HersenStrijd Fonds vraagt aandacht voor acuut probleem
Het aantal verkeersongevallen in Nederland neemt toe. Elk jaar komen ruim twintigduizend mensen op de spoedeisende hulp met traumatisch hersenletsel. Toch is er voor deze groep vaak weinig tot geen behandeling mogelijk. In een Ronde Tafelgesprek, morgen 25 mei op Kasteel Vliek in Ulestraten, vraagt het HersenStrijd Fonds van de afdeling Intensive Care van het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) aandacht voor dit probleem.
Presentator en schrijver Wilfried de Jong praat met artsen over het belang van een op maat gestuurde acute behandeling. Ook bekende voormalige slachtoffers komen aan het woord: BMX wereldkampioen Jelle van Gorkom, voormalig profwielrenner Stig Broeckx en recreatief wielrenster en klinisch patholoog Nathalie Sieben vertellen over de gevolgen van hun ernstige fietsongeluk. ,,Of je nu elke zondagochtend op je racefiets stapt of met de e-bike naar het werk gaat; ernstig hersenletsel door een verkeersongeluk kan iedereen overkomen”, weet neuroloog/intensivist Marcel Ariës van MUMC+. ,,Het is daarom goed als mensen zich realiseren dat artsen anno 2019 nog steeds niet goed weten wat de beste behandeling is. Veel meer dan afwachten kunnen we niet doen. En dat terwijl het juist in deze acute fase zo belangrijk is om elke hersencel te redden. Dat kan later het verschil maken tussen bijvoorbeeld wel of niet kunnen fietsen of weer zelfstandig thuis kunnen wonen.”
De laatste vijfentwintig jaar zijn er geen nieuwe behandelingen ontwikkeld voor mensen met ernstig hersenletsel. Maar Marcel Ariës en collega’s van MUMC+, verrichten op dit moment baanbrekend onderzoek naar een methode om de hersendoorbloeding op de IC zodanig bij te sturen dat zoveel mogelijk hersencellen herstellen. Deze studie vindt plaats in nauwe samenwerking met de universitaire ziekenhuizen van Leuven en Cambridge.
Om deze op maat gestuurde behandeling op de juiste manier individueel toe te kunnen passen, is nog veel meer onderzoek nodig. Het HersenStrijd Fonds vraagt begunstigers daarom om dit internationale onderzoek financieel te steunen.
Tijdens het Ronde Tafel Gesprek horen gasten het persoonlijke verhaal van drie sporters. De fietsers Jelle van Gorkom, Stig Broeckx en Nathalie Sieben schuiven aan met hun partner of familielid. Ariës: ,,Zij vertellen over de angst en onzekerheid in de eerste opnameperiode. Wat betekent het als je niet meer kunt doen dan afwachten totdat de hersenzwelling van je zoon of partner afneemt? De familie van Stig kon pas zes maanden na het ongeval eindelijk geloven dat hij überhaupt nog wakker zou worden. Het zou heel fijn zijn als artsen in een eerder stadium meer behandelmogelijkheden hebben.”
De fietsers zelf gaan in op hun revalidatieproces. Ariës: ,,Deze mensen waren vóór het ongeluk allemaal in goede conditie en zijn er door hun vechtlust en met steun van hun omgeving relatief goed uitgekomen. Maar ze blijven ook gehandicapt. In het gesprek werpen we de vraag op: stel dat we in de acute fase een paar procent meer hersencellen hadden kunnen redden? Wat had dat opgeleverd? Nathalie zou heel graag beter gezichten
herkennen. Met meer controle over zijn linkerhand zou Jelle misschien weer kunnen BMX-en. Stig zou graag beter verstaanbaar zijn om jonge wielrenners te kunnen coachen. Doordat deze mensen het lef hebben om naar buiten te komen met hun verhaal, maken ze duidelijk hoe belangrijk het is dat er een betere behandeling komt voor ernstig hersenletsel.”
_______________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <