Home > Health > Fiets jezelf in shape

Fiets jezelf in shape

Auteur: Ellis Visser

Het was dat ik werk kreeg op afstand, anders had ik nooit een auto gehad. Ok, het is handig, maar zodra je een auto hebt, pak je hem ook gemakkelijker. Terwijl ik het liefst overal naartoe fiets, omdat ik me na een ritje op de fiets echt lekker voel. Sinds ik voor mezelf ben begonnen is de liefde voor mijn fiets weer gegroeid. We hebben elkaar weer teruggevonden, finally. De auto is daar trouwens iets minder blij mee. Maar hoe ga jij van a naar b? Ga jij nog met die auto, dan ga ik je nu overtuigen om op de fiets te stappen. Want ook jou wil ik op die fiets krijgen (en uit die muffe auto!).

Smoesjes zeker
Fietsen is gezond. Niks nieuws? Nee, dat is het ook niet. Toch pak je telkens liever die autosleutels dan de sleutel van je fiets. Hoe kan dit? Ik heb soms ook zo mijn smoesjes, je herkent ze vast: ‘Ik heb geen tijd’, ‘Ik wil graag een rokje aan’ of ‘Ik wil niet bezweet aankomen’. Vooral dat laatste weegt zwaar en kan voor mij dan ook de voornaamste reden zijn om toch die auto te pakken. Zonde. Want fietsen is zo lekker en wat zijn nu een paar zweetdruppels? Ik probeer me daar zoveel mogelijk over heen te zetten of gewoon op tijd te vertrekken, zodat ik even de tijd hebt om ‘bij te komen’.

Iedereen kan het
Het mooie aan fietsen is dat iedereen het kan. Je hoeft geen professionele wielrenner te zijn om de gezondheidseffecten van fietsen te voelen. Ik fiets minstens 30 minuten per dag en als het even kan, pak ik daarnaast ook de wielrenfiets. Ik fiets naar de supermarkt, het werk, de atletiekbaan en naar al mijn afspraken (als die op fietsafstand zijn). Het is voor mij een uitstekende methode om in shape te blijven. Want met fietsen verbrand je calorieën, verbeter je je conditie en je weerstand. Dat wil jij ook toch? Heb jij toch moeite om die fiets te nemen? Dan heb ik enkele tips voor je.

Maak afspraken
Wat voor mij het allerbeste werkt is afspraken met mezelf maken. Ik zeg tegen mezelf: deze week doe je zoveel mogelijk op de fiets en dat doe ik dan ook. Dat werkt voor mij! Ik denk niet aan de auto, maar alleen maar aan de fiets. Om onder die afspraak uit te komen, heb ik een valide reden nodig, heb ik die niet, dan stap ik gewoon op die fiets.

Verrassende bestemming
Heb jij geen enkele mogelijkheid om ergens naartoe te fietsen omdat het gewoon te ver weg is? Plan dan een fietsworkout in. Fiets bijvoorbeeld met een vriend of vriendin naar een leuke bestemming, fiets op een mooie dag naar het strand of de natuur. Echt genieten en je bent onbewust heel gezond bezig. Zo maakte ik bijvoorbeeld samen met mijn moeder een trip door Zuid-Limburg.

Plan het in
In veel gevallen is fietsen veel sneller dan de auto, vooral wanneer je je wilt verplaatsen in een stad. Ergens naartoe rijden, en de file staan en een parkeerplaats vinden, kosten veel tijd. Ga op de fiets dus. Natuurlijk kost fietsen soms meer tijd, dat is waar. Plan het in deze gevallen zo zodat je nergens te laat of bezweet aan komt.

Investeer in goed materiaal
Het werkt eigenlijk hetzelfde als met nieuwe sportkleding. Zodra je nieuwe dingen koopt, ga je gemakkelijker; je wilt per slot van rekening je nieuwe gear uitproberen. Zo werkt dat natuurlijk ook met fietsen. Koop een leuke fiets waar je graag op gezien wilt worden of gewoon eentje waar je lekker mee vooruit komt. Ik weet zeker dat je dan liever je fiets neemt dan die muffe auto.

Heb ik je kunnen overtuigen?

_______________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu