Home > Health > Extra vergine of milde olijfolie?

Extra vergine of milde olijfolie?

Auteur: Ellis Visser

Onlangs mocht ik aanwezig zijn bij een TEDx-event. Ik was er nog nooit bij aanwezig geweest maar had natuurlijk wel de nodige TED-talks bekeken op youtube.com. Voor degenen die het niet kennen: TED staat voor Technologie, Entertainment en Design. Tijdens een TEDx-event (de x geeft aan dat het gaat om een lokale versie van het evenement) krijgen sprekers de kans om in maximaal 18 minuten – om op een zo toegankelijk mogelijke manier – te praten over een onderwerp waar ze graag iets over kwijt willen. Zo ook bij het TEDx event waar ik bij aanwezig mocht zijn. Hier sprak Cecile van Berkum over de gezondheidsvoordelen van extra vergine olijfolie. Dat is jullie misschien wel duidelijk, maar ze gaf daarnaast nog leuke insider tips. Ze triggerde mij om dit onderwerp nader te onderzoeken. Hieronder mijn bevindingen.

Kokosolie, zonnebloemolie, olijfolie, roomboter
Waar bak jij het liefste in? Als je onderzoek doet naar wat nu precies het gezondste is, zul je niet veel wijzer worden. Iedere olie heeft zijn eigen gezondheidsvoordelen. Daarom wissel ik het zelf ook zo veel mogelijk af. Ik gebruik kokosolie, zonnebloemolie, (extra vergine) olijfolie en roomboter. Ik bepaal aan de hand van het gerecht dat ik ga maken welke smaak daar het beste bij past. De olies die ik koop probeer ik zo puur mogelijk aan te schaffen, want dat is wel echt het gezondste. Zo onbewerkt mogelijk. Als ik het over zo onbewerkt mogelijk heb dan denk ik direct aan extra vergine olijfolie en die vind ik dan ook het allerlekkerste.

Extra vergine olijfolie
Over die laatste, de extra vergine-variant ging de TED-talk van Cecile. Zij vertelde over de mensen uit een mediterraan gebied die minstens twee eetlepels extra vergine olijfolie eten per dag en daar erg gezond door blijven. En naar mijn eigen onderzoek blijkt ook dat deze olie bij bijna alle sites als goed wordt aangegeven. Mits het wel van een gerenommeerd bedrijf is. Kijk daarom altijd goed naar het etiket. Een aantal handige weetjes bij het kopen van extra vergine olijfolie: koop altijd in glas, het liefst donker, liefst bij kleine producenten (en dus niet in de supermarkt). Hoe donkerder de olie is des te beter. ‘Vergine’ wordt trouwens in verschillende talen anders geschreven, vierge (Frans) virgen (Spaans) en vergine (Italiaans). ‘Extra vergine’ betekent ‘extra maagdelijk’ met andere woorden: zo puur mogelijk.

Olijfolie
Maar hoe zit het nu met die olijfolie in plastic fles waar wij allemaal zo graag mee koken? Cecile maakte de vergelijking tussen sinas en vers geperste sinaasappelsap. Dat was er wel eentje die me raakte. Met sinas doelde ze op de milde olijfolie en de vers geperste sinaasappelsap is de extra vergine olijfolie. Met andere woorden: de olijfolie waar wij vaak in bakken (ook ikzelf) is vermengd met een hoop andere ingrediënten en dat wist ik niet. De olie is zo goedkoop omdat het onder meer vermengd is met goedkopere oliën of andere chemische ingrediënten. Ik bedenk me wel om nog eens olijfolie in een plastic fles te kopen.

Bakken en braden
Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, ook ikzelf tot voor kort, is het bakken en braden in extra vergine olijfolie geen goed idee. Dit zou te maken hebben met het opwarmen van de olie waardoor er schadelijke stoffen vrij zouden kunnen ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat dit veel genuanceerder ligt en vooral wanneer het gaat om de enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Deze kunnen 36 uur tot 180 graden Celsius verwarmd worden en wel 24 uur gefrituurd worden. Zo slecht is het dus helemaal niet om met extra vergine olijfolie te bakken en braden.

Kortom
Bij mij komt er geen milde olijfolie meer in de kast. Ook al is het iets goedkoper dan de rest, het is troep en haalt bij mij het gevoel van ‘gezond bezig zijn’ helemaal naar beneden. Extra vergine olijfolie komt daarvoor in de plaats. Maar ook daar zal ik extra moeten letten op wat ik precies koop. Waar sudder jij vanavond je stukje vlees in?

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17935291

____________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu