Home > Health > Handige keukentips voor foodlovers

Handige keukentips voor foodlovers

Auteur: Ellis Visser

Zoals jullie inmiddels wel begrepen hebben, breng ik veel tijd door in de keuken. Dat moet ook wel als je een echte foodlover bent, ook nog eens over food schrijft en daar andere mensen mee inspireert. Iedere dag leer ik weer bij. Soms ontdek ik zelf iets, of is het gewoon al iets dat ik mezelf heb aangeleerd, leer ik van het internet of van mijn moeder.

Ik ben gewend om mijn recepten te delen, maar ik dacht dat het ook wel eens tijd zou worden om andere tips te delen. Dat maakt het voor jullie ook gemakkelijk om de keuken in te duiken. Ik deel mijn beste tips. Zo ga ik je bijvoorbeeld vertellen hoe ik de blender schoonmaak, wat ik met mijn restjes doe, hoe ik die vervelende pitjes uit de paprika snijd en ga zo maar door. Doe er je voordeel mee.

Restjes
Verspillen is niet meer van deze tijd. Ik probeer zo min mogelijk weg te gooien. Als je bijvoorbeeld groenten over hebt, kun je daar gemakkelijk een frittata, groentesoep of een groenteomelet van maken. Heb je yoghurt of kwark in huis, dan kun je zelfs van de zoete groenten een smoothie maken. Een banaantje erbij en je drinkt een heerlijke gezonde smoothie. Vlees vries ik in en heb daardoor altijd een voorraadje. Wanneer ik complete maaltijden over heb doe ik die in een vershoudbakje en vries de hele maaltijd in. Handig wanneer ik eens geen tijd heb om te koken.

IJs
Het warmere seizoen is weer aangebroken en dus ook de tijd om ijs te eten. Gelukkig. Schepijs leg ik tien minuten voorafgaand aan het eten ervan uit de vriezer, dan wordt het lekker zacht. Wat ook kan helpen is om de ijslepel even onder de hete kraan te houden. De lepel glijdt zo door je overheerlijke ijs. Je hoeft hierdoor niet onnodig te wachten. ICE, ice, baby!

Eieren
Eieren heb ik altijd in voorraad. Liefst zoveel mogelijk, want stel je eens voor, je wilt een pannenkoek maken en er zijn geen eieren in huis. Het nadeel is dat ze vaak over de TGT (te gebruiken tot)-datum gaan. Wat trouwens niet betekent dat je de eieren niet meer kunt eten. Je kunt dit testen door het ei in een glas water te leggen. Als het ei vers is, ligt het op de bodem. Wanneer het aan de bovenkant drijft, kun je het beter niet meer eten, het is ei is bedorven.

Blender schoonmaken
Mijn blender gebruik ik bijna dagelijks. Het kreng is alleen lastig schoon te maken. Het kan een reden zijn om hem niet te gebruiken. Daar heb ik iets op gevonden. Ik vul de blender voor de helft met heet water en een druppeltje afwasmiddel. Ik zet het enkele seconde op de hoogste stand en het meeste vuil is hiermee verdwenen. Je hoeft hierna alleen nog even kort na te spoelen. Dus, geen reden meer om de blender niet te gebruiken!

Houten lepel
Voorheen kookte bij mij alles over: rijst, pasta, melk, noem maar op. Hoe goed ik ook op mijn pan lette, telkens schuimde de boel over. Erg vervelend, want vervolgens sta je je fornuis en pannen te schrobben om alles weer schoon te krijgen. Onlangs las ik een goede tip die ik graag met jullie deel. Een houten spatel kan dit namelijk voorkomen. Het is heel simpel. In plaats van de deksel, leg je een houten lepel op de pan. De luchtbellen krijgen geen kans en ook de temperatuur van de spatel maakt een verschil. Probeer het eens uit.

Paprika’s snijden
Een paprika in reepjes snijden kan veel werk zijn wanneer je geen pitjes in je maaltijd wilt hebben. Daar heb ik een goede tip voor. Ik snijd de stengel eraf samen met een stukje van de bovenkant. Vervolgens ga ik met mijn mes langs de zijkant, helemaal rond, en verwijder zo alle zaadlijsten in één keer. Daarna was ik de paprika uit en zijn alle pitjes verdwenen. Hoe handig?

Hopelijk heb ik een paar keer een aha-moment bij jou kunnen veroorzaken. Dan is mijn doel in ieder geval bereikt. Mocht je nu nog tips hebben die ik echt niet mag missen, mail ze dan naar ellis.visser@chapeau-magazine.com . Dan hou ik nog meer tijd over om nog meer lekkere dingen te maken. Wat wil je nog meer?

__________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu