Home > Health > Het belang van een aandachtige, diepe ademhaling

Het belang van een aandachtige, diepe ademhaling

De laatste tijd moet ik geregeld aan mijn lieve oma denken. Niet zo lang voor haar heengaan drukte ze me op het hart dat ik onder welke omstandigheden dan ook altijd bewust moest blijven ademhalen.

Zij had een groot deel van haar leven een te hoge, oppervlakkige ademhaling toegepast. Behalve het feit dat ze als Indonesische maar moeilijk had kunnen wennen aan het Nederlandse klimaat – en bepaalde longgevoeligheden
veelvoorkomend waren in de familie – weet ze haar kortademigheid – en de daarmee gepaard gaande klachten – ook deels aan haar eigen gebrekkige in- en uitademen.

Nu we in een tijd leven waarin onze ademhaling veelal behoorlijk onder druk staat, denk ik terug aan haar woorden én aan de belofte die ik haar gedaan heb. Als je bedenkt dat we best even zonder eten kunnen overleven, een paar dagen zonder drinken, maar zonder zuurstof amper enkele minuten, dan mogen we de impact van ademen op onze gezondheid niet onderschatten. Al helemaal niet in deze tijden, waarin – met of zonder mondkapje – naar buiten gaan vaak als stressvol wordt ervaren. Dit heeft invloed op ons lichaam en onze psyche, en daarmee ook op ons
immuunsysteem en… juist: onze ademhaling.

Ga eens voor jezelf na. Is jouw ademhaling diep en vol, of juist vaak oppervlakkig? En als je buitenshuis bent, hoe gaat dat dan? Durf je nog wel echt behoorlijk te ademen in het bijzijn van anderen?

Ademhalingsexperts zijn het erover eens: als je hoog en oppervlakkig ademhaalt dan neem je minder zuurstof op, wordt de doorbloeding minder goed en kunnen als gevolg daarvan allerlei lichaamsprocessen verstoord raken.

Om goed te kunnen ademhalen is het dan ook essentieel dat je echt aanwezig bent in het moment, waardoor je je bewust bent van je lichaamshouding en je staat van zijn. Want wanneer we haastig en hoog ademen, krijgen onze emoties ook letterlijk geen lucht. Ademen we daarentegen aandachtig, diep en langzaam, dan verstoort dat de stressreactie in het lichaam, waardoor we automatisch meer ontspannen en als het ware meer thuiskomen in onszelf. Door aandachtig en diep te ademen, breng je je hartslag omlaag en ben je in staat angst en paniek tegen te gaan.

Plan daarom gedurende de dag geregeld een moment in waarop je een paar minuten diep en slow in- en uitademt en je je buik in dit proces betrekt. Dit kan thuis, maar als het even kan ook in de frisse buitenlucht. En oh ja: de uitademing is overigens minstens zo belangrijk als de inademing. Adem bijvoorbeeld twee tellen in en dan vervolgens vier uit. Of vier tellen in en dan acht uit, totdat je helemaal ‘leeg’ bent.

Ikzelf adem graag via de neus in en ook via de neus weer uit. Ik las eens dat dit ook de ‘gezondste’ manier van ademen zou zijn: via het slijmvlies in de neus wordt de lucht als het ware gesteriliseerd.

Goed, terug naar de oefening. Zijn er bepaalde dingen waar je meer rust in zou willen brengen of die je zelfs zou willen loslaten? Visualiseer dan dat je ze letterlijk uitademt en vrijlaat. Wat er ook in je opkomt, sluit je ogen, durf er van binnenuit naar te kijken en adem je er een weg doorheen.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!