Health

Frederique Peeters heeft een hart voor onderzoeken en patiënten

tekst Ludo Diels
, fotografie Richard Stard
Auteur: Ludo Diels

Voor Frederique Peeters stond het al vroeg vast dat ze de medische wereld in wilde. Met een vader die KNO-arts was en een anesthesiste als moeder leek Frederique als het ware voorbestemd om een medische carrière te volgen.

Toch hebben haar ouders haar nooit gepusht om in hun voetsporen te treden. En op de keper beschouwd is ze juist iemand die als arts-onderzoeker bij de afdeling cardiologie van het Maastricht UMC+ haar eigen weg kiest, ergens op het snijvlak van onderzoek en de klinische praktijk. Frederique Peeters onderzoekt of mensen met een aangeboren afwijking aan de aortaklep − een zogenaamde bicuspide aortaklep − gebaat zijn met het nemen van vitamine K. In 2019 hoopt ze gepromoveerd en wel te starten met haar opleiding tot cardioloog. De in Venlo geboren en in Swalmen als oudste van drie opgegroeide arts-onderzoeker heeft van jongs af aan een onderzoekende geest. „Mijn ouders lieten ons vrij om onze weg te kiezen. Voor mij was het duidelijk dat ik in de medische wereld terecht wilde komen. Na mijn middelbare school schreef ik me in om geneeskunde te studeren. Ik werd uitgeloot. Daarop besloot ik moleculaire levenswetenschappen te doen. Deze studie bestudeert en onderzoekt de mechanismen die aan bepaalde levensprocessen ten grondslag liggen. Het combineert bèta- en medische weten-schappen. Ik kon hierin veel van mijn interesses, in bijvoorbeeld onderzoek, kwijt. Maar die studie was uiteindelijk wel een noodgreep. Ik wilde arts worden. Een jaar later werd ik in Maastricht alsnog ingeloot.”

ZUID-AFRIKA EN INDIA
Van meet af aan voelt Frederique zich in Maastricht op haar gemak. De studie is wat ze zich ervan voorstelt. „Ik ben een jaar gestopt met studeren om onderzoek te doen bij cardiologie. Daar was ik onder de hoede van prof. Harry Crijns. Cardiologie had meteen mijn interesse. Daarna ben ik drie maanden naar Zuid-Afrika gegaan om er een coschap te lopen in de traumatologie. Ik woonde in de buurt van Kaapstad. In die periode leerde ik om rust te bewaren. Het was heftig. Veel schot- en steekwonden en verkeersongelukken kreeg ik in die periode onder ogen. Als de cultuurshock over is, leer je hier steeds beter mee omgaan. Ik heb er als coassistent veel geleerd en ben er als mens, denk ik, gegroeid.” Na haar Zuid-Afrikaanse avontuur heeft ze in India twee maanden coschappen gelopen bij oogheelkunde en gereisd. „Die ervaring was, zeker in vergelijking met Zuid-Afrika, voor mij persoonlijk pas een échte cultuurschok. Ik woonde, werkte en reisde er in omstandigheden die zich in niets met Nederland laten vergelijken. Na zo’n periode waardeer je onze omgeving veel meer.”

MAASTRICHT UMC+
Terug in Maastricht is ze er nog meer van doordrongen dat ze zich op het gebied van de cardiologie wil bekwamen. „Cardiologie heeft veel verschillende kanten. Het zijn vaak acute gevallen waarbij je meteen moet ingrijpen, maar er zijn ook chronische ziektebeelden die een langer traject doorlopen. Ook zit er veel diagnostisch onderzoek binnen het specialisme. Binnen cardiologie heb je zowel patiëntcontact, wat ik heel belangrijk vind, als ook de mogelijkheid om onderzoek te doen. Op dit ogenblik bevind ik me in de laatste fase van mijn promotieonderzoek. Mijn promotoren en copromotoren zijn prof. Harry Crijns en Leon Schurgers, Steven Meex en Bas Kietselaer. Ik voel me als een vis in het water binnen dit team en binnen Maastricht UMC+. Het samenvloeien van onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg is zeer inspirerend. Er gebeurt altijd iets. Het staat nooit stil. Ik wil aan het bed staan en onderzoek doen. Hier is dat mogelijk.”

VITAMINE K
Haar onderzoek, dat door Health Foundation Limburg wordt ondersteund, heeft zeker ook raakvlakken met lifestyle. Ze onderzoekt wat het effect is van vitamine K op de verkalking van de aortaklep. Alle moderne methoden, zoals de PET/MRI-scan, worden van stal gehaald om letterlijk inzichtelijk te maken hoe de aortaklep – de klep tussen de linker hartkamer en de hoofdslagader, de aorta − reageert op het vitaminesupplement. „Het is een uitdaging om in dit soort onderzoek kleine stapjes te zetten. Het is niet frustrerend dat we waarschijnlijk geen grote doorbraak zullen realiseren. De schoonheid van dit onderzoek zit in het proces, in de ontwikkeling die je ook zelf doormaakt. Tot nu toe bestaat er nog geen behandeling voor mensen met deze aortaklepvernauwing. We onderzoeken of we het ziekteproces kunnen vertragen ofwel voorkomen. Daar zouden veel mensen baat bij hebben. Dit onderzoek is zeer relevant.”

Jonge arts-onderzoeker legt een spannende weg af
Stilstaan is iets wat Frederique niet goed afgaat. Sport is haar hobby. Vorig jaar liep ze maar liefst twee marathons. „Ik woon samen met mijn vriend in Eindhoven. Reizen en sporten zijn, denk ik, wel onze hobby’s. Het onbekende van een cultuur trekt me. Maar we zijn ook Bourgondische levensgenieters die van lekker eten houden.” Maar in september gaat het weer in volle vaart verder. Dan keert ze terug de kliniek in en hoopt ze in 2019 te starten met haar opleiding tot cardioloog. Dat zal nog zeker vijf jaar duren. Maar Frederique Peeters is een volhouder en kiest voor de lange afstand.

Health Foundation Limburg (HFL) werft fondsen voor wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+. Dat onderzoek richt zich op kanker, hart- en vaatziekten, geestelijke gezondheidszorg en kindergeneeskunde.Wilt u het onderzoek van drs. Frederique Peeters steunen, dan kunt u een bijdrage overmaken op rekeningnummer NL54INGB0657181420 ten name van HFL hart- en vaatziekten. Kijk verder op www.hfl.nltologie

 

________________________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws