons het meeste op hoe we eruit zien en hoe we ons voelen. Maar wanneer je een van bovenstaande activiteiten vaak doet, dan heeft dit een veel groter negatief effect op je gezondheid dan bijvoorbeeld het stoppen met koolhydraten eten. We focussen ons op kleine details, in plaats van het groter geheel. Mijn advies is daarom ook om eerst na te denken over het grotere verschil dat je kunt maken, voordat je begint te lijnen.

Stapje verder
Wanneer je al een gezond eetpatroon hebt (gelukkig, je bent er nog!), dan zit het hem echt wel in de kleinere details en ook ik heb daar moeite mee. Vegan, vegetarisch, schijf van vijf, fruitsuikers, eiwitten, biologisch, glutenvrij, brood, blikvoer, vers en ga zo maar door. Er is zoveel verschillende tegenstrijdige informatie te vinden op het internet, of wanneer je met anderen spreekt, dat je best wel op jezelf aangewezen bent. Iedereen doet zijn best om je te overtuigen van zijn of haar gelijk. Daar is niks mee, vind ik. We zijn zelf perfect in staat om goede en gezonde keuzes te maken, daarvoor hebben we ons gezond verstand gekregen. Zo hanteer ik de vuistregel: kies onbewerkt en vers, eet met mate en gevarieerd. Dan kan er echt weinig mis gaan.

Over de grens
De gezondheidsbubbel waarin we zitten heeft ook een grote keerzijde. Er is namelijk een stijging te zien in mensen die ortorexia hebben. Dit zijn mensen die bang zijn om iets ongezonds te eten. Wat we niet moeten vergeten is dat wanneer we té gezond eten, we voedingsstoffen gaan missen en dat kan weer gevaarlijk en dus ongezond zijn. Volg jij het nog?

Ga dus voor de middenweg, beperk jezelf niet teveel, hanteer mijn vuistregel en geniet vooral van het leven.

___________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu