Home > Health > Een betere weerstand krijg je zo

Een betere weerstand krijg je zo

Auteur: Ellis Visser

Wanneer de dagen korter en kouder worden, krijgen ziektes opeens een kans. Op het werk snottert, hoest en proest iedereen en binnen de kortste keren is zowat iedereen ziek. We zeggen dan al snel: ‘onze weerstand is slecht’. Maar wat is weerstand eigenlijk? En hoe kunnen we onze weerstand verbeteren? Ik zocht het uit. Want ik ben nog niet ziek geweest en dat wil ik graag zo houden.

Weerstand
Wat is weerstand eigenlijk? Dat is een goede. We duiden daarmee de vatbaarheid van infecties of andere ziektes. We bedoelen de werking van ons afweersysteem. Dit systeem beschermt ons tegen vreemde cellen en indringers die er niet thuis horen. De lymfeklieren, milt en witte bloedcellen zijn belangrijke onderdelen van dit systeem. Je zult het vast wel eens gehad hebben: opgezwollen lymfeklieren. Dan werkt je lichaam hard om niet ziek te worden.

Er is een aantal factoren waardoor je weerstand verlaagd. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen die worden ingezet bij kanker en andere ziekten, zoals aids. Maar er zijn ook genoeg zaken in het dagelijks leven die je weerstand aanzienlijk kunnen verlagen en waar je dus iets aan kunt doen: slechte voeding, stress en slaapgebrek. Daarom hierbij een aantal bruikbare tips om gezond de winter door te komen:

1: Relax
Stress heeft negatieve effecten op je weerstand. Het is daarom belangrijk om voldoende rustmomenten in te bouwen. Neem eens een yogalesje of doe ademhalingsoefeningen in je pauze. Mijn Apple Watch helpt mij daar heel goed bij, door mij om de twee uur een seintje te geven.

2: Beweeg
Geef de voorkeur aan buiten sporten. Daar liggen bacteriën namelijk minder op de loer dan in een ‘zwetende’ sportschool. Een flinke boswandeling of fietstocht is ook al voldoende. Door beweging verbeter je een heleboel lichaamsfuncties, waardoor ziektes minder snel de kans krijgen.

3: Wassen
Weet je het nog? De Mexicaanse griep? Iedereen maakte panisch zijn kantoor om het uur schoon om maar niet ziek te worden. Good job. Nu hoeft het echt niet zo overdreven, maar regelmatig je handen wassen helpt echt. Via de handen worden veel ziekteverwekkers overgedragen.

4: Slaap
In je slaap worden veel lichaamscellen hersteld, het is daarom belangrijk om voldoende slaap te nemen. Het is dus niet alleen enorm lekker, maar ook nog eens heel erg goed voor je. Blijf eens een avondje thuis en kruip vroeg je bed in. Je zult zien dat je je sneller weer beter gaat voelen.

5: Eet
Deze is niet gek. Eet gezond en met regelmaat. Wanneer je gezond eet krijg je veel mineralen, vitamines, vezels en antioxidanten binnen. Die zorgen er voor dat je lichaam op volle kracht zijn werk kan doen. Lukt het nu niet om gezond te eten, dan kunnen voedingssupplementen je redden.

Wanneer je de griep krijgt betekent dit lang niet altijd dat je niet goed voor jezelf gezorgd hebt: tegen griep kun je niet wapenen. Het is een virus. Dit geldt trouwens ook voor een verkoudheidje. Een voordeel: nadat je dit gehad hebt, ben je weer sterker geworden en zal een volgende griep niet snel kunnen toeslaan.

Met deze tips bij de hand heb je grote kans op een gezonde winter.

_________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu