Health

Goede voornemens: Zo hou jij ze vol!

Auteur: Ellis Visser

Goede voornemens, wie heeft ze niet? In de top-10 van goede voornemens staan veel zaken die te maken hebben met de gezondheid. Zo staat afvallen op nummer 1, gevolgd door meer tijd voor familie en vrienden en stoppen met roken op 3. Zoals ieder jaar staan de eerste twee weken van januari volledig in het teken van deze goede voornemens. Ik zeg met enige nadruk ‘eerste twee weken’, omdat veel goede voornemens daarna achter de horizon verdwijnen. Herkenbaar? Ik geef je hierbij wat tips om de goede voornemens echt vol te houden:

Kies een bereikbaar doel
Je bent misschien geneigd om enthousiast aan de slag te gaan. Goed bezig! Maar het helpt niet om een doel te kiezen waarvan je al op voorhand weet dat je het niet gaat redden. Kies daarom een doel dat bij je past. Neem daarin ook de ruimte. Neem bijvoorbeeld liever een doel als ‘afvallen tussen de 5 en 7 kilo’, dan ‘ik ga 7 kilo afvallen’. Ben daarin ook niet te streng en neem een periode die acceptabel voor jezelf is. Je hebt dan altijd meer speling, waardoor je ook gemotiveerder bent om die 7 kilo te halen.

Kies een doel dat bij je past
Dit klinkt misschien logisch en dat is het ook. Kies iets dat bij je past en waarmee je al lang in je hoofd rondloopt. Het heeft geen zin een doel te kiezen waarbij je nog nooit hebt stilgestaan, want dan is de kans groot dat je het niet gaat redden. Door echt iets te kiezen wat bij je past, zorg je ervoor dat je het doel nastreeft vanuit een intrinsieke motivatie (omdat je het echt zelf wilt). Denk goed na, kies bewust en ga ervoor.

Ben geduldig
Een goed voornemen is niet zomaar iets. Je verandert je leefstijl en dit levert soms ook ongemakken op. Accepteer deze ongemakken en heb hierbij ook genoeg geduld. Je weet waar je het voor doet en houd dan vooral ook dit doel voor ogen.

Focus je op je gedrag
Het is logisch om je op je doel te focussen. Maar dat kan wel eens tegenvallen, want zoals gezegd kan het best wel een tijdje duren voordat je bij dat doel bent. Daarom is het verstandig om je op je gedrag te focussen. Je verplaatst je focus dus van je doel naar je gedrag. Ik geef een voorbeeld: Je zegt bijvoorbeeld tegen jezelf, ‘ik ga ten minste drie keer per week hardlopen’ in plaats van ‘binnen twee maanden loop ik de 5 km binnen 25 minuten’.

Doe het in kleine stappen
Goede voornemens gaan over gedragsverandering. Het is vaak lastig om dit van de een op de andere dag te doen. Daarom is het verstandig om de verandering in kleine stappen uit te voeren. Deel je goede voornemens dus op in meerdere stappen en begin met de makkelijkste. Dat zorgt ervoor dat je enthousiast blijft en je gestimuleerd bent om door te pakken.

Accepteer tegenslagen
Een terugval hoeft niet direct het einde van een goed voornemen te betekenen. Accepteer daarom een terugval (of wat hier ook voor jou onder valt) en pak de draad snel weer op. Het is niet realistisch om te denken dat je nooit meer dat stukje chocolade mag eten of dat glaasje wijn kunt drinken. Als je dit soort terugvallen accepteert, maak je het ook niet te moeilijk voor jezelf en ontwikkel je voor jezelf een leefstijl die haalbaar en leuk is.

Zelf ben ik helemaal niet zo van de goede voornemens omdat ik niet geloof in één moment waarop een knop om zou moeten gaan. Ik geloof in gelijkmatige gedragsverandering en een leefstijl die bij mij past. Te streng zijn voor mezelf en mezelf van alles ontzeggen is niet vol te houden en daar begin ik dan ook niet aan. Ik maak van ongezond eten en ongezonde gewoontes geen gewoonte, waardoor het ook makkelijker is om snel weer terug te gaan naar een gezonde leefstijl. Alles met mate, is mijn mantra.

Wat jij hier ook in kiest, zorg dat je het echt wilt. Want dan ben je ook in staat om echt iets te veranderen!

Succes in 2018.

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws