Halloween: een groot én een gezond feest
Woensdag is het 1 november, oftewel: Allerheiligen. Sommigen van ons vieren deze dag, al heeft deze feestdag niet meer de lading die hij vroeger had, toen deze dag als nieuwjaarsdag fungeerde. Tegenwoordig gaan we langs de deuren met versierde pompoenen en verlichte lantaarns. Hier en daar wordt een Halloween-feestje georganiseerd, we eten pompoen alsof ons leven ervan af hangt en we versieren onze huizen. Aangezien ik eigenlijk maar akelig weinig wist over Allerheiligen, zocht ik uit waar dit feest vandaan komt.
Geschiedenis
Voor de oorsprong van Halloween (All Hallows’Eve, de avond voor Allerheiligen) moeten we eeuwen terug in de tijd. Het feest werd gevierd door de Kelten in Ierland. Hier vierden ze het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter. 31 oktober was oudejaarsdag en 1 november dus nieuwjaarsdag. De stallen lagen vol met de oogst en de dieren stonden warm. Reden voor een feestje dus. Er werden allerlei rituelen uitgevoerd. Omdat de Kelten geloofden dat er tijdens dit oogstfeest de mogelijkheid bestond dat zielen van de doden naar de wereld zouden komen, werd er flink uitgepakt. Iedereen liet zijn kookkunsten zien en er was altijd wel een plekje aan de bomvolle tafel. Ook de zielen waren welkom. Om te voorkomen dat slechte zielen een plekje aan tafel zouden veroveren, moesten deze worden afgeschrikt. Hier komt waarschijnlijk het verkleedpartijtje vandaan.
Tradities
Halloween kent vele tradities. Het verkleden is er een van. Op 31 oktober gaan op veel plekken kinderen langs de deuren om snoep op te halen. Deze traditie voert terug op het feit dat kinderen vroeger hout gingen ophalen bij mensen voor het maken van de vreugdevuur. Veel mensen gaven de kinderen ook maar wat te eten. Tijdens de Halloween-periode word je ook suf gegooid met pompoenen. Deze traditie is veel later geboren, namelijk toen de Ierse en Schotse migranten zich naar Amerika verplaatsten. Jack-o’-lantern, de uitgeholde pompoen waarin een gezicht gesneden is, komt van het verhaal dat Jack een probleem had met een duivel. Hij mocht niet naar de hel en ook niet naar de hemel. Hij vroeg de duivel om een brandend kooltje om zijn weg te verlichten. Hij holde een raap uit en gebruikte deze als lantaarn. In Amerika vonden ze dat maar onhandig: een pompoen was vele malen makkelijker uit te hollen. Zo werden pompoenen een vast onderdeel van Halloween.
Pompoen
Nu we bij de pompoen zijn beland, is het leuk om ook hier wat meer over te vertellen. Want hoewel ik het superleuk vind dat Halloween in verband staat met pompoenen, eet ik ze natuurlijk veel liever zelf op. Want waar we lang niet genoeg bij stilstaan, is het feit dat pompoenen ontzettend gezond en lekker zijn. Pompoenen bevatten, net als wortels, caroteen. We weten dat wortels goed zijn voor je ogen, zo dus ook pompoen. Pompoen heeft daarnaast een enorm hoge hoeveelheid vitamine A, en bevat verder vitamine B, C en E. En tenslotte noemen ze pompoen ook wel ‘brainfood’ door de omega 3-vetten die erin zitten en die ontzettend goed zijn voor de werking van je hersenen.
Wondermiddel
Pompoen is een superfood. Ik haat dat woord eigenlijk, maar iedereen snapt wel direct wat ik ermee bedoel. Pompoen heeft superkrachten (het is trouwens ook een draak om te snijden, zo krachtig!):
– Het werkt ontstekingsremmend. Er zijn genoeg middeltjes op de markt die een ontsteking onderdrukken, maar pompoen remt de ontsteking ook echt.
– Het heeft een positieve werking op de bloedsuikerspiegel. Dit komt door de vitamine formule die de eigenschappen hebben om de bloedsuikerspiegel te reguleren.
– Last but not least, zeggen ze zelfs dat het als een anti-kankermiddel toegediend kan worden. Maar laten we daar maar niet op varen… er moet nog heel wat onderzoek naar worden verricht.
En nu?
Ok, pompoen is gezond. En nu? De keuken in! Ik heb een lekker recept voor je. Met pompoen natuurlijk. En mag ik je als afsluiter nog iets vragen. Zullen we alle kinderen die met een lantaarn aan de voordeur komen voortaan een stukje fruit geven in plaats van snoep? Zo maken we de wereld net nog een beetje gezonder.
RECEPT Zoete aardappel pompoensoep
Voor 4 koppen soep:
– 400 gr pompoen
– 1 zoete aardappel
– 1 courgette
– 1 ui
– 1 liter groentebouillon
– 1 bakje bio-spekjes
– 10 takjes salie
– 4 el geitenkaas
Zo maak je deze lekkere soep:
1: Schil en snijd de pompoen in blokjes, doe ze in een grote soeppan
2: Snijd de ui in reepjes en voeg toe
3: Schil de aardappel, snijd in blokjes en voeg ook toe
4: Snijd de courgette in blokjes en voeg ook toe
5: Voeg de bouillon toe en kook de soep 15 minuten
6: Snijd de salie in grove stukken (verwijder de steeltjes)
7: Neem een hapjespan en doe hier de spekjes in. Bak ze uit en voeg op het einde de salie toe.
8: Pureer de soep. Schenk in een soepkom. Garneer met een lepel geitenkaas en de knapperige spek en salie
Geniet van deze herfstachtige soep.