Ga de weerswisselingen te lijf
Nog een paar dagen en dan breekt de zomer alweer aan. Ik kan het bijna niet geloven. De lente heeft niets voorgesteld en de warme dagen staan al voor de deur. Of niet? Tja, dat is de vraag tegenwoordig. Wanneer gaat die zon nou echt schijnen? In plaats van die zon, hebben we de afgelopen weken vooral veel regen gehad. Ja ok, ook een paar mooie dagen. Ik merk aan mezelf dat het weer steeds meer invloed op me heeft (zal het aan de jaren liggen?). Niet alleen door de snotneus, maar ook tussen mijn oren is het voelbaar. Waar zijn we vatbaar voor en vooral wat kunnen we er tegen doen?
Ziekte
Allergieën zijn voor mij de grootste boosdoener tijdens deze dagen. Zodra de zon zich laat zien, begint het gekriebel in mijn neus, ogen en oren. Vreselijk is het. Op dat soort momenten ben ik erg blij wanneer het even regent, want dat verlicht de jeuk.
Hoofdpijn is ook een dingetje bij weerswisselingen. Door de plotselinge weersveranderingen kan er veel vocht in de lucht ontstaan. Vocht in combinatie met erg koud of warm weer kan hoofdpijn veroorzaken. Het is trouwens ook niet goed voor je gewrichten. Vooral voor mensen met reuma of artrose is vochtigheid geen pretje.
Ons humeur werkt beter wanneer het zonnetje zich laat zien. Dat komt door een stofje dat dan vrijkomt waar wij positief op reageren. Wanneer het lange tijd triest weer is, kunnen we ons dus neerslachtig voelen. Dit alles maakt ons moe. Wil trouwens niet zeggen dat zonnig weer ons niet moe maakt, want een hittegolf heeft weer andere negatieve effecten op onze gezondheid.
Weer of geen weer
Kortom, het weer bepaalt in belangrijke mate hoe wij ons voelen. Lichamelijk, maar zeker ook geestelijk. Of het nu warm of koud is, regent of de zon schijnt. Ieder weertype heeft zo zijn voor- en nadelen. En misschien moet je je er niet te veel van bewust zijn, omdat het daardoor misschien alleen maar verergert, maar is het zeker verstandig om de meest vervelende kwaaltjes te vermijden. Ik heb een aantal tips voor je die gemakkelijk zijn te integreren in je dagelijkse leven.
Conditie
Een goede gezondheid begint bij een goede conditie. Wanneer je een goede conditie hebt ben je veel minder vatbaar voor verkoudheidjes, griep en andere kwaaltjes die je liever niet wilt krijgen. Een goede conditie opbouwen is geen enorm lastige opgave. Door iedere dag ten minste dertig minuten te bewegen maak je al grote stappen. Minimaal één iets intensievere workout is goed voor je bloedsomloop en dit vermindert dan weer de kans op infecties.
Was je handen
In de tijd van de Mexicaanse griep (weet je het nog?) waren de desinfectiepompjes niet weg te denken. Maar niet alleen tijdens de Mexicaanse griep is het belangrijk om je handen schoon te houden. Veel ziekteverwekkers worden namelijk overgebracht via de handen, want die komen werkelijk overal.
Vrienden
Deze klinkt misschien wat gek, maar een goed sociaal netwerk gaat je gelukkiger maken en dus minder vatbaar voor neerslachtigheid of zelf depressies. Daarnaast is het ook nog eens zo dat wanneer je veel onder de mensen bent, je weerstand verbetert. Het is trouwens minder gezond om deze sociale contacten alleen maar in de kroeg te zien. Dus spreek eens af om een flinke wandeling de natuur te maken samen. Winwin.
Stress
Stress, en vooral langdurige stress, is super ongezond. Het verslechtert je weerstand en maakt je ziek. Je hartslag gaat sneller, je spieren spannen zich voortdurend aan en daardoor raak je uitgeput. Hierdoor ben je vatbaar voor ziektes en depressies. Maak je dus niet te druk over je gezondheid, dat maakt je alleen maar meer gestresst. Dus geniet van het leven en soms ook van het heerlijke weer.
__________________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <