Geen winter zonder gember
Wanneer de griep op popt dan is het meest gegeven advies ‘ga thuis op de bank liggen onder een dekentje met een kopje verse gemberthee’. Een advies uit grootmoeders boekje, dat ik met veel plezier overneem. Ik drink niet alleen gemberthee als ik me grieperig voel, maar eigenlijk gewoon elke dag. Het is een ingrediënt dat ik altijd in huis heb, ook in de zomer, maar ik gebruik het het liefst tijdens de donkere dagen. Waarom? Dat lees je hier.
De wortel
Heb je gember wel eens gezien? Het is vaak te vinden bij de supermarkt in het schap bij de uien, knoflook en rode peper. Het zal je waarschijnlijk doen denken aan een wortel. En dat is het ook. Het is een wortelknol van een gemberplant. De belangrijkste bestanddelen zijn gingerol en shogaol. Het is familie van kardemom en de geelwortel (kurkuma). Je hebt er niet veel van nodig om een pittig smaakje te geven aan je thee of gerecht. Vaak liggen ze in het schap van de supermarkt in een enorme hoeveelheid. Je mag hier gewoon een stukje vanaf scheuren, niemand zal daar gek van opkijken. Leuke anekdote: Ik zette gember op het boodschappenlijstje voor mijn vriend en hij kwam thuis met een hele gemberwortel, hij durfde namelijk niet een stukje af te scheuren. Met dit stuk kon ik wel even vooruit, gelukkig bederft het niet snel.
Gezondheidsbommetje
Naast het feit dat gember een fijne smaakmaker is, wordt er ook beweerd dat het goedje kan genezen. Ik heb geen officieel bewijs, maar ik loop de beweringen even na. Het schijnt misselijkheid tegen te gaan en voorkomt maagklachten, het zou een boost aan je immuunsysteem geven doordat je gaat zweten na het eten of drinken van gember en zou zo bacteriën en infecties afstoten, je zou er minder spierkrampen door krijgen, het heeft positieve effecten op je geheugen en er zijn zelfs beweringen dat het beschermt tegen kanker. Nogmaals, geen officieel bewijs door onderzoek, maar genoeg beweringen, wat mij betreft, om gember toe te voegen aan je voedingspatroon.
Toepassen
Gember gebruik ik vaak in mijn kopje thee. Heel gemakkelijk. Was de wortel goed af, snij het in dunne schijfjes en doeg vier schijfjes in je thee. Om de smaak iets te breken voeg je een beetje honing en een schijfje citroen toe en je hebt zo een heerlijk drankje voor op de bank. In Thailand wordt gember veel gebruikt, hier leerde ik dan ook dat het een heerlijke smaakmaker is in bijvoorbeeld soepen en curry’s. Je kunt het fijn snijden en toevoegen aan je gerecht of het in grote stukken toevoegen en verwijderen voordat je het eten serveert. Hierdoor zal je gerecht een stuk pittiger worden. Ik hou daar wel van. Gember is ook lekker in smoothies of sappen en heel gemakkelijk toe te voegen.
Hier een makkelijk recept voor een pittige smoothie: blend 4 sinaasappels, 50 gram wortel en 2 cm gember tot een smoothie en geniet.
Pas op
Natuurlijk moet je het gebruik niet overdrijven. Maar dat vind ik eigenlijk bij alles. Gebruik je medicijnen, overleg dan altijd met je arts over het gebruik van dit voor mij zo magische goedje.
____________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <